Feedfit > DIETETYKA > ZDROWE ODŻYWIANIE > 5 rodzajów kiełków, które zawierają najwięcej wartości odżywczych i witamin
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

5 rodzajów kiełków, które zawierają najwięcej wartości odżywczych i witamin

Jeśli kiedykolwiek próbowaliśmy zgłębić zawsze aktualny temat zdrowego odżywiania, to z pewnością słyszeliśmy o kiełkach i ich prozdrowotnych właściwościach. Poniżej przedstawiamy listę nasion, które naszym zdaniem w największym stopniu przysłużą się organizmowi.

Najprościej rzecz ujmując, kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu, które powstają z bogatych w białka, tłuszcze i węglowodany nasion. Skoro te ostatnie już same w sobie zawierają prozdrowotne substancje to dlaczego zależy nam na kiełkowaniu? To bardzo proste – to właśnie podczas tego procesu wspomniane składniki odżywcze w nasionach stają się zdecydowanie łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu.

Pierwszą myślą na hasło „kiełki” zazwyczaj jest popularna podczas Wielkanocy rzeżucha, której pisownia przyprawia o ból głowy uczniów. Kiełkować możemy jednak znacznie więcej ziaren i co najlepsze, wszystkie z nich przyniosą nam wyłącznie korzyści! Oto 5 rodzajów tytułowych kiełków, które dzięki swoim wartościom odżywczym i witaminom od lat cieszą się pokaźną liczbą zwolenników.

Rzeżucha

Nie sposób nie rozpocząć od rzeżuchy, czyli w pewnym sensie królowej kiełków. Biorąc pod uwagę właściwości tej rośliny, aż szkoda, że zwykle gości na naszych stołach tylko w okresie wielkanocnym. Rzeżuchę regularnie powinny spożywać np. osoby z anemią, ponieważ jest ona wartościowym źródłem żelaza, magnezu i wapnia. Co więcej, zawiera witaminy A, C, PP czy K, a także wartą odnotowania liczbę witamin z grupy B. Poza bogactwem, jeśli chodzi o wartości odżywcze, rzeżucha może zaimponować również walorami smakowymi – jej pikantne, wyraziste kiełki zdecydowanie pozostają w pamięci!

Kiełki słonecznika

Słonecznik najczęściej pojawia się w naszych domach pod postacią popularnych pestek, ale warto zainwestować również w inne formy prozdrowotnej rośliny. Kiełki słonecznika są bogate w potas, miedź, cynk i żelazo, w związku z czym mogą okazać się wartościowym dodatkiem do diety wegetariańskiej.

Kiełki brokuła

Jeśli lubimy smak dojrzałego brokuła, to bez cienia wątpliwości powinniśmy sięgnąć także po jego kiełki, które pod tym względem niczym się właściwie nie różnią. Niezwykle korzystnie wypadają natomiast, jeśli weźmiemy pod uwagę składniki odżywcze. Imponować może już sam szereg witamin takich jak A, C i z grupy B, ale to dopiero początek. Kiełki brokuła zawierają również wapń, selen i magnez, a także kwasy tłuszczowe i luteinę. Całość dopełnia wykazujący silne działanie detoksykacyjne i przeciwnowotworowe sulforafan.

Kiełki fasoli mung

Produkt prosto z kuchni azjatyckiej. Kiełki fasoli mung zawierają pokaźną dawkę witamin K i C oraz mnóstwo pierwiastków, wśród których znajdziemy wapń, potas, żelazo, fosfor czy magnez. Nic więc dziwnego, że pomimo braku wyrazistego smaku cieszą się szerokim gronem entuzjastów.

Kiełki rzodkiewki 

Rzodkiewka to warzywo, obok którego nie sposób przejść obojętnie i nie inaczej jest z jej kiełkami. Szczególnie że jeśli chodzi o walory smakowe, to w zasadzie nie różnią się one od dojrzałej rośliny i podobnie jak ona są skarbnicą wartościowych składników. Poza typowym dla kiełków zestawem witamin (A, C, K i z grupy B) są również bogate w kwas foliowy, glukozynolany czy nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zdj. główne: Russ Ward/unsplash.com

Artykuły

Filologia angielska i sport to dwie jego największe pasje. Wolne chwile stara się spędzać aktywnie, aczkolwiek nie gardzi także wartościową literaturą.
Piotr Bernacik
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Zdrowe odżywianie bez monotonii - pomysły

Szukasz kulinarnych inspiracji? Przeczytaj, jakie zmiany warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, żeby był bardziej urozmaicony.
Czytaj więcej
DIETETYKAFAKTY I MITY

Ciemne pieczywo zawsze zdrowsze od jasnego? Nie daj się zwieść stereotypom!

Obalamy mit, że ciemne pieczywo jest zawsze zdrowsze! Sklepy reklamują białe pieczywo jako ciemne. Sprawdź, o co chodzi!
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

8 Ciekawostek o Yerba Mate

Z roku na rok grono wyznawców, a właściwie amatorów, Yerba Mate się poszerza. Nie ma w tym nic zaskakującego — napar z ostrokrzewu paragwajskiego pobudza skuteczniej od popularnej kawy i wykazuje liczne działania prozdrowotne. Jeśli należysz do grona początkujących degustatorów Yerba Mate, to koniecznie dowiedz się kilku zaskakujących faktów na jej temat! Znajdziesz je poniżej.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *