Feedfit > DIETETYKA > FAKTY I MITY > Fit nie zawsze znaczy zdrowy – te produkty mogą wywołać więcej szkody niż pożytku!
DIETETYKAFAKTY I MITY

Fit nie zawsze znaczy zdrowy – te produkty mogą wywołać więcej szkody niż pożytku!

Producenci zdrowej żywności coraz chętniej do nazw swoich przysmaków dodają przymiotnik fit, który ma podkreślić ich niską kaloryczność. Tymczasem w składzie wielu z nich znajdują się składniki mogące wywołać w naszym organizmie niepożądane skutki. Oto pięć rodzajów produktów, których nie warto uwzględniać w swojej codziennej diecie.

Płatki śniadaniowe

Rozpoczynamy od najprostszego posiłku, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie porannej rutyny. Decydując się na wybór płatków śniadaniowych trzeba mieć na uwadze, iż te najpopularniejsze (i przeważnie najtańsze) zawierają wysoki poziom cukrów złożonych, które z pewnością nie przyspieszą procesu odchudzania. Nierzadko są też wzbogacane sztucznymi barwnikami i aromatami, których lepiej unikać. Widniejące na opakowaniu słówko ‘fit’ wcale nie oznacza wysokich wartości odżywczych, dlatego czytajmy uważnie etykiety. Tylko wysokiej jakości płatki czy musli dostarczą naszemu organizmowi niezbędnej ilości białka, węglowodanów, błonnika i naturalnych tłuszczów roślinnych.

Płatki zbożowe, fitness, owsiane, czekoladowe, są często wybieraną formą posiłku, szczególnie na śniadanie, ponieważ…

Opublikowany przez Policz się z żarciem Wtorek, 21 lipca 2020

Chleby razowe

Powszechnie uważane są za jedną z najzdrowszych odmian pieczywa, jednak okazuje się, że producenci nie zawsze używają mąki razowej do produkcji tego typu chlebów. Jako zamiennik stosowana bywa klasyczna mąka pszenna z dodatkiem karmelu, który nadaje pieczywu charakterystycznej brązowej barwy.

Podobnie wygląda sytuacja z chlebami pełnoziarnistymi – ziarna zbóż mogą znajdować się jedynie na wierzchu, a wówczas wartość odżywcza pieczywa nie jest już tak wysoka.

Wody smakowe

Wbrew panującym stereotypom, z klasyczną wodą takie napoje nie mają zbyt wiele wspólnego. Większość wód smakowych zawiera substancje słodzące, które znacząco zwiększają ich kaloryczność. Ponadto deklarowane na etykiecie smaki tworzone są przeważnie nie przez naturalne soki owocowe, lecz sztuczne aromaty. Dietetycy są zgodni – w procesie odchudzania należy zapomnieć o spożywaniu takich wysokocukrowych płynów.

Jeśli myślisz, że pijesz “zdrowe wody smakowe”
To się mylisz!!!!!☺
Zobacz jak niezdrowe są te wody ile w nich jest cukru😱😱😱😱.
Woda mineralna jest najlepsza😍😍😍😍😍

Opublikowany przez Motywacja-Zdrowe Odżywianie-Trening=PIĘKNE ŻYCIE Piątek, 7 kwietnia 2017

Jogurty owocowe

Produkty nabiałowe wydają się idealnym elementem zbilansowanej diety. Chętnie sięgamy zatem po jogurty owocowe nie zdając sobie sprawy, że oprócz białka, wapnia czy błonnika zawierają one również sporą dawkę węglowodanów prostych. Co więcej, produkty określane mianem „jogurtów o smaku owocowym” nie muszą zawierać choćby grama owoców! Jeśli więc decydujemy się na jogurt, wybierajmy wariant naturalny i sami urozmaicajmy go świeżymi owocami.

Suszone owoce

Ta popularna przekąska także może okazać się kaloryczną bombą. Suszone owoce często bywają dosładzane lub zanurzane w syropie glukozowo-fruktozowym. Dodatkowo mogą być jeszcze siarkowane, a nawet pryskane środkami grzybobójczymi w celu ochrony przed pleśnią. Brzmi mało apetycznie, prawda?

CZY JEDZENIE SUSZONYCH OWOCÓW JEST ZDROWE?🧐
…”Uwielbiam suszone owoce i myślałam, że są zdrowe.
Często jednak słyszę,…

Opublikowany przez Gabinet dietetyczny – dr Kinga Mruczyk Piątek, 5 czerwca 2020

Artykuły

Z zawodu dziennikarz, a prywatnie pasjonat aktywnego stylu życia. Swoich sił próbował już w pływaniu, siatkówce, kulturystyce, a nawet jeździectwie. Dziś nie wyobraża sobie życia bez gitarowych brzmień.
Mateusz Świst
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Zakazane śniadania. Jakich produktów lepiej unikać z samego rana?

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale równie istotne są produkty, z których się ono składa. Nie wszystkie spośród naszych ulubionych śniadań okażą się wartościowe.
Czytaj więcej
DIETETYKAODCHUDZANIE

Skuteczność diety low carb, czyli dlaczego warto obniżyć spożycie węglowodanów

Dieta low carb polega na redukcji przyjmowania produktów spożywczych bogatych w cukry. Głównymi źródłami kalorii są tutaj tłuszcz i białko w niewielkiej ilości. Dlaczego warto przejść na tę dietę?
Czytaj więcej
DIETETYKA

Najbardziej efektywne modele żywieniowe 2021. Dieta śródziemnomorska nowym trendem!

Zastanawiasz się, która dieta przynosi najlepsze efekty? Oto najnowszy ranking najskuteczniejszych modeli żywieniowych opracowany przez U.S. News & World Report!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *