Feedfit > HOME COOKING > Bezpieczne gotowanie w domu podczas pandemii – co trzeba wiedzieć o higienie w kuchni?
HOME COOKING

Bezpieczne gotowanie w domu podczas pandemii – co trzeba wiedzieć o higienie w kuchni?

Foto: Freepik

Obecnie nie ma żadnych dowodów na to, aby można było z pełną stanowczością powiedzieć, że pożywienie i woda mogą być źródłem zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Warto jednak przestrzegać kilku zasad, które pozwolą na bezpieczne przygotowanie posiłku dla wszystkich domowników. Czego należy zatem bezwzględnie przestrzegać?

Przyrządzanie dań a koronawirus w kuchni

Zgodnie z aktualną wiedzą naukowców, nie ma niezbitych dowodów na to, że koronawirus może być przenoszony na pożywieniu lub się w nim zawierać. Warto jednak pamiętać o tym, że na samych opakowaniach może on przetrwać nawet kilka dni. Osoba, która jest zakażona, może drogą kropelkową lub brudnymi rękoma zanieczyścić żywność. Dlatego bardzo ważne jest przestrzeganie zasad higieny, szczególnie w kuchni, a tym bardziej przez osobę przygotowującą posiłki dla całej rodziny. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zwraca uwagę również na to, aby przestrzegać zasady 5 Kroków do Bezpiecznej Żywności.

Nie tylko czyste ręce to podstawa w kuchni

Najważniejszym elementem przygotowywania posiłków w sposób bezpieczny jest, rzecz jasna, utrzymywanie czystości. Warto jednak wiedzieć, że nie tylko czyste ręce są tu istotne. Dokładnie powinniśmy umyć także wszystkie produkty, które będą przygotowywane, oraz narzędzia, które będą wykorzystywane do szykowania posiłku. Mowa tutaj o nożach, deskach do krojenia, a nawet blacie roboczym. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby oddzielać od siebie produkty surowe i te, które są kupowane jako gotowe.

Surowe mięso, drób i owoce morza powinny znaleźć się w innym miejscu niż pozostała żywność. Warto też wykorzystywać do sporządzania posiłków innych desek i noży, niż tych, których używa się do jedzenia. Ponadto, zaleca się chować w innych pojemnikach produkty surowe i już ugotowane. Ważne, aby jedzenia innym domownikom nie szykowały osoby, które mają objawy infekcji, czyli kaszlą, kichają i mają katar.

Koronawirus od kuchni.
Jak przygotować posiłek w czasach zarazy?

Aktualnie nie ma żadnych dowodów, które mówią, że…

Opublikowany przez Kuchenne Szaleństwo Wtorek, 27 października 2020

Jak obróbka termiczna wpływa na koronawirusa?

Koronawirus nie jest odporny na wysoką temperaturę, dlatego też Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby żywność poddawać obróbce termicznej, dzięki czemu bezpieczeństwo potrawy wzrośnie. W szczególności obróbce termicznej powinno się poddawać ryby, jaja, mięso i drób. Wystarczy odpowiednie połączenie czasu i wysokiej temperatury. Osiągnięcie 60 stopni Celsjusza i utrzymywanie tego parametru na takim poziomie przez 30 minut jest możliwe na przykład poprzez gotowanie zupy. Zazwyczaj większość koronawirusów ginie w temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Nie jest to wartość szczególnie trudna do osiągnięcia. Wystarczy żywność poddać smażeniu lub wspomnianą zupę doprowadzić do wrzenia. Wtedy mamy pewność, że to, co jemy, jest bezpieczne i nie ma w tym cząsteczek wirusa odpowiedzialnego za chorobę COVID-19.

Jedzenie dla dzieci a koronawirus

Przygotowanie posiłków dla najmłodszych w zasadzie nie różni się niczym od tego, jak przyrządza się je dorosłym. Przede wszystkim trzeba zadbać o czystość powierzchni, na której będzie szykowane danie, i ewentualnie na którym będą krojone wszystkie jego składniki. Ponadto, powtarzane do znudzenia mycie rąk pozwoli ustrzec maluchy nie tylko przed koronawirusem, ale także przed innymi infekcjami, które mogą wywoływać niestrawność i problemy żołądkowe.

Jak przechowywać żywność – czy mrożenie powstrzymuje koronawirusa?

Żywność należy szczelnie przechowywać w lodówce, separując poszczególne jej rodzaje od siebie. Warto w tym celu odpowiednio zaznaczyć, do czego mają być przeznaczone kolejne półki. Zachowanie takiego ładu pozwoli zachować maksymalne bezpieczeństwo. Co istotne w przypadku gotowanych posiłków, nie powinny one stać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny, a po wyjęciu z lodówki powinno się je ogrzać do temperatury 60 stopni. Specyfika koronawirusa jest taka, że niższe temperatury są dla niego mniej szkodliwe. Oznacza to, że w -20 stopniach przeżyje on nawet dwa lata, a w 4 stopniach do około 72 godzin.

Artykuły

Pasjonat sportu, głównie piłki nożnej w każdej odmianie - od trawiastej po street football. W przeszłości prezenter radia o tematyce kobiecej piłki nożnej. Przez kilka lat miał okazję poznać najwybitniejsze polskie piłkarki i ich trenerów. Obecnie Content Manager w jednej z agencji marketingowych.
Mateusz Kaczmarek
Polecane wpisy
HOME COOKING

Zdrowy obiad z niczego – które produkty warto mieć zawsze w swojej kuchni?

Szukasz pomysłu na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad? Zastanawiasz się, jakie składniki wykorzystać w prostym przepisie? Tych produktów nie może zabraknąć w Twojej kuchni!
Czytaj więcej
HOME COOKING

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest o wiele lepszym sposobem gotowania, dzięki któremu potrawy stają się smaczniejsze i zdrowsze. Co zatem można gotować na parze i na czym to w ogóle polega?
Czytaj więcej
HOME COOKING

Detale w kuchni, które mają wpływ na sprawne przygotowanie dietetycznych posiłków

Chcesz szybciej przygotowywać dietetyczne posiłki? Jest to jak najbardziej możliwe! Przekonaj się, co możesz dodać do swojej kuchni, aby usprawnić proces gotowania!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *