Feedfit > Reklama > Dieta niskobiałkowa – co jeść, a z czego lepiej zrezygnować? Zasady odżywiania
Reklama

Dieta niskobiałkowa – co jeść, a z czego lepiej zrezygnować? Zasady odżywiania

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Dieta niskobiałkowa zaliczana jest do diet leczniczych, która powinna być stosowana przez osoby z chorobami nerek i wątroby. Co więcej, ten rodzaj diety jest również metodą leczenia fenyloketonurii, czyli choroby metabolicznej. Kto skorzysta na tej diecie, jak wygląda jadłospis niskobiałkowy i o czym warto pamiętać?

Dieta niskobiałkowa – dla kogo?

Dieta niskobiałkowa to dieta opracowana z myślą o osobach chorujących na niewydolność nerek i wątroby. Dodatkowo wprowadza się ją w chorobach trzustki, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. To podstawa leczenia objawowego fenyloketonurii, czyli choroby metabolicznej. Jej cechą charakterystyczną jest to, że organizm nie ma zdolności do prawidłowego metabolizmu fenyloalaniny (aminokwasu pochodzącego z białek), przez co dochodzi do jej nadmiernego gromadzenia się w komórkach. W konsekwencji dochodzi do uszkodzeń układu nerwowego, krwionośnego i wielu narządów. Fenyloketonuria jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i młodzieży, u których przestrzeganie diety niskobiałkowej jest nieodzowne, aby zapewnić prawidłowy rozwój organizmu. Ponieważ fenyloketonuria jest nieuleczalną chorobą genetyczną, stosowanie diety niskobiałkowej jest konieczne przez całe życie chorego – z tym, że u dorosłych możliwe jest niewielkie złagodzenie restrykcji.

Więcej o produktach niskobiałkowych i odżywczej diecie opartej na tych produktach przeczytasz na stronie: https://www.vitapku.pl/zdrowie-i-zywienie/produkty-niskobialkowe-w-diecie-jak-skomponowac-z-nich-jadlospis

Zasady odżywiania diety niskobiałkowej

Jak sama nazwa wskazuje, dieta niskobiałkowa polega na ograniczaniu  produktów zawierających białka. W ten sposób dochodzi do znacznej redukcji toksyn, które powstają w wyniku metabolizmu białek – w przypadku zdrowych osób, toksyny te są usuwane przez narządy wewnętrzne i nie wyrządzają organizmowi szkody. Tymczasem chorzy na niewydolność nerek, wątroby czy fenyloketonurię spożywając białka mogą doprowadzić do nieodwracalnych szkód dla swojego zdrowia, a w skrajnych przypadkach – także śmierci.

Zasady diety niskobiałkowej są proste – należy zredukować do minimum spożycie białek. Wspomniane “minimum” będzie inne dla każdego chorego i zależy od jego indywidualnych predyspozycji. Specjaliści twierdzą, że ilość białka nie powinna przekraczać ok. 40-50 gramów na dobę, przy czym przy ciężkiej niewydolności nerek i wątroby, a także przy fenyloketonurii ograniczenia te są znacznie większe.

Drugą istotną zasadą jest to, aby spożywane białko było pełnowartościowe, czyli najlepiej pochodzenia odzwierzęcego. Warto jednak pamiętać, że wiele produktów zawierających białko jest jednocześnie źródłami żelaza i witaminy D – dlatego ponieważ ich podaż jest ograniczona, wskazana jest dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu suplementacja.

Dieta niskobiałkowa – przykładowy jadłospis

Śniadanie: sok z grejpfrutów, pieczywo pszenne, ser twarogowy, herbata zielona

Drugie śniadanie: bułka z jajkiem na twardo, sałata zielona

Obiad: zupa jarzynowa z ryżem, ryba na parze w jarzynach, ziemniaki, kompot lub woda mineralna

Podwieczorek: banan

Kolacja: owsianka z kakao, łyżką miodu i borówkami.

Jak widać, dieta niskobiałkowa może być bardzo urozmaicona i smaczna – aby jednak komponować ją w odpowiedni sposób, warto zdobywać informacje z rzetelnych źródeł, które specjalizują się w dostarczaniu merytorycznej wiedzy np. na temat fenyloketonurii.

Zdj. główne: materiał od klienta

Artykuły

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Artykuł sponsorowany
Polecane wpisy
Reklama

Co sprawia, że produkty Cannavitis są wyjątkowe?

W ostatnich latach kannabidiol zyskał dużą popularność, stając się doskonałą alternatywą dla niektórych suplementów diety i leków. Nic więc dziwnego, że na rynku pojawiają się wciąż nowe preparaty CBD, które przyciągają klientów atrakcyjną ceną. Aby produkty na bazie konopi siewnej nie zawierały żadnych szkodliwych związków, muszą posiadać odpowiednie certyfikaty. Jak uniknąć zakupu niezweryfikowanego produktu? Decydując…
Czytaj więcej
Reklama

6 rzeczy o aspartamie - co warto o nim wiedzieć?

Aspartam to jeden z najbardziej znanych i najczęściej spożywanych słodzików na świecie. Dodaje się go do napojów gazowanych i żywności dla sportowców
Czytaj więcej
Reklama

Smaczne i zdrowe bakalie

Bakalie to duża grupa produktów spożywczych, w której znajdują się suszone owoce, różne orzechy i pestki. To odżywczy i smaczny ekologiczny dodatek do jadłospisu.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *