Feedfit > DIETETYKA > ZDROWE ODŻYWIANIE > Soki z kiszonek – naturalny zastrzyk witamin dla organizmu
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Soki z kiszonek – naturalny zastrzyk witamin dla organizmu

Sok z kiszonych warzyw to popularny probiotyk wzmacniający układ odpornościowy. Badania naukowe pokazały, że można je wykorzystywać w codziennej diecie nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. 

Proces kiszenia żywności 

Kiszenie warzyw to jeden z najbardziej ekologicznych i prostych sposobów na przedłużenie ważności i świeżości jedzenia. Klasyczna zalewa stosowana do kiszenia żywności składa się z osolonej wody, przypraw i ziół. Najczęściej jako dodatki do kiszonek wrzuca się gorczycę, czosnek, liść laurowy, koper czy owoce (na przykład porzeczki czy wiśnie), które dodają całości wyjątkowego smaku. Proces fermentacji może trwać od kilku do kilkunastu dni w zależności od temperatury przechowywania produktów oraz używanych składników. Dzięki procesowi fermentacji wytwarza się kwas mlekowy, który powstaje w wyniku rozpadu cukrów znajdujących się w warzywach. Dzięki temu zjawisku kiszonki stają się mniej kalorycznie niż surowe warzywa i stanowią zdrowy element każdej diety. 

Dlaczego warto pić sok z kiszonek? 

Przeprowadzone badania naukowe wykazały, że sok z kiszonek ma wiele wartości odżywczych i może być jedną ze skutecznych metod na wzmocnienie odporności organizmu. Okazuje się, że oprócz samych kiszonych warzyw duża ilość witamin i mikroelementów znajduje się w sokach z kiszonek. W składzie soków z kiszonek można znaleźć między innymi kwasy fenolowe, flawonoidy, kwercetynę, magnez, wapń, fosfor, potas czy błonnik. Minerały te mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, zmniejszają zaparcia, pomagają w walce z wrzodami żołądka, poprawiają pracę układu odpornościowego, redukują poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi, przez co pomagają w walce z nadciśnieniem, a nawet wspomagają proces trawienia. Co ciekawe, badania pokazały także, że sok z kiszonek ma niski indeks glikemiczny, dlatego powinien być stosowany w codziennej diecie osób zmagających się z cukrzycą. Niska kaloryczność kiszonek jest także świetnym elementem diety osób cierpiących na otyłość. 

Z czego przygotowywać kiszonki? 

Procesowi fermentacji można poddawać większość produktów, w szczególności warzyw. Do przygotowania kiszonek świetnie nadają się popularne produkty, takie jak ogórki czy kapusta, ale równie smaczne mogą się okazać marchewka, burak, cebula, papryka, czosnek, pomidor, brokuł czy kalafior. W przypadku owoców najlepiej sprawdzają się jabłka, gruszki, winogrona, śliwki czy cytryny. Jeśli chodzi o sam sok, to można wypić ten znajdujący się w słoiku bez ukiszonych warzyw, a je wykorzystać na przykład do przygotowania niskokalorycznych przekąsek. Dobrym sposobem na przygotowanie zdrowego soku z kiszonek jest także zmiksowanie ukiszonych warzyw z sokiem, dzięki czemu powstaje zdrowe smoothie. Sok można także uzyskać z gotowych produktów, jednak przed zakupem warto sprawdzić skład i sposób przeprowadzenia fermentacji.

Zdj. główne: Natalie Rhea/unsplash.com

Artykuły

Media i copywriting towarzyszą jej od czasów studiów. Ukończyła Filologię Polską ze specjalnością dziennikarstwa, a obecnie studiuje Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną z ukierunkowaniem na Dziennikarstwo Sportowe i Zarządzanie w sporcie. Wolny czas spędza aktywnie na spacerach lub w domu z dobrą książką.
Joanna Nowak
Polecane wpisy
DIETETYKA

Jak dbać o dietę?

Chcesz zadbać o prawidłowe odżywianie? Doradzamy, jak możesz zrobić ku temu kroki.
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Co jeść, będąc na bezglutenowej diecie?

Myślisz, że dieta bezglutenowa to same ograniczenia? Udowadniamy się, że bez glutenu można jeść zdrowo i smacznie!
Czytaj więcej
ZDROWE ODŻYWIANIE

Dzień bez kawy? A może cały miesiąc? Sprawdź, jak działa detoks kofeinowy!

Dowiedz się, dlaczego warto ograniczyć codzienne spożycie kawy!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *