Wielkanocne potrawy w wersji light. Kulinarni eksperci dzielą się fit przepisami!
DIETETYKA

Wielkanocne potrawy w wersji light. Kulinarni eksperci dzielą się fit przepisami!

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Tegoroczna Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią nadchodzi całe mnóstwo pysznych potraw, które już wkrótce tłumnie zagoszczą na naszych stołach. Przygotowanie świątecznych smakołyków może okazać się jednak sporym wyzwaniem – szczególnie, jeśli zależy nam na tym, aby przyrządzone przez nas dania w jak największym stopniu wpasowywały się w kanon zdrowego stylu życia. W poszukiwaniu inspiracji mogą pomóc nam przepisy od topowych kulinarnych influencerów!

Świąteczny nastrój i wypełnione po brzegi stoły niekoniecznie sprzyjają fit odżywianiu. Pomimo kilkudniowej rozpusty, do której każdy ma oczywiście prawo, warto zadbać, aby nasz jadłospis chociaż częściowo składał się w tym okresie ze zdrowych potraw. Dzięki temu po Wielkanocy nie będzie większych problemów z powrotem do przedświątecznych nawyków, a wypracowana wcześniej forma zostanie utrzymana. Oto, co mają do zaproponowania kulinarne gwiazdy show-biznesu.

W naszym zestawieniu czołowe miejsca zarezerwowaliśmy dla znanych osobowości ściśle związanych z branżą fitness. Daria Ładocha oferuje autorski przepis na sałatkę jarzynową, która podczas Wielkanocy od lat króluje na polskich stołach. Poza jajkiem i jabłkiem, jednym z istotnych składników owej sałatki jest majonez light. Jeśli niekoniecznie uśmiecha nam się kupowanie sklepowego produktu, warto na chwilę zatrzymać się przy recepturze Anny Lewandowskiej, bazującej na oleju roślinnym.

Biała kiełbasa to jedna z flagowych potraw Świąt Wielkanocnych. Nie może jej zabraknąć również na stole Magdy Gessler, jednak gwiazda „Kuchennych Rewolucji” preferuje nieco inną wersję tradycyjnego produktu. Celebrytka wyrabia bowiem kiełbasę przy pomocy chałki i ziemniaków, co z pewnością trafi w gusta wegetarian oraz wegan. O zdrowym odżywianiu pamięta też Mateusz Gessler – juror „MasterChefa”, który proponuje wegetariański pasztet z soczewicy.

Od Anny Starmach dowiemy się natomiast, jak przyrządzić żurek wielkanocny o niezapomnianych walorach smakowych. Zupa według przepisu popularnej kucharki jest bowiem niezwykle bogata w warzywa, w związku z czym przemówi do wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Kolejną gwiazdą „MasterChefa”, która podzieliła się swoją ulubioną recepturą jest zwycięzca programu – Damian Kordas. Udzielający się w serwisie YouTube kucharz nie wyobraża sobie Wielkanocy bez ciasta cytrynowego w wersji fit. Jeśli zaś mamy ochotę na wypróbowanie innych wypieków i słodkości, to wartościową alternatywę może stanowić mazurek wielkanocny od Roberta Makłowicza.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*