Feedfit > DIETETYKA > ODCHUDZANIE > Na czym polega dieta lekkostrawna i komu jest zalecana?
ODCHUDZANIE

Na czym polega dieta lekkostrawna i komu jest zalecana?

Przedstawiamy podstawowe założenia lekkostrawnej diety. Z tego tekstu dowiesz się również, jakie posiłki warto zawrzeć, układając jadłospis. Podajemy przykładowe propozycje, które możesz wypróbować na samym początku. 

Dla kogo jest przeznaczona lekkostrawna dieta?

Taka dieta jest dobra dla osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym. Warto ją wprowadzić, jeśli cierpisz na dolegliwości ze strony żołądka lub jelit. Wpływa ona na poprawę stanu zdrowia. Poza tym dieta lekkostrawna jest zalecana po różnych operacjach i zabiegach oraz dla ludzi starszych. Jest ona też odpowiednia dla tych, którzy chorują. Wtedy zapobiega zbytniej utracie masy ciała i pomaga utrzymać stałą wagę. 

Na takiej diecie powinno się jeść przede wszystkim posiłki i produkty, które są lekkie i nie obciążają zbytnio układu pokarmowego. Pamiętaj także, że powinna ona pokrywać Twoje zapotrzebowanie kaloryczne. Możesz go obliczyć na przykład na specjalnym kalkulatorze, który wskaże go w zależności od wagi, wzrostu, wieku oraz trybu życia. Taka dieta powinna być też zróżnicowana i zbilansowana. Najlepiej, żeby dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych. 

Jakie produkty spożywać, a jakie wykluczyć?

Przede wszystkim powinno się maksymalnie ograniczyć ciężkostrawne produkty. Są to na przykład smażone jajka, tłuste gatunki mięsa i wędlin oraz ostre przyprawy. Unikaj też tłuszczy, które są przeznaczone do smażenia. Nie powinno się także pić słodkich, gazowanych napojów, mocnej herbaty oraz alkoholu. Ogranicz spożywanie nadmiernej ilości cukru, na przykład w postaci tortów lub ciast z dużą ilością kremu. Jeśli chodzi o desery, to zrezygnuj też z czekolady. Przeciwwskazane są także produkty takie jak smalec, różne rodzaje sera, czy śmietana.  

Zamiast tego lepiej wybierać lekkie i zdrowe przekąski. Mogą to być na przykład niektóre produkty zbożowe, chude gatunki mięsa, biały ryż, drobne makarony, jaja gotowane na miękko. Jako źródło zdrowych tłuszczy można dodawać do posiłków oleje w wersji na zimno. Zaleca się też spożywanie niektórych produktów mlecznych, takich jak kefir czy jogurt naturalny. Warto zawrzeć w swoim jadłospisie warzywa, które powinno się gotować, przecierać, bądź zmiksować. Tak samo jest w przypadku owoców. Zaleca się jedzenie potraw, które są pieczone w folii, gotowane, albo duszone. 

Jak skomponować jadłospis? 

Przy układaniu takiego jadłospisu dla początkujących przydatna będzie pomoc dietetyka. To osoba, która ma najlepsze kompetencje do tworzenia takiej diety. Szczególnie jeśli cierpisz na inne choroby lub na nietolerancje pokarmowe. Możesz też spróbować jadłospisów, które są dostępne w Internecie. Próbując takiej lekkostrawnej diety przez jakiś czas, możesz zobaczyć, czy jest w Twoim przypadku skuteczna. 

Przedstawimy teraz przykładowy jadłospis, który możesz dowolnie modyfikować i ustalać odpowiednie dla Ciebie porcje. Pamiętaj, aby trzymać się swojego zapotrzebowania kalorycznego. 

Propozycja numer 1:

Śniadanie: pieczywo pszenne, chudy twarożek, natka pietruszki, sok z pomarańczy

II Śniadanie: smoothie jabłkowo-malinowe
Obiad: duszona cielęcina, puree marchewkowo-ziemniaczane

Przekąska: kasza manna na mleku roślinnym z truskawkami
Kolacja: zupa krem z dyni z grzankami

Propozycja numer 2:

Śniadanie: owsianka z bananami i borówkami amerykańskimi 

II Śniadanie: koktajl na bazie truskawek
Obiad: pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, krupnik jaglany
Przekąska: domowy kisiel ze świeżych owoców
Kolacja: chrupkie pieczywo z chudą wędliną i pomidorem obranym ze skórki

Zdjęcie główne: Dana Tentis/pexels.com

Artykuły

Wegetarianka i miłośniczka zdrowego trybu życia. Idealne popołudnie to dla niej czas spędzony z książką i kotem na kolanach. Miłośniczka gier planszowych, która wiecznie wyszukuje nowych tytułów na rynku, a kiedy tylko nadarzy się okazja, umawia się ze znajomymi na sesję RPG.
Gabriela Matyszczak
Polecane wpisy
DIETETYKAODCHUDZANIE

Właściwa dieta – ważny element efektywnego odchudzania

Odchudzanie to przede wszystkim odpowiednia dieta. W końcu to ona stanowi 70% sukcesu. Podpowiadamy, jak powinna wyglądać zdrowa i zbilansowana dieta redukcyjna.
Czytaj więcej
DIETETYKAODCHUDZANIE

Jak przyspieszyć proces spalania tkanki tłuszczowej? Poznaj sprawdzone patenty!

Walczysz nadal ze zbędnymi kilogramami i zastanawiasz się, jak uzyskać widoczne efekty w krótkim czasie? Sprawdź, jakie sprawdzone sposoby można stosować na co dzień!
Czytaj więcej
DIETETYKAODCHUDZANIE

Dieta o niskim indeksie glikemicznym - kto powinien ją stosować?

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to dobre rozwiązanie dla osób z insulinoopornością, cukrzycą typu II, nadwagą oraz otyłością. Jakie produkty można na niej spożywać?
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *