Feedfit > HOME COOKING > 10 pomysłów na obiad w upalne dni
HOME COOKING

10 pomysłów na obiad w upalne dni

Foto: Freepik

Idealny obiad na lato powinien być przede wszystkim lekki. W upalne dni, zamiast ciężkich, smażonych potraw znacznie chętniej wybieramy zdrowe dania, które nie wymagają długiego czasu przygotowania. Oto 10 przepisów na smaczne, letnie obiady.

Chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki to lekka, a jednocześnie sycąca zupa, która znakomicie sprawdza się w upalne dni. Do jego przygotowania, poza botwinką, potrzebny jest również bulion jarzynowy, ocet winny, sok z cytryny, kefir, sól oraz pieprz. Chłodnik zaserwować można z ugotowanym na twardo jajkiem i koperkiem lub pokrojonym w kostkę ogórkiem i rzodkiewką. Ciekawą alternatywą dla klasycznej zupy tego typu może być ta przyrządzona na bazie ogórka i awokado.

Sałatka z łososiem

Doskonałym sposobem na zdrowy, letni obiad jest sałatka. Znakomicie smakuje między innymi ta z łososiem, awokado, grejpfrutem oraz cebulą. Do przyrządzenia marynaty potrzebne będą natomiast: oliwa z oliwek, miód, ocet winny, imbir, sól oraz pieprz.

Sałatka z figami i kozim serem

Taka sałatka nie tylko świetnie smakuje, lecz również cieszy oko. Do jej przygotowania niezbędne będą: ser kozi, suszone figi, rukola, orzechy włoskie, pieprz oraz świeży tymianek.

Carpaccio z buraka

To zdrowe, niezwykle efektownie prezentujące się, letnie danie. Jego bazą jest burak, pomarańcza, szpinak oraz ser lazur. Marynatę przygotowujemy z oliwy, cytryny, miodu, soli oraz pieprzu.

Makaron z bobem

Bób to jedno z warzyw, które nieodłącznie kojarzy się z sezonem letnim. Większość z nas je go solo, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby na jego bazie przyrządzić pyszne makaronowe danie. Składniki niezbędne do wykonania tej potrawy to: bób, makaron, pesto, parmezan, sól oraz pieprz. To idealne danie dla osób zabieganych – przyrządzić można je bowiem w zaledwie 15 minut.

Grillowana pierś z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka to świetny pomysł na obiad przygotowany na grillu. Jej doskonały smak to zasługa marynaty przygotowanej z oliwy z oliwek, miodu, czosnku, soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz papryki chili. Piersi nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Serwować można je z ulubioną sałatką i chlebem, ziemniakami lub ryżem.

Faszerowany bakłażan

To doskonały sposób na smaczny oraz niezwykle łatwy obiad, którego przyrządzenie zajmie nie więcej niż kilkanaście minut. W wydrążonym wnętrzu bakłażana umieścić można zarówno mięso mielone, jak i w wersji wegetariańskiej ser feta. Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy przez około 15 minut. Do dekoracji faszerowanych bakłażanów wykorzystać można szczypiorek lub bazylię.

Nadziewany pomidor

Ta potrawa na upalne, letnie dni przypadnie do gustu wszystkim wegetarianom. W roli farszu występuje tutaj cebula, tymianek, natka pietruszki, bułka tarta, ser żółty oraz masło. Składniki łączymy ze sobą, a następnie umieszczamy we wnętrzu uprzednio wydrążonego pomidora i zapiekamy przez około 15 minut.

Frittata z cukinią

Frittata to rodzaj masy jajecznej zapiekanej z dodatkiem sera, szynki czy warzyw. Danie to największą popularnością cieszy się w Hiszpanii oraz Włoszech. Jest ono zarówno lekkie, jak i smaczne oraz sycące. Do frittaty dodać można między innymi cukinię. Pozostałe składniki tej potrawy to: jajka, mleko, szczypiorek, ostra papryka, sól, pieprz oraz olej. Frittata znakomicie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i drugiego śniadania czy kolacji. Z powodzeniem wykorzystać można ją także jak lunch do pracy.

Naleśniki ze śliwkami

Szukając smacznej alternatywy dla wytrawnego obiadu, zdecydować można się na przygotowanie naleśników z dodatkiem ulubionych owoców. Latem do tego celu świetnie sprawdzą się śliwki węgierki. Aby przygotować farsz na ich bazie, potrzebny będzie również cukier, cukier puder oraz cynamon. Naleśniki serwować można z dodatkiem bitej śmietany.

Artykuły

Copywriter z wieloletnim doświadczeniem w branży. Magister Socjologii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Prywatnie miłośniczka kulinariów i podróży, które zajmują większą część jej wolnego czasu.
Justyna Zajdel
Polecane wpisy
HOME COOKING

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest o wiele lepszym sposobem gotowania, dzięki któremu potrawy stają się smaczniejsze i zdrowsze. Co zatem można gotować na parze i na czym to w ogóle polega?
Czytaj więcej
HOME COOKING

Detale w kuchni, które mają wpływ na sprawne przygotowanie dietetycznych posiłków

Chcesz szybciej przygotowywać dietetyczne posiłki? Jest to jak najbardziej możliwe! Przekonaj się, co możesz dodać do swojej kuchni, aby usprawnić proces gotowania!
Czytaj więcej
HOME COOKING

Fioletowy chleb - superfood, który możesz przygotować w domu!

Fioletowe pieczywo powstało w singapurskim laboratorium pod okiem naukowców i może stać się zdrową alternatywą dla tradycyjnych, pszennych wypieków.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *