Feedfit > HOME COOKING > Czy słodycze mogą być wegańskie?
HOME COOKING

Czy słodycze mogą być wegańskie?

Artykuł sponsorowany

Osoby, które przeszły na dietę wegańską, nie muszą rezygnować z ulubionych deserów. W sieci można znaleźć wiele przepisów na wegańskie alternatywy popularnych ciast, a producenci słodyczy prześcigają się w proponowaniu konsumentom wegańskich przyjemności.

Coraz więcej osób decyduje się na włączanie do diety posiłków wegańskich i wegetariańskich. Pojawiające się w sklepach roślinne odpowiedniki ułatwiają ten proces. Na rynku możemy znaleźć nie tylko wegańskie alternatywy dla mięsa czy nabiału, ale również dla tradycyjnych słodyczy. Jeśli zastanawiasz się nad weganizmem, to wprowadzanie roślinnych opcji najłatwiej zacząć od zastępowania nimi wybranych składników dań i stopniowo przejść do przygotowywania posiłków skomponowanych w całości z produktów pochodzenia roślinnego.

Ciasta, ciastka i desery wegańskie

Wegańskie słodycze możesz przygotować na bazie owoców, warzyw oraz nasion roślin strączkowych. Przykładowo klasyczne tiramisu można odtworzyć w wersji wegańskiej z użyciem tofu, zblendowanych orzechów nerkowca, napoju sojowego czy mleczka kokosowego oraz wegańskich biszkoptów. Natomiast świetnym zamiennikiem czekolady może być połączenie awokado, banana i kakao lub zblendowane daktyle. 

Żelki bez żelatyny zwierzęcej

W wielu sklepach można znaleźć żelki i galaretki wegańskie niezawierające w składzie żelatyny zwierzęcej, którą produkuje się z kolagenu pozyskiwanego z kości, ścięgien, chrząstek, kopyt lub rogów zwierzęcych. Wegańskie odpowiedniki  tych słodyczy najczęściej wytwarzane są z agaru lub skoncentrowanego soku z owoców, dzięki czemu zachowują smak i konsystencję dobrze znaną miłośnikom tradycyjnych żelek i galaretek. 

Owocowe sorbety idealne na lato

Świeże i suszone owoce mogą być znakomitą i zdrową przekąską między posiłkami. Latem warto przygotować także samodzielnie domowy sorbet na bazie mrożonego mango, truskawki bądź bananów. Owoce można też dosłodzić za pomocą syropu z daktyli lub cukru kokosowego, ale nie jest to konieczne. 

Czekolady wegańskie

W niektórych sklepach można znaleźć czekolady wyprodukowane bez jakichkolwiek śladowych ilości protein mlecznych czy nabiału. Warto spróbować zwłaszcza wysokiej jakości czekolad, którym przyznano certyfikat  fundacji Cocoa Horizons, poświadczający, że przy produkcji czekolady wykorzystane były jedynie składniki pochodzące ze zrównoważonych upraw kakaowców. Jeśli szukasz pomysłów na ekologiczne i wegańskie słodycze firmowe, sprawdź koniecznie ofertę dostępną na stronie: https://slodkie.com/katalog/slodycze-reklamowe/slodycze-weganskie/.

Fot.: DanaTentis/pixabay.com

Artykuły

Miłośniczka książek i nauki języków obcych. W wolnym czasie pływa i relaksuje się na zajęciach jogi.
Marta Marek
Polecane wpisy
HOME COOKING

Dietetyczny chlebek fit bez zakwasu - zrób go własnoręcznie!

Marzy Ci się smaczny, domowy chleb pełen wartości odżywczych? Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czytaj więcej
HOME COOKING

Przepyszne pomysły na wykorzystanie aloesu w domowej kuchni fit

Lecznicze działanie aloesu to temat rzeka, ale jak wykorzystać tą słynną roślinę w domowej kuchni? Przedstawiamy najlepsze pomysły!
Czytaj więcej
HOME COOKING

Zalety zakupów online

Robienie zakupów w sieci podbiło serca wielu konsumentów na całym świecie, w tym również w Polsce. Wielu z nas nie wyobraża sobie kupowania licznych produktów w sposób tradycyjny. Przemawia za tym mnóstwo czynników. Jakie są natomiast zalety zakupów spożywczych online? Przekonajmy się!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *