Feedfit > DIETETYKA > ODCHUDZANIE > Ile można schudnąć w tydzień, aby nie podupaść na zdrowiu?
DIETETYKAODCHUDZANIE

Ile można schudnąć w tydzień, aby nie podupaść na zdrowiu?

Diana Polekhina/unsplash.com

Każdy chciałby schudnąć najszybciej, jak to tylko możliwe. Badania jednak pokazują, że spokojne i wyważone zrzucanie kilogramów jest dla organizmu najzdrowszą i najlepszą długoterminowo opcją. 

Większość badań wskazuje, że ludzie, którzy stopniowo schodzą z wagi, są bardziej skłonni do utrzymania jej na dłuższą metę. Powolne odchudzanie wiąże się również ze znacznie mniejszym ryzykiem dla zdrowia. Według większości ekspertów utrata 0,5–1 kg na tydzień jest najrozsądniejszą opcją. 

Zagrożenia zbyt szybkiego chudnięcia 

Jeżeli zaczniesz tracić wagę powyżej wskazanej wartości, powinieneś zastanowić się poważnie nad swoją dietą bądź ćwiczeniami. Może są zbyt intensywne albo za bardzo ograniczyłeś ilość przyjmowanych dziennie kalorii?

Należy zawsze pamiętać, że chudnięcie to gra ze swoim organizmem. Zbyt szybka utrata wagi może mieć poważne konsekwencje, takie jak choćby utrata masy mięśniowej, wystąpienie kamieni żółciowych, niedobór witamin, osłabienie metabolizmu oraz układu odpornościowego. 

Większość osób preferuje opcję stosowania diety bardzo niskokalorycznej, ponieważ wydaje się, że dzięki niej łatwiej jest schudnąć niż w przypadku zwykłej diety połączonej z ćwiczeniami. W obu jednak przypadkach należy się bardzo pilnować. 

Zanik mięśni

Utrata wagi nie zawsze musi oznaczać utratę tkanki tłuszczowej. Tak często wykorzystywane diety niskokaloryczne rzeczywiście mogą doprowadzić do nagłego zmniejszenia liczby wyskakującej na wadze, jednakże istnieje duże prawdopodobieństwo, że pozbywamy się nie tłuszczu, ale wody oraz mięśni.

Spowolnienie metabolizmu

Twój metabolizm decyduje o tym, ile kalorii będziesz w stanie spalić każdego dnia. Wolniejszy metabolizm sprawi, że pomimo rygorystycznie przestrzeganej diety wysiłki pójdą na marne. W skrajnych przypadkach możesz spalać zaledwie 23% kalorii, które sobie założyłeś. Powód jest prosty: jak wskazują badania, szybka utrata wagi poprzez spożywanie niewystarczającej ilości kalorii zmniejsza objętość tkanki mięśniowej w organizmie oraz destabilizuje regulację metabolizmu poprzez spadek hormonów m.in. tarczycy. Stan ten może się utrzymywać nawet po zakończeniu diety!

Utrata wody z organizmu

Jeśli jednak dopiero zaczynasz dietę lub właśnie wprowadziłeś nowy plan ćwiczeń, możesz stracić znacznie więcej niż zalecany kilogram w pierwszym tygodniu. Nie powinieneś wpadać w panikę – to całkowicie normalne! Tak szybki spadek wagi wynika z utraty nadmiaru wody zgromadzonej w organizmie. 

Kiedy spożywasz mniej kalorii, niż spala Twoje ciało, organizm zaczyna sięgać po swoje zapasy energii, znane jako glikogen. Jest on związany z wodą, więc kiedy spalasz glikogen jako paliwo, uwalnia się również woda.

Szybkie czy stopniowe zrzucanie wagi?

Utrata wagi to dopiero połowa sukcesu. Prawdziwym wyzwaniem będzie zachowanie efektów na stałe. Powszechnie znany jest efekt jojo – większość osób wraca do wagi wyjściowej w ciągu kilku lat, a już po pierwszym roku odzyskują przynajmniej jej połowę. Wynika to z niewykorzenienia złych nawyków, których to nie dało się przepracować przy tak krótkiej diecie!

Właśnie z tego powodu eksperci zalecają odchudzanie w powolnym, ale stałym tempie. Większość badań pokazuje, że ludzie, którzy chudną w powolnym, ale stałym tempie, są bardziej skłonni do utrzymania niższej wagi w dłuższej perspektywie.

Zdj. główne: Diana Polekhina/unsplash.com

Artykuły

Student filologii polskiej, miłośnik reportażu i porannego joggingu. Smakosz egzotycznych herbat oraz niedoszły proskater.
Robert Grześkowiak
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Hummus domowej roboty - smaczny, zdrowy i tani element zrównoważonej diety

Oto prosty przepis na hummus, który wspomoże Twoją dietę oraz organizm. Wystarczy tylko kilka prostych kroków, zobacz sam!
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Naturalny miód lepszy od sztucznego. Jak je rozróżnić?

Nie daj się oszukać! Dowiedz się, jak odróżnić miód prawdziwy od sztucznego – nie przepłacaj za podróbki!
Czytaj więcej
DIETETYKAFAKTY I MITY

Cytryna najlepszym naturalnym źródłem witaminy C? Wcale nie! Oto produkty bogatsze w kwas askorbinowy

Okazuje się, że na liście owoców i warzyw bogatych w witaminę C cytryna znajduje się dopiero na 16. miejscu.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *