Efekt Adele. Na czym polega dieta SIRT?
DIETETYKA

Efekt Adele. Na czym polega dieta SIRT?

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Dieta SIRT zyskała rzesze zwolenników za sprawą słynnej piosenkarki Adele. Dzięki niej brytyjska gwiazda schudła ponad 40 kg i do dziś zaskakuje swoją niesłychaną przemianą. Czym zatem wyróżnia się dieta opracowana przez Aidana Gogginsa i Glena Mattena?

Czym jest dieta SIRT?

W diecie SIRT wszystko kręci się wokół sirtuin – grupy białek odpowiedzialnych za regulowanie metabolizmu, kontrolę stanu zapalnego i prawdopodobnie także przebieg procesów starzenia na poziomie komórkowym. Dieta rozpropagowana przez Adele skupia się więc na produktach bogatych w polifenole, dzięki którym ilość sirtuin w organizmie ulegnie zwiększeniu, czego efektem ma być m.in.:

•  utrata tkanki tłuszczowej (w wyniku aktywacji białka sirtuiny organizm pozyskuje energię z tłuszczy);

• zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę (insulina jest hormonem obniżającym stężenie glukozy we krwi. Dzięki temu spada ryzyko wystąpienia u nas insulinooporności, co w efekcie zapobiega wystąpieniu otyłości);

•  pomoc w chorobach degeneracyjnych, tj. choroba Parkinsona, choroba Alzheimera;

•  pomoc w chorobach metabolicznych, tj. cukrzyca typu 2, otyłość.

Dieta jest podzielona na dwie fazy, które z kolei dzielą się na dwa etapy. Każdy z nich zakłada zwiększanie kalorii i spożywanie określonych ilości koktajli oraz produktów sirtuinowych, czyli takich, które pobudzają wydzielanie sirtuin. W końcowym etapie nie ma konkretnych restrykcji kalorycznych i ścisłych zaleceń co do spożywanych produktów, jednak w dalszym ciągu powinniśmy spożywać produkty bogate w polifenole, do których zaliczają się m.in. kawa, rukola, jarmuż, czerwone wino, papryczka chilli, gorzka czekolada, owoce jagodowe i kakao. Wykluczamy natomiast słodycze, fast-foody, białą mąkę, przetworzoną żywność czy słodkie napoje gazowane.

Efekty diety SIRT

Aidan Goggins i Glen Matten przeprowadzili testy z udziałem 39 uczestników z klubu fitness, który do nich należy. Przez pierwszy tydzień 39 badanych, spożywając produkty zalecane przez twórców diety oraz regularnie ćwicząc, schudło średnio 3,2 kg, zachowując masę mięśniową, a w niektórych przypadkach nawet ją zwiększając.

Zaskakujący spadek wagi wiąże się z dozwoloną kalorycznością posiłków w pierwszym tygodniu, wynoszącą 1000 kcal. Tak niska ilość energii nie wystarczy na zaspokojenie nawet podstawowych potrzeb organizmu, w związku z czym ten zaczyna czerpać energię z tkanki tłuszczowej. Ponadto z ciała ubywa woda i glikogen. Efekt ten może się utrzymać, jednak istnieje ryzyko, że organizm przyzwyczai się do niskiej podaży kalorii. Kiedy zwiększymy podaż, organizm może uznać to za nadwyżkę energetyczną, co będzie prowadziło do przekształcenia i zmagazynowania jej w postaci tkanki tłuszczowej. Badanie zostało opisane w książce Dieta SIRT. Niestety, dalsze efekty stosowania diety przez badanych nie zostały podane.

🔆 Dieta SIRT 🔆

🎤 W ostatnim czasie zyskała rozgłos dzięki spektakularnej przemianie Adele. Na czym polega dieta? Czy…

Opublikowany przez Zdrowy apetyt Środa, 12 sierpnia 2020

Badania nad dietą sirtuinową – szybkie efekty, ale co dalej?

Analizując sirtfood diet, musimy bliżej przyjrzeć się badaniom oraz opiniom naukowców, specjalistów, lekarzy i dietetyków. Nie istnieje bowiem żadna rzetelna próba wykazania, że dieta faktycznie działa. Wskazać należy, że metodologia przyjęta przez Gogginsa i Mattena może budzić wątpliwości. Pierwszym zastrzeżeniem jest liczba badanych i brak jasno określonych podziałów, np. na grupy wiekowe (co ciekawe, nie znamy też wieku ani płci przebadanych ludzi), a co najważniejsze nie istnieje grupa kontrolna. Nie zostały nam też ujawnione dalsze losy osób, biorących udział w badaniu, a jest to kluczowe, gdyż pierwsza część diety opiera się w zasadzie na głodówce, co w żaden sposób nie potwierdza zbawiennego działania sirtuin. Nadto jedynym miejscem, w którym badania zostały opublikowane jest ich książka. Gogginsowi i Mattenowi można wytknąć jeszcze wiele błędów i zastrzeżeń, jeśli chodzi o metodę, technikę i narzędzia badawcze, w związku z czym podchodźmy do ich twierdzeń z dużą dozą sceptycyzmu.

Jedyne badania naukowe, do jakich mamy aktualnie dostęp pokazują, że sirtuiny mogą posiadać właściwości hamujące starzenie, ale eksperymenty przeprowadzano na myszach, szczurach i ludzkich komórkach macierzystych, a to w żadnym wypadku nie potwierdza cudownego działania wychwalanych przez dietę SIRT białek.

Czy dieta SIRT działa?

Istnieją przypadki, kiedy dieta faktycznie spełniła swoje zadanie i niektórym udało się dzięki niej zrzucić zbędne kilogramy. Najpopularniejszym przykładem jest oczywiście Adele, jednak należy pamiętać, że pomyślny przebieg diety u jednej osoby nie gwarantuje tego samego u innych. Nie istnieją również rzetelne, przekonujące badania, dzięki którym moglibyśmy stwierdzić, że dieta jest skuteczna.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*