Feedfit > HOME COOKING > Fioletowy chleb – superfood, który możesz przygotować w domu!
HOME COOKING

Fioletowy chleb – superfood, który możesz przygotować w domu!

Foto: Freepik

Bogaty w wiele składników odżywczych chleb o specyficznym wyglądzie stał się dietetycznym hitem. Dlaczego fioletowe pieczywo ma tyle zalet i jak przygotować je samodzielnie? Podpowiadamy!

Odkrycie naukowe

Fioletowy chleb to efekt badań profesora Zhou Weibiao z Narodowego Uniwersytetu Singapuru. Naukowiec od wielu lat zajmuje się dietetyką, a jego szczególne zainteresowanie stanowiła zdrowa alternatywa pieczywa. Opracowany przez niego fioletowy chleb ma pozytywny wpływ na pracę organizmu, jest bardziej syty i odpowiedni nawet dla osób na surowej diecie. Składniki zawarte w pieczywie są pochodzenia naturalnego i w znaczący sposób przewyższają działanie tradycyjnego, chleba pszennego. Przepis na chleb jest na tyle łatwy, że każdy może go samodzielnie upiec w domowych warunkach, choć produkt nie jest jeszcze dostępny w komercyjnej sprzedaży. Do uzyskania zdrowego wypieku należy użyć odpowiednich składników, które zmniejszają poziom cukru i pozytywnie wpłyną na pracę organizmu.

Zhou Weibiao, a food scientist at the National University of Singapore has invented a Purple bread. This bread is rich…

Opublikowany przez Eat My Lifestyle Poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Wady pszennego pieczywa

W składzie jasnego pieczywa można znaleźć wiele sztucznych składników i konserwantów. Ich użycie ma za zadanie przedłużenie świeżości pieczywa i poprawić jego wygląd. Na liście szkodliwych dla organizmu produktów można umieścić spulchniacze, które sztucznie zwiększają objętość pieczywa, w szczególności bułek. Jasne pieczywo sprzyja także tyciu. Wynika to z wysokiego poziomu zawartości cukru. Przeprowadzone badania wykazały, że jasne pieczywo ma wyższy indeks glikemiczny niż czekolada. Co więcej, pieczywo pszenne jest lekko strawne, daje krótsze uczucie sytości i organizm szybciej domaga się kolejnego posiłku. Wynika to z dużej zawartości błonnika, który nie ma wartości odżywczych i nie dostarcza organizmowi energii, a jedynie przyspiesza procesy metaboliczne.

Fioletowy chleb – składniki

Konsystencja wygląd i smak fioletowego chleba są zbliżone do tradycyjnego pieczywa. Kluczową różnicą jest lista składników użytych do jego produkcji. Podstawowym elementem odżywczym są antocyjany, pozyskane przez profesora Weibiao z czarnego ryżu. Substancja ma właściwości antyoksydacyjne i odpowiada za fioletowy kolor wypieku. Związek chemiczny zawarty w czarnym ryżu ma niski indeks glikemiczny i pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi. Dzięki reakcji chemicznej zachodzącej między antocyjanami a enzymami skrobi fioletowy chleb jest trawiony przez organizm prawie 20% dłużej, dzięki czemu organizm odczuwa sytość przez dłuższy czas. Dzięki substancji nie zmienia się wartość kaloryczna wypieku, a zawarta w posiłku energia uwalnia się wolniej. Fioletowy chleb nie jest jeszcze dostępny w komercyjnej sprzedaży, jednak przy użyciu odpowiednich składników można samodzielnie wykonać go w domu. Do uzyskania wysokiej zawartości antocyjanów należy użyć takich produktów jak borówki, śliwki, buraki, winogrona, bakłażan czy truskawki.

Zalety fioletowego chleba

Fenomen fioletowego chleba polega na jego pozytywnym wpływie na ludzki organizm. Podstawową zaletą jest niski poziom cukru, który jest szczególnie wskazany w diecie osób z cukrzycą. Stworzony przez badacza wypiek powstaje tylko z naturalnych składników, więc nie zawiera w sobie glutenu, który może niekorzystnie wpływać na trawienie wielu składników odżywczych, między innymi żelaza, wapnia czy cynku oraz znacząco podnosić poziom cukru we krwi. Zawarte w fioletowym chlebie antocyjany wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i biorą udział w procesach metabolicznych.

Przeprowadzone w Singapurze badania wykazały także, że stworzone pieczywo, dzięki zawartym w sobie substancjom, zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwór, choroby układu krążenia czy stwardnienie rozsiane oraz przeciwdziała stanom zapalnym występującym w organizmie. Antocyjany zapobiegają utracie pamięci oraz pomagają w walce z chorobami neurologicznymi, na przykład zespołem Parkinsona czy chorobą Alzheimera. Substancja zmniejsza także poziom wolnych rodników, których nadmiar wywołuje udar mózg, miażdżycę i astmę.

Fioletowy chleb ziemniaczany

🥔🟣 Fioletowe ziemniaki mogą obniżać ciśnienie krwi. Fioletowa odmiana ziemniaków jest też…

Opublikowany przez Cook Up Sobota, 6 lutego 2021

Zdjęcie wyróżniające: Freepik

Artykuły

Media i copywriting towarzyszą jej od czasów studiów. Ukończyła Filologię Polską ze specjalnością dziennikarstwa, a obecnie studiuje Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną z ukierunkowaniem na Dziennikarstwo Sportowe i Zarządzanie w sporcie. Wolny czas spędza aktywnie na spacerach lub w domu z dobrą książką.
Joanna Nowak
Polecane wpisy
HOME COOKING

Zdrowy obiad z niczego – które produkty warto mieć zawsze w swojej kuchni?

Szukasz pomysłu na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad? Zastanawiasz się, jakie składniki wykorzystać w prostym przepisie? Tych produktów nie może zabraknąć w Twojej kuchni!
Czytaj więcej
HOME COOKING

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest o wiele lepszym sposobem gotowania, dzięki któremu potrawy stają się smaczniejsze i zdrowsze. Co zatem można gotować na parze i na czym to w ogóle polega?
Czytaj więcej
HOME COOKING

Detale w kuchni, które mają wpływ na sprawne przygotowanie dietetycznych posiłków

Chcesz szybciej przygotowywać dietetyczne posiłki? Jest to jak najbardziej możliwe! Przekonaj się, co możesz dodać do swojej kuchni, aby usprawnić proces gotowania!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *