Feedfit > DIETETYKA > FAKTY I MITY > Cytryna najlepszym naturalnym źródłem witaminy C? Wcale nie! Oto produkty bogatsze w kwas askorbinowy
DIETETYKAFAKTY I MITY

Cytryna najlepszym naturalnym źródłem witaminy C? Wcale nie! Oto produkty bogatsze w kwas askorbinowy

Witamina C to jeden ze składników odżywczych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Gdzie szukać tego mikroelementu? 

Właściwości witaminy C 

Kwas askorbinowy, powszechnie nazywany również witaminą C, to substancja, która bierze udział w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Oprócz dobrze znanego wzmocnienia układu odpornościowego witamina C poprawia pracę układu krążeniowego, zwalcza wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się skóry i jest świetnym przeciwutleniaczem. Najnowsze badania nad mikroelementem pokazują także, że może mieć działanie przeciwnowotworowe. Kwas askorbinowy nie jest wytwarzany przez organizm, dlatego należy go regularnie dostarczać, szczególnie w codziennej diecie. Planując dietę bogatą w witaminę C, warto także wiedzieć, że jest to substancja łatwo przyswajalna i długo utrzymująca się w organizmie, a jej korzystne działanie jest najlepsze, gdy pochodzi z naturalnych produktów, a nie syntetycznych suplementów. Zatem z jakich produktów warto korzystać, by regularnie utrzymywać wysoki poziom kwasu askorbinowego w organizmie? 

Dzika róża 

Jak pokazały badania, krzew dzikiej róży to najlepsze źródło witaminy C. Garść tego produktu ma w sobie równowartość kwasu askorbinowego znajdującego się w 34 cytrynach. Świeże owoce dzikiej róży świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs czy główny składnik dżemów lub konfitur. Za to susz krzewu to idealny dodatek każdego naparu ziołowego. 

Rokitnik 

Kolejnym produktem bogatym w witaminę C jest rokitnik. Surowe owoce nie są jadalne, jednak można z nich przygotować smaczne soki, galaretki czy dżemy. W 100 gramach rokitnika znajduje się około 1100 miligramów kwasu askorbinowego. 

Czarna porzeczka 

Choć powszechnie uznaje się, że owocem najbogatszym w witaminę C jest cytryna, to badania pokazały, że największą zawartość kwasu askorbinowego można znaleźć w czarnej porzeczce. Co ciekawe, poziom tej substancji zmienia się wraz z porą roku, gdyż latem w czarnej porzeczce znajduje się dwa raz więcej witaminy C niż zimą. W ich przypadku największą zawartość przyswajalnego kwasu askorbinowego można uzyskać z owocu zerwanego prosto z krzaka. 

Natka pietruszki 

100 gramów świeżo pokrojonej natki pietruszki odpowiada zawartości witaminy C w około 4 cytrynach. Co ciekawe, już jedna stołowa łyżka może wypełnić połowę dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy.

Czerwona papryka 

Wśród warzyw najbogatszym w witaminę C produktem jest czerwona papryka. Badania pokazują, że w 100 gramach papryki znajduje się niemal 150 miligramów kwasu askorbinowego. Dodatkowo czerwona papryka świetnie sprawdza się w diecie osób zmagających się z nadciśnieniem czy chorobami układu krążeniowego. Znaczące ilości kwasu można także znaleźć w zielonej papryce, jednak są one o połowę mniejsze niż w czerwonej. 

Pokrzywa 

Doskonałym źródłem witaminy są również zioła. To właśnie napary przygotowane na ich bazie stanowią dobry dodatek do codziennego jadłospisu i idealną alternatywę do kawy czy smakowych herbat. W 200 gramach pokrzywy znajduję się około 600 miligramów kwasu askorbinowego.

Zdj. główne: Kathryn Aleksa/unsplash.com

Artykuły

Media i copywriting towarzyszą jej od czasów studiów. Ukończyła Filologię Polską ze specjalnością dziennikarstwa, a obecnie studiuje Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną z ukierunkowaniem na Dziennikarstwo Sportowe i Zarządzanie w sporcie. Wolny czas spędza aktywnie na spacerach lub w domu z dobrą książką.
Joanna Nowak
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Hummus domowej roboty - smaczny, zdrowy i tani element zrównoważonej diety

Oto prosty przepis na hummus, który wspomoże Twoją dietę oraz organizm. Wystarczy tylko kilka prostych kroków, zobacz sam!
Czytaj więcej
DIETETYKAODCHUDZANIE

Ile można schudnąć w tydzień, aby nie podupaść na zdrowiu?

Szybka utrata kilogramów to prosta droga do efektu jojo i problemów ze zdrowiem! Sprawdź, co powinieneś wiedzieć o odchudzaniu.
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Naturalny miód lepszy od sztucznego. Jak je rozróżnić?

Nie daj się oszukać! Dowiedz się, jak odróżnić miód prawdziwy od sztucznego – nie przepłacaj za podróbki!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *