Feedfit > DIETETYKA > FAKTY I MITY > Ujemne kalorie – czy coś takiego w ogóle istnieje?
DIETETYKAFAKTY I MITY

Ujemne kalorie – czy coś takiego w ogóle istnieje?

Foto: Freepik

W procesie odchudzania istotną kwestią dla wielu osób wciąż są kalorie i ich skrupulatne liczenie. Od jakiegoś czasu spore emocje wzbudzają kalorie ujemne. Co to takiego i czy faktycznie istnieją?

Odchudzanie – co zrobić, aby było skuteczne?

Nadwaga i otyłość to plagi XXI wieku. To właśnie od zbyt dużej ilości tkanki tłuszczowej w organizmie zaczyna się wiele problemów zdrowotnych. Jeżeli masz nieco za wysoki wskaźnik BMI, miej się na baczności! Co prawda, moda na wychudzoną sylwetkę rodem z wybiegów mody powoli mija, jednak nie ma co też przesadzać w drugą stronę. Nadmiar tłuszczu wiąże się z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi. Jeżeli chcesz zrzucić balast zbędnych kilogramów, to pomyśl o odpowiednio zbilansowanej diecie oraz regularnej aktywności fizycznej. Takie połączenie będzie szansą na ładniejszą figurę, lepsze zdrowie oraz dobre samopoczucie!

Kaloryczność posiłków – skąd wokół niej tyle szumu?

Organizm człowieka potrzebuje jedzenia. Jedzenie, to jego paliwo. Z pożywienia czerpiemy kluczowe substancje odżywcze, dzięki którym jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować. Gdy w organizmie pojawiają się deficyty składników odżywczych, zaczynamy się czuć źle. Istotna jest także kaloryczność produktów. Przez cały dzień trzeba dostarczyć organizmowi określoną ilość kalorii.

Z pojęciem kalorii i bilansu kalorycznego najlepiej są zaznajomione osoby, które przynajmniej raz w życiu przeszły na restrykcyjną dietę. Każdy, kto chce schudnąć, musi zadbać o ujemny bilans kalorii w ciągu dnia. Co to oznacza? W największym skrócie – więcej kalorii musisz spożytkować, niż ich dostarczyć z pożywieniem. Wówczas organizm zacznie sięgać do rezerw w postaci tkanki tłuszczowej, a Ty wkrótce zauważysz pierwsze efekty odchudzania. Będziesz mniej ważyć, zmniejszą się też obwody ciała.

Ujemny bilans kaloryczny otrzymujemy w momencie, gdy dostarczamy sobie mniej kalorii niż wydatkujemy na co dzień. Wtedy…

Opublikowany przez 36minut Orunia Górna Środa, 9 września 2020

Część osób jest zdania, że pomocne w procesie odchudzania mogą być także produkty, które mają tak zwane ujemne kalorie. Co się kryje pod tym pojęciem?

Ujemne kalorie – o co z tym chodzi?

Ujemne kalorie budzą wiele kontrowersji. Można spotkać zwolenników tej teorii, choć nie brakuje też osób będących zdania, że jest to jedna wielka bujda. O co chodzi z ujemnymi kaloriami? Nie chodzi o to, że są dostępne produkty z ujemną wartością kaloryczną. Jeżeli tak myślisz, to jesteś w błędzie. Produkty z ujemnymi kaloriami to takie, których spożycie generuje ujemny bilans kaloryczny. Organizm musi więcej energii włożyć w ich trawienie, niż zyskał na ich zjedzeniu. Taka sytuacja może być korzystna zwłaszcza dla osób, którym zależy na efektywnej redukcji wagi. Organizm, który będzie odczuwał deficyt kaloryczny, w końcu może sięgnąć do zapasów energii zgromadzonych pod postacią tkanki tłuszczowej, a to pierwszy krok do sprawnego gubienia nadprogramowych kilogramów.

Które produkty najczęściej są wymieniane jako te z ujemnymi kaloriami?

Wśród produktów zaliczanych do grupy tych z ujemnymi kaloriami można znaleźć bardzo dużo owoców i warzyw. Na dosyć długiej liście widnieją między innymi: szparagi, szpinak, śliwki, żurawina, fasola, cytryna, czosnek, jabłko, marchew, pomidory, ogórki, morele, sałata czy malina. Są to produkty, które same w sobie mają mało kalorii.

Na diecie ujemnych kalorii jemy warzywa i owoce w surowej postaci. Są one bogate w witaminy i błonnik pokarmowy, który…

Opublikowany przez Zdrowo Fitnessowo Piątek, 19 stycznia 2018

Dieta z ujemnymi kaloriami – kto powinien jej unikać?

Co do zasady, to wprowadzanie jakichkolwiek zmian w codziennym sposobie odżywiania, które mają skutkować spadkiem bądź wzrostem masy ciała, powinno być konsultowane z lekarzem. Działanie w tej materii wyłącznie na własną rękę może doprowadzić do powstania niekorzystnych skutków zdrowotnych. Jeżeli chcesz zdrowo schudnąć, to rozpisz dietę z doświadczonym dietetykiem. Specjalista zadba o to, aby codzienny jadłospis był skomponowany w taki sposób, by nie zabrakło w nim żadnych kluczowych składników odżywczych.

Są jednak osoby, które na zgubne działanie diety z ujemnymi kaloriami są narażone bardziej niż inne. Zaliczają się do nich zwłaszcza osoby młode, które do codziennego funkcjonowania potrzebują sporo energii, a także kobiety w ciąży oraz ludzie wykonujący ciężkie prace fizyczne. Jeżeli zatem należysz do którejś z tych grup, dobrze przemyśl kwestię restrykcyjnej diety.

Artykuły

Z wykształcenia politolog, jednak jej prawdziwą pasją jest aktywny tryb życia - przejechała na rowerze Polskę wzdłuż i wszerz. Każdą wolną chwilę poświęca na górskie wędrówki i coraz ambitniejsze wyzwania sportowe. Z copywritingiem związana od 2015 roku.
Marta Głogowska-Drzyzga
Polecane wpisy
DIETETYKAFAKTY I MITY

Żelazo w diecie - kto powinien zwiększyć, a kto obniżyć jego podaż?

Dowiedz się, dlaczego żelazo jest niezbędnym składnikiem w codziennej diecie i sprawdź, jak zadbać o jego prawidłowy poziom!
Czytaj więcej
DIETETYKAFAKTY I MITYZDROWE ODŻYWIANIE

Zdrowa dieta musi być droga? Ewa Chodakowska obala popularny mit!

Jeśli myślisz, że nie stać Cię na zdrowe odżywianie, to jesteś w błędzie! Ewa Chodakowska pokazuje, jak można połączyć skuteczną dietę fit z niskimi wydatkami!
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta wątrobowa - które produkty pomagają zregenerować wątrobę?

Odczuwasz dolegliwości swojej wątroby? Te produkty mogą ci pomóc przywrócić jej sprawne funkcjonowanie!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *