Feedfit > DIETETYKA > FAKTY I MITY > Czy można jeść ulubione potrawy i chudnąć?
DIETETYKAFAKTY I MITYZDROWE ODŻYWIANIE

Czy można jeść ulubione potrawy i chudnąć?

Foto: Freepik

Większości z nas dieta kojarzy się z przykrymi wyrzeczeniami oraz koniecznością rezygnowania z ulubionych smakołyków, takich jak pizza czy czekolada. Nie musi jednak tak być! Ukochane potrawy z łatwością można „odchudzić”, jeśli zastosujemy się do poniższych wskazówek. Będą one o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, bez utraty ich doskonałego smaku.

Śniadania w wersji fit

Jednym z najpopularniejszych fit śniadań jest owsianka. To bardzo zdrowa propozycja. Jest ona bogata zarówno w białko, jak i aminokwasy. Co więcej, zaspokaja uczucie głodu na długi czas. Owsianka jest bardzo szybka w przygotowaniu, co czyni z niej idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych osób. Jak skutecznie zredukować liczbę zawartych w niej kalorii? Wystarczy zrezygnować z dodatków, takich jak chociażby dżem czy masło orzechowe. Składniki tego typu sprawiają bowiem, że owsianka staje się bombą kaloryczną. W jaki sposób powinny ją przygotowywać osoby, którym marzy się szczupła, zgrabna sylwetka? Owsiankę najlepiej przyrządzać na bazie wody lub mleka o niskiej zawartości tłuszczu. Bardzo dobrze sprawdzi się tu na przykład mleko roślinne, którego 100 g ma zaledwie 45 kalorii. Dobrą alternatywą dla dżemu mogą być świeże owoce zawierające niewielką ilość cukru, takie jak chociażby borówki, truskawki czy maliny.

A co, jeżeli chodzi o miłośników wytrawnych śniadań? Osoby, które lubią zaczynać dzień od jajek sadzonych, pokusić się mogą o zastąpienie ich tymi w koszulkach. Pierwsze z nich mają ponad 130 kalorii, drugie – niecałe sto. Zamiast białego pieczywa, warto sięgnąć po chleb żytni lub graham. Dobrą alternatywą dla bekonu może być na przykład sałatka przyrządzona na bazie ulubionych, sezonowych warzyw.

Sprawdzone sposoby na zdrowy obiad

Ulubionym obiadem wielu osób jest kotlet schabowy obtoczony w jajku i panierce. Niestety, mimo że jest on bardzo smaczny, nie należy do najzdrowszych. Jedna jego porcja zawiera bowiem aż 400 kalorii. Zamiast schabowego, warto sięgnąć po grillowanego kurczaka lub indyka. Miłośnicy frytek smażonych w głębokim tłuszczu z powodzeniem mogą je zastąpić upieczonymi w piekarniku warzywami, takimi jak batat, pietruszka czy papryka. Doskonałym ich uzupełnieniem będzie sos przygotowany na bazie jogurtu z dodatkiem ulubionych przypraw.

Wydawać by się mogło, że sałatka to najzdrowszy możliwy obiad. Jak się jednak okazuje – niekoniecznie. Popularna sałatka Cezar, którą można znaleźć w menu większości restauracji, zawiera bowiem ponad 400 kalorii. Jak to możliwe? Wszystko za sprawą wchodzącego w skład tego przysmaku smażonego kurczaka, bekonu, parmezanu, grzanek, sosu przyrządzanego na bazie oliwy oraz majonezu. Jak skutecznie „odchudzić” taką sałatkę i zredukować ilość zawartych w niej kalorii? To bardzo proste! Wystarczy upiec kurczaka w piekarniku, zrezygnować z bekonu, grzanki upiec samodzielnie w piekarniku, a sos przygotować, wykorzystując do tego celu jogurt grecki. Dobrym dodatkiem do takiej sałatki mogą być pomidorki koktajlowe.

Bardzo popularnym daniem obiadowym są różnego rodzaju makarony. Niestety dodając do nich smażone mięso, ser oraz tłusty sos na bazie śmietany, sprawiamy, że taki posiłek staje się istną bombą kaloryczną. Niektóre potrawy tego typu zawierać mogą nawet 1000 kalorii. Jak przygotować nieco zdrowszą i nie mniej smaczną wersję makaronu? Jego klasyczną, jasną wersję zastąpić można pełnoziarnistą. Ciekawą alternatywą dla makaronu pszennego może być warzywny, przyrządzony na przykład na bazie marchewki lub bezglutenowy, który zawiera o wiele mniej kalorii. W roli dodatków wystąpić mogą tu na przykład grillowane warzywa, takie jak bakłażan czy papryka oraz grillowane mięso.

🥦🍝 MAKARON WARZYWNY 🍝🥦

Coraz więcej sklepów ma w swojej ofercie makarony warzywne. Najczęściej są one robione z roślin…

Opublikowany przez ELITE Bydgoszcz Piątek, 10 maja 2019

Patenty na niskokaloryczną, smaczną kolację

Po całym dniu pracy spora część z nas nie ma czasu ani ochoty na gotowanie i sięga po gotowe rozwiązania, takie jak chociażby pizza. Niestety, nie jest to najzdrowsze wyjście. Jak skutecznie ją „odchudzić”? Włoski przysmak najlepiej przyrządzić na spodzie wykonanym z mąki pełnoziarnistej.

Foto wyróżniające: Freepik

Artykuły

Copywriter z wieloletnim doświadczeniem w branży. Magister Socjologii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Prywatnie miłośniczka kulinariów i podróży, które zajmują większą część jej wolnego czasu.
Justyna Zajdel
Polecane wpisy
DIETETYKAFAKTY I MITY

Żelazo w diecie - kto powinien zwiększyć, a kto obniżyć jego podaż?

Dowiedz się, dlaczego żelazo jest niezbędnym składnikiem w codziennej diecie i sprawdź, jak zadbać o jego prawidłowy poziom!
Czytaj więcej
DIETETYKAFAKTY I MITYZDROWE ODŻYWIANIE

Zdrowa dieta musi być droga? Ewa Chodakowska obala popularny mit!

Jeśli myślisz, że nie stać Cię na zdrowe odżywianie, to jesteś w błędzie! Ewa Chodakowska pokazuje, jak można połączyć skuteczną dietę fit z niskimi wydatkami!
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta wątrobowa - które produkty pomagają zregenerować wątrobę?

Odczuwasz dolegliwości swojej wątroby? Te produkty mogą ci pomóc przywrócić jej sprawne funkcjonowanie!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *