Feedfit > HOME COOKING > Zdrowy obiad z niczego – które produkty warto mieć zawsze w swojej kuchni?
HOME COOKING

Zdrowy obiad z niczego – które produkty warto mieć zawsze w swojej kuchni?

Foto: Freepik

Po długim dniu w pracy czy intensywnym treningu nie zawsze jest ochota na gotowanie posiłku. Właśnie dlatego warto posiadać w zapasach kilka produktów, z których w szybki i łatwy sposób przyrządza się pożywny obiad.

Makaron

Dania na bazie makaronu wykonuje się bardzo szybko. Sam makaron gotuje się zaledwie kilkanaście minut. W tym czasie można przygotować do niego szybki sos na bazie kilku świeżych warzyw czy mrożonej mieszanki lub zmieszać go później z twarogiem, miodem oraz owocami. Niewiele czasu zajmuje także przygotowanie sosu carbonara lub makaronu ze smażonymi w ziołach krewetkami. Makaron to jeden z tych produktów, który ma również długą datę ważności.

🍝 Życie kulinarne bez makaronu? Niemożliwe! Makaron pozwala przyrządzić nieskończoną ilość pysznych dań i w niezwykle…

Opublikowany przez SMAK Czwartek, 24 października 2019

Jajka

To jeden z tych produktów, który w lodówce jest zawsze. Możliwości przygotowania jajek są bardzo duże. Zaczynając od ich gotowania czy smażenia przez jajecznicę i szakszukę – kończąc na cieście do naleśników czy racuchów lub paście jajecznej. Możliwości jest wiele, a żadna z nich nie wymaga stania w kuchni i długiego przygotowywania wszystkich niezbędnych składników.

Ziemniaki

Polskie warzywa mają wyjątkowo długi termin przydatności, dlatego mogą być przechowywane nawet kilkanaście dni. Najprostszym daniem z ugotowanych ziemniaków jest usmażenie ich z jajkiem. Można je również wrzucić do piekarnika wraz z cukinią czy papryką i zjeść upieczone. W tradycyjnej kuchni wielkopolskiej ziemniakom towarzyszy gzik, czyli twarożek ze szczypiorkiem, który jest innym sprawdzonym sposobem na obiad z niczego.

Pomidory w puszce lub passata pomidorowa

Pomidory to jedne z tych warzyw, które idealnie pasują do niemal każdej potrawy. Nie zawsze ma się świeże warzywa, dlatego warto się zaopatrzyć w pomidory w puszcze lub gotową już passatę pomidorową. Warzywa można połączyć z makaronem, kawałkiem mięsa i ryżem, przygotować sos bolognese, prostą zapiekankę czy leczo z dostępnych w lodówce składników lub ugotować prostą zupę krem, do której dodaje się tylko cebulę i bulion warzywny.

Płatki owsiane

Co prawda owsianka to danie bardziej popularne jako zdrowe śniadanie czy lekka kolacja, jednak same płatki owsiane dają zdecydowanie więcej możliwości. Można je dodać do jajek i upiec muffinki lub usmażyć omlety na słodko, dołożyć do owocowego smoothie, które będzie bardziej pożywne, a także użyć jako alternatywy dla mąki. Dzięki temu w łatwy sposób można usmażyć pulpety, kotlety i klopsy, czy dołożyć je do masy na wegetariański pasztet warzywny.

Zblendowane płatki owsiane świetne do omleta zamiast mąki , kto używa ??

Opublikowany przez Nowy dzień – nowa Ty Czwartek, 23 sierpnia 2018

Tuńczyk w puszce

Ryby świetnie sprawdzają się jako główny składnik każdego większego posiłku. Z puszki tuńczyka w zalewie można przygotować smaczną i zdrową sałatkę z makaronem i warzywami, pastę jajeczno-rybną na kanapki lub pożywny makaron z koperkowym sosem. Dobrym pomysłem na wykorzystanie tuńczyka w puszcze jest połączenie go z ugotowanym ryżem oraz oliwą z oliwek. Jako dodatek do takiego obiadu świetnie pasują ogórki kiszone lub sezonowe ogórki małosolne.

Pasta curry

Jeśli masz ochotę na przygotowanie smacznego i szybkiego obiadu, to warto mieć pod ręką pastę curry. Produkt można zakupić w każdym większym markecie spożywczym, a jego data ważności jest bardzo długa. Pastę dodaje się do podsmażonego mięsa lub warzyw, takich jak marchewka, cebula i czerwona papryka. Całość należy zagęścić mlekiem kokosowym. Sos curry można zjeść z ugotowanym w tym samym czasie ryżem, najlepiej pełnoziarnistym.

Mrożone warzywa

Całoroczna alternatywa dla świeżych produktów. Dobrej jakości mrożone warzywa mogą być równie pożywne oraz bogate w składniki odżywcze, jak ich świeże odpowiedniki. Mieszankę można usmażyć z mięsem jako danie jednogarnkowe, ugotować na parze lub zmiksować i ugotować szybką zupę krem. Mrożone warzywa wymagają tylko doprawienia i obróbki termicznej, dlatego są idealnym sposobem na szybki i pożywny obiad z niczego.

Artykuły

Media i copywriting towarzyszą jej od czasów studiów. Ukończyła Filologię Polską ze specjalnością dziennikarstwa, a obecnie studiuje Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną z ukierunkowaniem na Dziennikarstwo Sportowe i Zarządzanie w sporcie. Wolny czas spędza aktywnie na spacerach lub w domu z dobrą książką.
Joanna Nowak
Polecane wpisy
HOME COOKING

Smacznie, zdrowo, nietypowo – najlepsze techniki gotowania w domu

Lubisz gotować w domowym zaciszu? Opisane techniki kulinarne pomogą Ci w przygotowaniu smacznych i zdrowych potraw!
Czytaj więcej
HOME COOKING

Królewskie warzywo w domowej kuchni - jakie potrawy fit można przyrządzić ze szparagów?

Zastanawiasz się, jak przyrządzić szparagi? Mamy dla Ciebie kilka pomysłów.
Czytaj więcej
HOME COOKING

Zalety gotowania na parze

Gotowanie na parze jest o wiele lepszym sposobem gotowania, dzięki któremu potrawy stają się smaczniejsze i zdrowsze. Co zatem można gotować na parze i na czym to w ogóle polega?
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *