Feedfit > DIETETYKA > ZDROWE ODŻYWIANIE > Soki z kiszonek – naturalny zastrzyk witamin dla organizmu
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Soki z kiszonek – naturalny zastrzyk witamin dla organizmu

Sok z kiszonych warzyw to popularny probiotyk wzmacniający układ odpornościowy. Badania naukowe pokazały, że można je wykorzystywać w codziennej diecie nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. 

Proces kiszenia żywności 

Kiszenie warzyw to jeden z najbardziej ekologicznych i prostych sposobów na przedłużenie ważności i świeżości jedzenia. Klasyczna zalewa stosowana do kiszenia żywności składa się z osolonej wody, przypraw i ziół. Najczęściej jako dodatki do kiszonek wrzuca się gorczycę, czosnek, liść laurowy, koper czy owoce (na przykład porzeczki czy wiśnie), które dodają całości wyjątkowego smaku. Proces fermentacji może trwać od kilku do kilkunastu dni w zależności od temperatury przechowywania produktów oraz używanych składników. Dzięki procesowi fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który powstaje w wyniku rozpadu cukrów znajdujących się w warzywach. Dzięki temu zjawisku kiszonki stają się mniej kalorycznie niż surowe warzywa i stanowią zdrowy element każdej diety. 

Dlaczego warto pić sok z kiszonek? 

Przeprowadzone badania naukowe wykazały, że sok z kiszonek ma wiele wartości odżywczych i może być jedną ze skutecznych metod na wzmocnienie odporności organizmu. Okazuje się, że oprócz samych kiszonych warzyw duża ilość witamin i mikroelementów znajduje się w sokach z kiszonek. W składzie soków z kiszonek można znaleźć między innymi kwasy fenolowe, flawonoidy, kwercetynę, magnez, wapń, fosfor, potas czy błonnik. Minerały te mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, zmniejszają zaparcia, pomagają w walce z wrzodami żołądka, poprawiają pracę układu odpornościowego, redukują poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi, przez co pomagają w walce z nadciśnieniem, a nawet wspomagają proces trawienia. Co ciekawe, badania pokazały także, że sok z kiszonek ma niski indeks glikemiczny, dlatego powinien być stosowany w codziennej diecie osób zmagających się z cukrzycą. Niska kaloryczność kiszonek jest także świetnym elementem diety osób cierpiących na otyłość. 

Z czego przygotowywać kiszonki? 

Procesowi fermentacji można poddawać większość produktów, w szczególności warzyw. Do przygotowania kiszonek świetnie nadają się popularne produkty, takie jak ogórki czy kapusta, ale równie smaczne mogą się okazać marchewka, burak, cebula, papryka, czosnek, pomidor, brokuł czy kalafior. W przypadku owoców najlepiej sprawdzają się jabłka, gruszki, winogrona, śliwki czy cytryny. Jeśli chodzi o sam sok, to można wypić ten znajdujący się w słoiku bez ukiszonych warzyw, a je wykorzystać na przykład do przygotowania niskokalorycznych przekąsek. Dobrym sposobem na przygotowanie zdrowego soku z kiszonek jest także zmiksowanie ukiszonych warzyw z sokiem, dzięki czemu powstaje zdrowe smoothie. Sok można także uzyskać z gotowych produktów, jednak przed zakupem warto sprawdzić skład i sposób przeprowadzenia fermentacji.

Zdj. główne: Natalie Rhea/unsplash.com

Media i copywriting towarzyszą jej od czasów studiów. Ukończyła Filologię Polską ze specjalnością dziennikarstwa, a obecnie studiuje Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną z ukierunkowaniem na Dziennikarstwo Sportowe i Zarządzanie w sporcie. Wolny czas spędza aktywnie na spacerach lub w domu z dobrą książką.

Polecane wpisy

DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Żelazo z pożywienia - jakie produkty są jego największym źródłem

Czy wiesz, że nie tylko mięso jest bogate w żelazo, ale również wiele produktów roślinnych?
Czytaj więcej
DIETETYKA

Dietetyk kliniczny: Kiedy i jak może Ci pomóc?

Osiągnij zdrową dietę i popraw swoje samopoczucie z pomocą dietetyka klinicznego. Indywidualne porady żywieniowe na drodze do lepszego zdrowia!
Czytaj więcej
DIETETYKAODCHUDZANIE

Alternatywne podejścia do odchudzania: Jakie są inne diety które warto rozważyć?

W świecie diet i metod odchudzania istnieje wiele różnych podejść, które obiecują skuteczną utratę wagi i poprawę zdrowia.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *