Feedfit > DIETETYKA > ZDROWE ODŻYWIANIE > Naturalny miód lepszy od sztucznego. Jak je rozróżnić?
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Naturalny miód lepszy od sztucznego. Jak je rozróżnić?

Alexander Mils/unsplash.com

W dobie olbrzymiego postępu technologicznego, wymierania setek gatunków owadów, zmniejszenia się populacji pszczół o dobry i jakościowy miód trudno. Z niniejszego artykułu dowiesz się, jakie są różnice między miodem prawdziwym a sztucznym – nigdy więcej nie zostaniesz już oszukany!

Fałszywy miód

Sztuczne odmiany miodu są wytwarzane z syropu cukrowego, który smakuje podobnie do prawdziwego miodu, ale w rzeczywistości jest smaczną iluzją znacznie mniej wartościową pod względem odżywczym. Fałszywy miód jest przetwarzany komercyjnie w ekstremalnych warunkach – podgrzewany do wysokich temperatur, co niszczy bogactwo składników odżywczych, które miał po wyjęciu z ula. Po uderzeniu ciepła jest rozcieńczany wodą (tak jest tańszy dla producentów), a następnie dosładzany syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy, dekstrozą i melasą, aby bardziej przypominał naturalny miód.

Nawet cenny pyłek (którym jest naturalnie obdarzony prawdziwy miód) jest usuwany w procesie produkcji fałszywego miodu, co powoduje dalszą utratę wartości odżywczych.

Prawdziwy miód

Prawdziwy miód wytwarzają pszczoły miodne. Te niezwykłe stworzenia używają swoich długich jak słomki języków do wysysania nektaru z kwiatów. Jest on potem przechowywany w tak zwanych miodowych żołądkach.

Po odwiedzeniu od 100 do 1500 kwiatów, aby napełnić żołądki, wracają do ula i przekazują nektar innym pszczołom robotnikom. Pszczoły te następnie żują nektar (dosłownie) i przekazują go „z ust do ust”, od pszczoły do ​​pszczoły, aż do znacznego zmniejszenia zawartości wilgoci. Podczas procesu żucia enzymy pszczół rozkładają cukry złożone zawarte w nektarze na cukry proste. Dzięki temu jest bardziej strawny dla pszczół i mniej podatny na ataki bakterii podczas przechowywania w ulu. To także proces żucia nadaje miodowi właściwości antybakteryjne.

Na koniec miód jest umieszczany w komórkach magazynujących i przykrywany woskiem pszczelim – jest gotowy na przybycie nowo narodzonych pszczół. Miód jest jednak świetny nie tylko dla nich. Jego przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne są niesamowite, co jest jednym z powodów, dla których ludzie tak bardzo kochają miód. Świetnie nadaje się również do opatrywania ran i leczenia drobnych oparzeń oraz jest szeroko stosowany jako środek przeciwkaszlowy i wzmacniający odporność.

Jak odróżnić prawdziwy miód od fałszywego

• Sprawdź etykietę pod kątem dodatków, np. syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy – miód z tym składnikiem zawsze pozostaje w postaci płynnej, prawdziwy miód z czasem się krystalizuje.

• Sprawdź, czy jest to produkt lokalny z pobliskiej pasieki. Kupuj bezpośrednio od producenta, jeśli możesz!

• Wrzuć trochę miodu do szklanki wody z kranu. Jeśli natychmiast się rozpuści, jest fałszywy. Prawdziwy miód wymaga sporo mieszania, aby się rozpuścić.

• Spróbuj go! Prawdziwy miód jest słodki, często łączy w sobie smaki różnych kwiatów i ziół. Fałszywy miód smakuje słodko, ale brakuje mu bogatej, naturalnej słodyczy prawdziwego miodu, chociaż często ma łagodny, miodowy smak.

Zdj. główne: Alexander Mils/unsplash.com

Artykuły

Student filologii polskiej, miłośnik reportażu i porannego joggingu. Smakosz egzotycznych herbat oraz niedoszły proskater.
Robert Grześkowiak
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Hummus domowej roboty - smaczny, zdrowy i tani element zrównoważonej diety

Oto prosty przepis na hummus, który wspomoże Twoją dietę oraz organizm. Wystarczy tylko kilka prostych kroków, zobacz sam!
Czytaj więcej
DIETETYKAODCHUDZANIE

Ile można schudnąć w tydzień, aby nie podupaść na zdrowiu?

Szybka utrata kilogramów to prosta droga do efektu jojo i problemów ze zdrowiem! Sprawdź, co powinieneś wiedzieć o odchudzaniu.
Czytaj więcej
DIETETYKAFAKTY I MITY

Cytryna najlepszym naturalnym źródłem witaminy C? Wcale nie! Oto produkty bogatsze w kwas askorbinowy

Okazuje się, że na liście owoców i warzyw bogatych w witaminę C cytryna znajduje się dopiero na 16. miejscu.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *