Feedfit > DIETETYKA > ZDROWE ODŻYWIANIE > 5 powodów, dla których warto włączyć zupy do codziennego jadłospisu
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

5 powodów, dla których warto włączyć zupy do codziennego jadłospisu

Bluebird Provisions/unsplash.com

Zupy zdają się schodzić dziś na dalszy plan, szczególnie w obliczu coraz to nowszych potraw. Jednak w żadnym wypadku nie warto z nich rezygnować – zupa to smaczne, a przede wszystkim zdrowe danie, dla którego koniecznie powinniśmy znaleźć miejsce w naszej codziennej diecie!

Zupy – przystępne źródło warzyw

Na podstawie badań przyjmuje się, że aby dostarczyć organizmowi właściwą ilość witamin i składników mineralnych należy spożywać dziennie 0,5 kg warzyw. Fakty są jednak takie, że mało kto spełnia to minimum. Problem ten dotyczy nie tylko najmłodszych, ale również osób dorosłych i seniorów.

Jeśli pomimo wielu prób wciąż nie potrafimy przekonać się do warzyw w klasycznej postaci to świetnym rozwiązaniem mogą być różnego rodzaju zupy warzywne, które stanowią wartościową alternatywę. Należy pamiętać jedynie o dwóch kwestiach – zupę warzywną gotuje się krótko (do 15 minut) oraz pod przykryciem (nie dotyczy warzyw kapustnych). Wówczas potrawa zachowa większość składników odżywczych i będziemy w stanie wyposażyć nasz organizm w cały szereg witamin!

Zupy nie tuczą

Zupy to rodzaj posiłku, z którego nie trzeba rezygnować nawet podczas diety odchudzającej. Wręcz przeciwnie – stanowią one wręcz idealne danie dla osób, którym zależy na zgubieniu kilku kilogramów. Dlaczego? Czysta zupa ugotowana na wywarze warzywnym ma to do siebie, że syci, ale nie jest kaloryczna i co za tym idzie – nie tuczy. Na przykład porcja zupy jarzynowej, na którą składa się 300 g, dostarcza zaledwie ok. 100 kalorii! Dobrą alternatywą mogą być także zupy gotowane na wywarze z chudego mięsa lub drobiu bez skórki. Po zjedzeniu takiego posiłku doznamy uczucia sytości bez bombardowania organizmu kaloriami i zostawimy mniej miejsca na – zazwyczaj bardziej kaloryczne – drugie danie.

Zupy – łatwe i niewymagające w przygotowaniu

To argument, który z pewnością trafi do wszystkich osób nieprzepadających za kuchennymi podbojami lub zwyczajnie nie mających na takowe czasu. Zupy są zazwyczaj na tyle proste w przygotowaniu, że może je ugotować w zasadzie każdy – niezależnie od umiejętności. Dla przykładu, zupę z mrożonek przygotujemy w ciągu raptem kilku minut. Następnie trzeba wzbogacić ją tylko o dodatki takie jak kasza, makaron, ziemniaki lub ryż i dostajemy gotowy posiłek!

Zupy rozgrzewają jak żadne inne danie

Podczas jesienno–zimowego okresu warto przynajmniej częściowo zrezygnować z zimnych potraw i zastąpić je ciepłymi. Chłodne dania dodatkowo wyziębiają organizm, czego efektem mogą być osłabienie układu odpornościowego oraz rozmaite infekcje. Wówczas z pomocą przychodzą nam właśnie ciepłe zupy, dzięki którym nie tylko rozgrzejemy cały organizm, ale również zjemy wartościowy posiłek. Jeśli gorącą zupę wzbogacimy o zielone warzywa lub słynące z prozdrowotnych właściwości cebulę i czosnek, to otrzymamy istną bombę witaminową, która wyposaży nasz organizm w nową siłę do walki z różnego rodzaju wirusami i bakteriami.

Zupy to skarbnica składników odżywczych

Dzięki swojej różnorodności zupy łączą niezwykle szeroką gamę składników – od mięsa i tłuszczów, po warzywa, kasze czy ryż. Znajduje to oczywiście swoje odzwierciedlenie w ilości składników odżywczych, których jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi poprzez regularne spożywanie rozmaitych zup. Witaminy, minerały, białko, tłuszcz i węglowodany – to wszystko możemy przyswoić właśnie za sprawą zupy!

Zdj. główne: Bluebird Provisions/unsplash.com

Artykuły

Filologia angielska i sport to dwie jego największe pasje. Wolne chwile stara się spędzać aktywnie, aczkolwiek nie gardzi także wartościową literaturą.
Piotr Bernacik
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Czym są odżywki dla sportowców?

Odżywki i inne suplementy często odgrywają ważną rolę w diecie sportowców. Dowiedz się, jakie odżywki są obecnie najpopularniejsze oraz jak dokładnie działa tego typu suplementacja.
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Jakie składniki mogą w przyszłości wpływać na zdrowie?

W dzisiejszych czasach bardzo wiele chorób oraz skutków starzenia się organizmu można zahamować przy pomocy leków i procedur medycznych. Przekonaj się, jakie substancje mogą okazać się przyszłością nowoczesnej medycyny i farmacji.
Czytaj więcej
DIETETYKAODCHUDZANIE

Jak dbać o dietę na co dzień?

Codzienna dieta jest kluczem do zachowania zdrowia, a także skutecznym sposobem, żeby schudnąć. Przekonaj się, jak ją zbilansować, żeby nie zrobić sobie krzywdy.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *