Feedfit > HOME COOKING > Smacznie, zdrowo, nietypowo – najlepsze techniki gotowania w domu
HOME COOKING

Smacznie, zdrowo, nietypowo – najlepsze techniki gotowania w domu

Maarten van den Heuvel/unsplash.com

Coraz więcej osób zaczyna przykładać wagę do swojej diety i świadomie wybierać jej składniki. Bardzo ważną rolę w kontekście zdrowego odżywiania odgrywa również dobranie odpowiednich technik gotowania. Które spośród nich najbardziej przysłużą się naszemu ciału?

Techniki gotowania kluczem do sukcesu

Popularne „bycie fit” to jeden z najdłużej utrzymujących się trendów wśród osób w różnym wieku i z różnych środowisk. Każdy chce się cieszyć nienagannym zdrowiem i świetnym samopoczuciem, a także atrakcyjnym wyglądem. Bezpośrednim efektem tego jest wzrost zainteresowania gotowaniem. Zdrowe odżywianie słusznie kojarzy nam się przede wszystkim z wyborem odpowiednich składników. Równie istotne okazują się jednak także techniki kulinarne

Sposób przyrządzenia danej potrawy może mieć zarówno pozytywny, jak i negatywny wpływ na posiłek. Zyskać lub ucierpieć mogą na nim przede wszystkim wartość odżywcza (zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych) czy strawność (stopień, w którym składniki zostaną spożytkowane przez nasz organizm). Nie trzeba być ekspertem, by zauważyć, że dobór technik gotowania jest nieodłącznym modelem zdrowego modelu odżywiania. Oto kilka najkorzystniejszych metod kulinarnych.

Gotowanie na parze i w wodzie – zdrowo i smacznie!

Gotowanie na parze zasłynęło wśród zwolenniczek zdrowego stylu życia jako technika, podczas której w przyrządzanej przez nas potrawie (surowcu) dochodzi do najmniejszych strat składników odżywczych. Co więcej, jedzenie gotowane przy pomocy tej powszechnie lubianej metody cechują wyraziste, klarowne walory smakowe. Potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują naturalne zabarwienie, dzięki czemu nasz posiłek zyskuje estetyczny wygląd. Wisienkę na torcie stanowi fakt, że para wodna wydobywa sól naturalnie zawartą w produktach – nie musimy zatem pamiętać o jej dodawaniu!

Alternatywnym i równie znanym rozwiązaniem jest gotowanie w wodzie. W tym przypadku nie uda nam się już niestety zachować wszystkich składników odżywczych – przepadną m.in. witaminy z grupy B, C i A oraz sole mineralne, takie jak potas, magnez, wapń czy żelazo. Jednak gotowanie w wodzie pozwoli nam przyrządzić potrawy lekkostrawne, czyli takie, które zostaną z łatwością przyswojone przez organizm

Pieczenie, duszenie, grillowanie – jak się za to zabrać?

Pieczenie, duszenie oraz grillowanie – do tych metod będziemy potrzebować temperatury powyżej 100 stopni Celsjusza. To techniki doskonale znane każdemu, kto w większym lub mniejszym stopniu miał styczność z samodzielnym przyrządzaniem jedzenia. Te popularne metody zwiększają wartość kulinarno-smakową produktów. 

Pieczenie daje możliwość przygotowania smacznej potrawy w dziecinnie prosty sposób. Nic więc dziwnego, że jest ono ulubioną techniką kulinarną wielu osób. Podczas przyrządzania jedzenia w ten sposób musimy pamiętać tylko o ustawieniu odpowiedniej temperatury. Zdecydowanie bardziej polecaną odmianą cieszącego się raczej złą sławą smażenia jest zaś duszenie. Po krótkotrwałym smażeniu wystarczy ugotować potrawę w niewielkiej ilości wody i gotowe! Nie sposób nie wspomnieć również o grillowaniu, które tak dobrze kojarzy się nam ze spotkaniami w gronie znajomych. Grillować można także w domu, przy pomocy grilla elektrycznego, który jest szybki i bezpieczny!

Zdj. główne: Maarten van den Heuvel/unsplash.com

Artykuły

Filologia angielska i sport to dwie jego największe pasje. Wolne chwile stara się spędzać aktywnie, aczkolwiek nie gardzi także wartościową literaturą.
Piotr Bernacik
Polecane wpisy
HOME COOKING

Królewskie warzywo w domowej kuchni - jakie potrawy fit można przyrządzić ze szparagów?

Zastanawiasz się, jak przyrządzić szparagi? Mamy dla Ciebie kilka pomysłów.
Czytaj więcej
HOME COOKING

Zdrowy obiad z niczego – które produkty warto mieć zawsze w swojej kuchni?

Szukasz pomysłu na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad? Zastanawiasz się, jakie składniki wykorzystać w prostym przepisie? Tych produktów nie może zabraknąć w Twojej kuchni!
Czytaj więcej
HOME COOKING

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest o wiele lepszym sposobem gotowania, dzięki któremu potrawy stają się smaczniejsze i zdrowsze. Co zatem można gotować na parze i na czym to w ogóle polega?
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *