Zalety gotowania na parze
HOME COOKING

Zalety gotowania na parze

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Zdrowe odżywianie to nie tylko zróżnicowana dieta, bazująca na owocach oraz warzywach. Ważny jest również sposób przygotowywania potraw. Jednym z najlepszych jest gotowanie na parze.

Jeżeli zależy Ci na spożywaniu posiłków, które nie tylko będą uzupełnieniem treningów, ale też wpłyną pozytywnie na Twoje zdrowie, musisz wiedzieć, na co zwracać uwagę, a czego unikać podczas ich gotowania. Dietetycy wskazują, że dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą dobrze się odżywiać będzie gotowanie na parze. Jakie ma ono zalety?

Na czym polega gotowanie na parze?

Przygotowywanie potraw na parze jest nie tylko zdrowe, ale i proste. Polega na ono na umieszczeniu warzyw, ryżu czy też mięs np. na specjalnym sitku znajdującym się nad gotującą się wodą. Można też używać parowarów oraz garnków do tego przeznaczonych. Jeżeli chodzi o parowary, działanie tego urządzenia opiera się na tym, że do specjalnego pojemniczka wlewana jest woda. Na poszczególnych piętrach układa się żywność: produkty wymagające dłuższego gotowania powinny znaleźć się na dole. Gdy woda osiągnie odpowiednią temperaturę, para wodna przenika do jedzenia.

Drugim rozwiązaniem mogą być też specjalne garnki. Podobnie jak w przypadku parowaru, tak i tutaj gotowanie jest bardzo proste i szybkie. W zależności od tego, co chce się ugotować, należy wlać do niego odpowiednią ilość wody (garnki od dobrych producentów mają zazwyczaj na ściankach zaznaczone objętości), a następnie włożyć specjalne sitko, na którym kładzie się żywność. Całość przykrywa się specjalną pokrywką. Pamiętaj, aby do gotowania na parze używać naczyń ze stali nierdzewnej lub ze szkła (są one odporne na uszkodzenia i równomiernie rozprowadzają ciepło) oraz umieścić jedzenie nad delikatnie bulgoczącą wodą.

Nowy Rok a wraz z nim postanowienie o utracie wagi❓
Zacznij od gotowania na parze 🥗 które posiada wiele zalet!
👉mniejsza…

Opublikowany przez kuchniasklep.pl Środa, 20 stycznia 2021

Korzyści z gotowania na parze

Podstawową zaletą takiego sposobu przygotowywania potraw jest to, że dania przygotowane na parze są pozbawione tłuszczu, a co za tym idzie – lekkostrawne. Są też mniej kaloryczne niż żywność smażona, więc będą one doskonałym rozwiązaniem dla osób dbających o linię. Brak olejów oraz innych tłuszczy spowoduje, że potrawy nie będą zawierały szkodliwych substancji, które wytwarzają się podczas smażenia w wysokich temperaturach.

Gotowanie na parze sprawia ponadto, że dania podczas obróbki termicznej nie tracą swoich minerałów, witamin oraz innych drogocennych składników – są zatem dużo zdrowsze i lepiej przyswajalne. To dobra opcja zarówno dla sportowców, których dieta musi być bogata w różnorodne składniki, jak i rodzin z dziećmi. Obiad przygotowany na parze może zachęcić malucha do zjedzenia np. warzyw.

Zaletą jest też fakt, że dania przyrządzone w ten sposób lepiej smakują i wyglądają. Para uniemożliwia bowiem przypalenie dania. Oprócz tego, jedzenie wygląda i pachnie naturalnie, dzięki temu nie musisz dodawać do niego szkodliwych dodatków, takich jak sól. Zamiast tego możesz dodać do smaku np. dużo zdrowsze zioła. Gotowanie na parze sprawia też, że same potrawy są dużo bardziej soczyste oraz delikatne.

Na koniec warto wspomnieć, że dużą zaletą gotowania na parze jest oszczędność czasu. Samo przygotowywanie potraw zajmuje maksymalnie 30 minut. Jeżeli zdecydujesz się na parowar, od razu w jednym urządzeniu będziesz mógł przyrządzić wszystkie składniki potrzebne do przygotowania obiadu.

Na parze możesz ugotować m.in.:
•  warzywa,
•  mięso,
•  ryż,
•  owoce morza,
•  jajka na miękko.

Przygotowanie potraw na parze jest więc świetnym rozwiązaniem dla każdego, kto nie tylko uprawia sport, ale chce zmienić swoje nawyki żywieniowe oraz zadbać o jakość posiłków. Warto przekonać się do tego sposobu gotowania szczególnie wiosną i latem, gdy dostępnych jest wiele świeżych warzyw.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*