Feedfit > DIETETYKA > ZDROWE ODŻYWIANIE > Naturalny miód lepszy od sztucznego. Jak je rozróżnić?
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Naturalny miód lepszy od sztucznego. Jak je rozróżnić?

Alexander Mils/unsplash.com

W dobie olbrzymiego postępu technologicznego, wymierania setek gatunków owadów, zmniejszenia się populacji pszczół o dobry i jakościowy miód trudno. Z niniejszego artykułu dowiesz się, jakie są różnice między miodem prawdziwym a sztucznym – nigdy więcej nie zostaniesz już oszukany!

Fałszywy miód

Sztuczne odmiany miodu są wytwarzane z syropu cukrowego, który smakuje podobnie do prawdziwego miodu, ale w rzeczywistości jest smaczną iluzją znacznie mniej wartościową pod względem odżywczym. Fałszywy miód jest przetwarzany komercyjnie w ekstremalnych warunkach – podgrzewany do wysokich temperatur, co niszczy bogactwo składników odżywczych, które miał po wyjęciu z ula. Po uderzeniu ciepła jest rozcieńczany wodą (tak jest tańszy dla producentów), a następnie dosładzany syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy, dekstrozą i melasą, aby bardziej przypominał naturalny miód.

Nawet cenny pyłek (którym jest naturalnie obdarzony prawdziwy miód) jest usuwany w procesie produkcji fałszywego miodu, co powoduje dalszą utratę wartości odżywczych.

Prawdziwy miód

Prawdziwy miód wytwarzają pszczoły miodne. Te niezwykłe stworzenia używają swoich długich jak słomki języków do wysysania nektaru z kwiatów. Jest on potem przechowywany w tak zwanych miodowych żołądkach.

Po odwiedzeniu od 100 do 1500 kwiatów, aby napełnić żołądki, wracają do ula i przekazują nektar innym pszczołom robotnikom. Pszczoły te następnie żują nektar (dosłownie) i przekazują go „z ust do ust”, od pszczoły do ​​pszczoły, aż do znacznego zmniejszenia zawartości wilgoci. Podczas procesu żucia enzymy pszczół rozkładają cukry złożone zawarte w nektarze na cukry proste. Dzięki temu jest bardziej strawny dla pszczół i mniej podatny na ataki bakterii podczas przechowywania w ulu. To także proces żucia nadaje miodowi właściwości antybakteryjne.

Na koniec miód jest umieszczany w komórkach magazynujących i przykrywany woskiem pszczelim – jest gotowy na przybycie nowo narodzonych pszczół. Miód jest jednak świetny nie tylko dla nich. Jego przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne są niesamowite, co jest jednym z powodów, dla których ludzie tak bardzo kochają miód. Świetnie nadaje się również do opatrywania ran i leczenia drobnych oparzeń oraz jest szeroko stosowany jako środek przeciwkaszlowy i wzmacniający odporność.

Jak odróżnić prawdziwy miód od fałszywego

• Sprawdź etykietę pod kątem dodatków, np. syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy – miód z tym składnikiem zawsze pozostaje w postaci płynnej, prawdziwy miód z czasem się krystalizuje.

• Sprawdź, czy jest to produkt lokalny z pobliskiej pasieki. Kupuj bezpośrednio od producenta, jeśli możesz!

• Wrzuć trochę miodu do szklanki wody z kranu. Jeśli natychmiast się rozpuści, jest fałszywy. Prawdziwy miód wymaga sporo mieszania, aby się rozpuścić.

• Spróbuj go! Prawdziwy miód jest słodki, często łączy w sobie smaki różnych kwiatów i ziół. Fałszywy miód smakuje słodko, ale brakuje mu bogatej, naturalnej słodyczy prawdziwego miodu, chociaż często ma łagodny, miodowy smak.

Zdj. główne: Alexander Mils/unsplash.com

Artykuły

Student filologii polskiej, miłośnik reportażu i porannego joggingu. Smakosz egzotycznych herbat oraz niedoszły proskater.
Robert Grześkowiak
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Zdrowe odżywianie bez monotonii - pomysły

Szukasz kulinarnych inspiracji? Przeczytaj, jakie zmiany warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, żeby był bardziej urozmaicony.
Czytaj więcej
DIETETYKAFAKTY I MITY

Ciemne pieczywo zawsze zdrowsze od jasnego? Nie daj się zwieść stereotypom!

Obalamy mit, że ciemne pieczywo jest zawsze zdrowsze! Sklepy reklamują białe pieczywo jako ciemne. Sprawdź, o co chodzi!
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

8 Ciekawostek o Yerba Mate

Z roku na rok grono wyznawców, a właściwie amatorów, Yerba Mate się poszerza. Nie ma w tym nic zaskakującego — napar z ostrokrzewu paragwajskiego pobudza skuteczniej od popularnej kawy i wykazuje liczne działania prozdrowotne. Jeśli należysz do grona początkujących degustatorów Yerba Mate, to koniecznie dowiedz się kilku zaskakujących faktów na jej temat! Znajdziesz je poniżej.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *