Feedfit > DIETETYKA > FAKTY I MITY > Monodiety – czy ograniczanie jadłospisu do niewielu składników ma sens?
DIETETYKAFAKTY I MITY

Monodiety – czy ograniczanie jadłospisu do niewielu składników ma sens?

Foto: Freepik

Monodieta to coraz popularniejszy sposób na odchudzanie i osiągnięcie wymarzonej formy. Tego typu metoda polega na jedzeniu wyłącznie kilku lub kilkunastu określonych produktów występujących w różnych postaciach. Twórcy monodiet bazują głównie na odchudzających właściwościach konkretnych składników. Czym jest zatem słynna monodieta i czy jej stosowanie ma sens?

Co to jest monodieta?

Monodieta nazywana jest inaczej dietą jednoskładnikową. Polega na jedzeniu tylko jednego produktu lub określonej grupy produktów, które mają zazwyczaj właściwości odchudzające.

Dobrym przykładem może być dieta grejpfrutowa. Do każdego posiłku lub w ramach przekąski należy jeść grejpfrut lub pić sok z niego. Owoc ten wpływa na regulację poziomu cukru we krwi i znacznie przyspiesza metabolizm. Stąd też założenie, że spożywanie prawie wyłącznie grejpfruta wpłynie zbawiennie na organizm i pomoże w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

Należy jednak pamiętać, że zdrowe produkty zachowują swoje cenne właściwości jedynie w ściśle określonych proporcjach. W nadmiarze mogą bardziej szkodzić niż przynieść jakikolwiek pożytek. Wspomniany grejpfrut zaburza wchłanianie wielu leków przez organizm. Monodiety mają jeden ogromny minus. Otóż wykluczają bardzo dużo produktów, przez co nawet ich krótkotrwałe stosowanie prowadzi do poważnych niedoborów cennych substancji odżywczych, jak białko i tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wielu jego narządów. Monodietę stosuje się zazwyczaj przez okres 1-2 tygodni, a następnie wraca do normalnego trybu żywieniowego.

Najpopularniejsze przykłady monodiety

Monodiety są niezwykle popularne ze względu na swoje niskie koszty. W wielu programach telewizyjnych można zobaczyć, że od czasu do czasu pojawia się na ich temat wzmianka. Niestety ludzie zbyt ochoczo podchodzą do monodiet i bez odpowiedniej wiedzy doprowadzają swój organizm praktycznie do tragicznego stanu. Szybkie efekty w ciągu dwóch tygodni zachęcają do tego, aby kontynuować ją dalej i niestety prowadzi to do poważnych niedoborów witamin, minerałów i wszystkich najważniejszych makroskładników. Do najpopularniejszych jednoskładnikowych diet należą:

•  dieta ogórkowa – ogórki są głównym składnikiem posiłków, w których dozwolone jest jeszcze chude mięso, nabiał, pieczywo pełnoziarniste, ale w niewielkich ilościach, oraz inne warzywa i owoce;

•  dieta kapuściana – głównym składnikiem jest kapusta, a najlepiej zupa kapuściana wraz z chudym mięsem oraz warzywami i owocami jako dodatki;

•  dieta bananowa – w tym przypadku dieta może trwać kilka dni, tydzień albo miesiąc. Banany w tej monodiecie spożywa się jako główny posiłek i towarzyszy im przy tym mleko. Dodatkiem mogą być płatki owsiane oraz owoce w formie przekąsek;

•  dieta ryżowa – w tym przypadku dozwolony jest wyłącznie brązowy ryż z dodatkiem ziół. Ponadto należy pić duże ilości wody i naparów ziołowych.

Czy to dietetyczna pułapka?

Należy pamiętać o tym, że organizm traktuje monodietę niczym głodówkę. Deficyt kaloryczny jest bardzo szybko interpretowany, jako negatywne zjawisko, ponieważ nie dostarcza podstawowych składników odżywczych takich jak białko i tłuszcze. Uruchamiane są więc mechanizmy ratunkowe, mające na celu zapobiec nadmiernej utracie tkanki tłuszczowej. Metabolizm zwalnia, a wszystkie zjedzone produkty trawią się wolniej.

Trzeba więc pamiętać, że zadowalające efekty już w pierwszych dniach stosowania monodiety nie są spowodowane spalaniem tkanki tłuszczowej, a utratą w znacznej części wody i masy mięśniowej. Jest to oczywiście niepożądane zjawisko, które doprowadza do osłabienia organizmu. Po kilku dniach od stosowania monodiety, płyny w organizmie się uzupełniają, a waga wraca do normy i tutaj zaborczość niektórych osób powoduje, że znów zaczynają spożywać posiłki jednoskładnikowe. Błędne koło się zatacza, a organizm po raz kolejny zaczyna być niszczony nieprawidłowym tokiem odżywiania.

Koniec z monodietą 🥗

Unikaj tzw. monodiet i diet oczyszczających
Monodiety, czyli diety jednoskładnikowe, są…

Opublikowany przez Naukowo Dla Zdrowia Poniedziałek, 14 grudnia 2020

Foto wyróżniające: Freepik

Artykuły

Pasjonat sportu, głównie piłki nożnej w każdej odmianie - od trawiastej po street football. W przeszłości prezenter radia o tematyce kobiecej piłki nożnej. Przez kilka lat miał okazję poznać najwybitniejsze polskie piłkarki i ich trenerów. Obecnie Content Manager w jednej z agencji marketingowych.
Mateusz Kaczmarek
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Seitan - wegański przysmak z Chin bogaty w wartości odżywcze

Seitan to wegański odpowiednik mięsa, który swoim smakiem i konsystencją przypomina tofu czy sojowy tempah. Sprawdź, jak samodzielnie przygotować go w domu!
Czytaj więcej
DIETETYKAODCHUDZANIE

Właściwa dieta – ważny element efektywnego odchudzania

Odchudzanie to przede wszystkim odpowiednia dieta. W końcu to ona stanowi 70% sukcesu. Podpowiadamy, jak powinna wyglądać zdrowa i zbilansowana dieta redukcyjna.
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Nabiał – jak istotny jest w jadłospisie?

Nabiał to doskonałe źródło wapnia oraz białka. Czy jednak uwzględnienie go w diecie posiada same zalety? Dowiedz się, jak istotny jest nabiał w jadłospisie.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *