Feedfit > HOME COOKING > Zdrowy obiad z niczego – które produkty warto mieć zawsze w swojej kuchni?
HOME COOKING

Zdrowy obiad z niczego – które produkty warto mieć zawsze w swojej kuchni?

Foto: Freepik

Po długim dniu w pracy czy intensywnym treningu nie zawsze jest ochota na gotowanie posiłku. Właśnie dlatego warto posiadać w zapasach kilka produktów, z których w szybki i łatwy sposób przyrządza się pożywny obiad.

Makaron

Dania na bazie makaronu wykonuje się bardzo szybko. Sam makaron gotuje się zaledwie kilkanaście minut. W tym czasie można przygotować do niego szybki sos na bazie kilku świeżych warzyw czy mrożonej mieszanki lub zmieszać go później z twarogiem, miodem oraz owocami. Niewiele czasu zajmuje także przygotowanie sosu carbonara lub makaronu ze smażonymi w ziołach krewetkami. Makaron to jeden z tych produktów, który ma również długą datę ważności.

🍝 Życie kulinarne bez makaronu? Niemożliwe! Makaron pozwala przyrządzić nieskończoną ilość pysznych dań i w niezwykle…

Opublikowany przez SMAK Czwartek, 24 października 2019

Jajka

To jeden z tych produktów, który w lodówce jest zawsze. Możliwości przygotowania jajek są bardzo duże. Zaczynając od ich gotowania czy smażenia przez jajecznicę i szakszukę – kończąc na cieście do naleśników czy racuchów lub paście jajecznej. Możliwości jest wiele, a żadna z nich nie wymaga stania w kuchni i długiego przygotowywania wszystkich niezbędnych składników.

Ziemniaki

Polskie warzywa mają wyjątkowo długi termin przydatności, dlatego mogą być przechowywane nawet kilkanaście dni. Najprostszym daniem z ugotowanych ziemniaków jest usmażenie ich z jajkiem. Można je również wrzucić do piekarnika wraz z cukinią czy papryką i zjeść upieczone. W tradycyjnej kuchni wielkopolskiej ziemniakom towarzyszy gzik, czyli twarożek ze szczypiorkiem, który jest innym sprawdzonym sposobem na obiad z niczego.

Pomidory w puszce lub passata pomidorowa

Pomidory to jedne z tych warzyw, które idealnie pasują do niemal każdej potrawy. Nie zawsze ma się świeże warzywa, dlatego warto się zaopatrzyć w pomidory w puszcze lub gotową już passatę pomidorową. Warzywa można połączyć z makaronem, kawałkiem mięsa i ryżem, przygotować sos bolognese, prostą zapiekankę czy leczo z dostępnych w lodówce składników lub ugotować prostą zupę krem, do której dodaje się tylko cebulę i bulion warzywny.

Płatki owsiane

Co prawda owsianka to danie bardziej popularne jako zdrowe śniadanie czy lekka kolacja, jednak same płatki owsiane dają zdecydowanie więcej możliwości. Można je dodać do jajek i upiec muffinki lub usmażyć omlety na słodko, dołożyć do owocowego smoothie, które będzie bardziej pożywne, a także użyć jako alternatywy dla mąki. Dzięki temu w łatwy sposób można usmażyć pulpety, kotlety i klopsy, czy dołożyć je do masy na wegetariański pasztet warzywny.

Zblendowane płatki owsiane świetne do omleta zamiast mąki , kto używa ??

Opublikowany przez Nowy dzień – nowa Ty Czwartek, 23 sierpnia 2018

Tuńczyk w puszce

Ryby świetnie sprawdzają się jako główny składnik każdego większego posiłku. Z puszki tuńczyka w zalewie można przygotować smaczną i zdrową sałatkę z makaronem i warzywami, pastę jajeczno-rybną na kanapki lub pożywny makaron z koperkowym sosem. Dobrym pomysłem na wykorzystanie tuńczyka w puszcze jest połączenie go z ugotowanym ryżem oraz oliwą z oliwek. Jako dodatek do takiego obiadu świetnie pasują ogórki kiszone lub sezonowe ogórki małosolne.

Pasta curry

Jeśli masz ochotę na przygotowanie smacznego i szybkiego obiadu, to warto mieć pod ręką pastę curry. Produkt można zakupić w każdym większym markecie spożywczym, a jego data ważności jest bardzo długa. Pastę dodaje się do podsmażonego mięsa lub warzyw, takich jak marchewka, cebula i czerwona papryka. Całość należy zagęścić mlekiem kokosowym. Sos curry można zjeść z ugotowanym w tym samym czasie ryżem, najlepiej pełnoziarnistym.

Mrożone warzywa

Całoroczna alternatywa dla świeżych produktów. Dobrej jakości mrożone warzywa mogą być równie pożywne oraz bogate w składniki odżywcze, jak ich świeże odpowiedniki. Mieszankę można usmażyć z mięsem jako danie jednogarnkowe, ugotować na parze lub zmiksować i ugotować szybką zupę krem. Mrożone warzywa wymagają tylko doprawienia i obróbki termicznej, dlatego są idealnym sposobem na szybki i pożywny obiad z niczego.

Artykuły

Media i copywriting towarzyszą jej od czasów studiów. Ukończyła Filologię Polską ze specjalnością dziennikarstwa, a obecnie studiuje Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną z ukierunkowaniem na Dziennikarstwo Sportowe i Zarządzanie w sporcie. Wolny czas spędza aktywnie na spacerach lub w domu z dobrą książką.
Joanna Nowak
Polecane wpisy
HOME COOKING

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest o wiele lepszym sposobem gotowania, dzięki któremu potrawy stają się smaczniejsze i zdrowsze. Co zatem można gotować na parze i na czym to w ogóle polega?
Czytaj więcej
HOME COOKING

Detale w kuchni, które mają wpływ na sprawne przygotowanie dietetycznych posiłków

Chcesz szybciej przygotowywać dietetyczne posiłki? Jest to jak najbardziej możliwe! Przekonaj się, co możesz dodać do swojej kuchni, aby usprawnić proces gotowania!
Czytaj więcej
HOME COOKING

Fioletowy chleb - superfood, który możesz przygotować w domu!

Fioletowe pieczywo powstało w singapurskim laboratorium pod okiem naukowców i może stać się zdrową alternatywą dla tradycyjnych, pszennych wypieków.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *