Feedfit > DIETETYKA > ZDROWE ODŻYWIANIE > Zakazane śniadania. Jakich produktów lepiej unikać z samego rana?
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Zakazane śniadania. Jakich produktów lepiej unikać z samego rana?

Foto: Freepik

Składniki, od których zaczniemy poranek, mają kluczowy wpływ na nasz układ trawienny, poziom energii, a także samopoczucie. Okazuje się jednak, że znaczna część spośród popularnych śniadań niekoniecznie przysłuży się naszemu zdrowiu. Jakich produktów nie powinniśmy jeść na śniadanie?

Rola śniadania w życiu każdego człowieka jest nieoceniona. To właśnie pierwszy posiłek dnia pomaga uzupełnić pokłady utraconej przez noc energii – oczywiście pod warunkiem, że będzie odpowiednio zbilansowane. Wiele osób nie wyobraża sobie zacząć dnia bez kubka kawy z mlekiem. Inni po wstaniu z łóżka sięgną np. po parówki albo przygotują sobie kanapkę z margaryną. Mało kto zdaje sobie sprawę, że te produkty wcale nie stworzą dobrego śniadania, a spożywane regularnie mogą nam nawet zaszkodzić! Przyjrzyjmy się zatem, czego i z jakich przyczyn powinno się unikać w początkowej fazie dnia.

Kawa – dlaczego lepiej jej nie pić na pusty żołądek?

Dla wielu z nas kawa stanowi wręcz synonim udanego śniadania. Kojarzy się z dodatkowym zastrzykiem energii i niepowtarzalnym smakiem. Fakty są jednak takie, że „mała czarna” regularnie spożywana na czczo może poważnie zaszkodzić. Zwiększa bowiem wydzielanie kwasów żołądkowych, które same w sobie nie są niczym złym, pod warunkiem, że jest co trawić. Picie kawy na pusty żołądek nie jest więc najlepszym pomysłem – podrażnimy w ten sposób śluzówkę, czego efektem może być powstawanie wrzodów.

Pijesz kawę przed śniadaniem?
Koniecznie przeczytaj!
Picie kawy na czczo wywołuje efekt drażniący na błonę śluzową…

Opublikowany przez Aleksandra Knop dietetyk -Od brzuszka do maluszka Piątek, 8 stycznia 2021

Mleko – jeśli już, to odtłuszczone lub roślinne

Mleko to produkt bardzo uniwersalny. Doskonale komponuje się zarówno z kawą, jak i płatkami zbożowymi. Ciągłe spożywanie tłustego lub półtustego mleka może jednak przyczynić się do powstawania złogów cholesterolu w organizmie, a zatem zdecydowanie lepiej sięgać po odtłuszczone albo roślinne.

Podobne skutki może nieść ze sobą jedzenie na śniadanie produktów mlecznego pochodzenia, takich jak ser żółty czy jogurty. Z samego rana powinniśmy zastąpić je czymś innym, zwłaszcza że bardziej wskazanych alternatyw nie brakuje.

Chleb z margaryną – źródło tłuszczów trans

Oczywiście nie chodzi tutaj o chleb, a o margarynę. Zarówno ona, jak i miksy tłuszczowe są bogate w tzw. tłuszcze trans, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jednym z powodów, dla których powinniśmy wyeliminować je z jadłospisu jest fakt, że podwyższają stężenie “złego” cholesterolu. Dodatkowo badania potwierdzają, że tłuszcze trans to najbardziej szkodliwy typ kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za wzrost ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Parówki – zwróć uwagę na ich jakość!

Powiedzmy sobie szczerze – zdecydowana większość parówek dostępnych na rynku to produkty wątpliwej jakości. Często są one wytworzone na bazie odpadów (MOM) takich jak mechanicznie oddzielane od zwierząt ścięgna, chrząstki, tłuszcz, rozdrobnione kości i błony. Spożywanie tego typu parówek to idealny przepis na podwyższenie cholesterolu, a zatem przed zakupem warto zwrócić szczególną uwagę na ich skład.

Artykuły

Filologia angielska i sport to dwie jego największe pasje. Wolne chwile stara się spędzać aktywnie, aczkolwiek nie gardzi także wartościową literaturą.
Piotr Bernacik
Polecane wpisy
DIETETYKAFAKTY I MITY

Czy dieta niełączenia składników ma sens?

Chcąc w krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, można zdecydować się na dietę niełączenia. Sprawdź, na czym ona polega!
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Dieta połową sukcesu - jakich posiłków należy unikać po treningu?

Czy kawa i batonik energetyczny to dobry pomysł na potreningową przekąskę? Niekoniecznie! Sprawdź, jakich produktów i posiłków należy unikać tuż po zakończeniu ćwiczeń fizycznych.
Czytaj więcej
DIETETYKA

Efekt Adele. Na czym polega dieta SIRT?

Dieta SIRT zyskała rzesze zwolenników za sprawą słynnej piosenkarki Adele. Dzięki niej brytyjska gwiazda schudła ponad 40 kg i do dziś zaskakuje swoją niesłychaną przemianą. Czym zatem wyróżnia się dieta opracowana przez Aidana Gogginsa i Glena Mattena?
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *