Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Suplementacja nienasyconych tłuszczów n-3 jest ostatnio bardzo modnym tematem zdrowotnym. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy brać Omega-3 w suplementach oraz jakie produkty spożywcze, to dobre źródła kwasu Omega-3 ALA, EPA i DHA.
Omega-3 suplementy, czyli preparaty dostarczające nam kwasy ALA, EPA i DHA
Dostarczająca kwasy Omega-3 suplementacja zawiera 3 rodzaje kwasów nienasyconych: ALA, EPA i DHA. Większość suplementów diety z Omega-3 skupia się jednak na tych dwóch ostatnich, czyli pochodzących z ryb kwasach EPA i DHA. Jest tak dlatego, że większość z nas spożywa wystarczająco dużo produktów roślinnych, które zawierają ALA i ich poziom w organizmie jest wystarczający dla zdrowia.
Kwasy Omega-3 mają różnorodne właściwości. Zastępując tłuszcze nasycone ALA pomagają kontrolować poziom cholesterolu, DHA wspomagają pracę serca i układu nerwowego i wpływają korzystnie na wzrok, a EPA i DHA przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego. Wszystkie te trzy kwasy Omega-3 odgrywają też istotną rolę w utrzymaniu zdrowia kobiet ciężarnych.
Zawierające kwasy Omega-3 suplementy diety dobrej jakości znajdziesz chociażby na stronie producenta personalizowanych suplementów: https://pure4me.pl.
Kiedy brać suplementy diety Omega-3?
Suplementacja Omega-3 może się przydać przede wszystkim osobom z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. W świetle najnowszych badań1, kwasy Omega-3 mogą nawet odwrócić negatywny wpływ wysokotłuszczowej diety na metabolizm.
Również kobietom w ciąży zalecane są czasem bogate w Omega-3 suplementy. Jest tak dlatego, że kobiety z niskim stężeniem EPA i DHA we krwi są istotnie bardziej podatne na poronienie2, a co więcej, naukowcy sugerują, że te dwa kwasy tłuszczowe odgrywają korzystną rolę w rozwoju mózgu rosnącego płodu.
Innymi osobami, które mogą skorzystać na suplementacji kwasów Omega-3 są osoby stosujące diety odchudzające, weganie oraz osoby, które chcą wzmocnić swój układ immunologiczny. Zależy to jednak od tego, jaki rzeczywiście mają poziom ALA, EPA i DHA we krwi – Omega-3 suplementy nie są potrzebne ludziom zdrowym, którzy dostarczają sobie te tłuszcze w wystarczających ilościach regularnie wraz z pożywieniem.
Produkty bogate w Omega-3
Najlepsze źródła kwasu Omega-3 ALA to przede wszystkim produkty roślinne, takie jak olej lniany i rzepakowy, siemię lniane, orzechy włoskie, nasiona Chia i pestki dyni. Niemniej jednak, wystarczającej ilości tłuszczów ALA dostarczyć możemy również jedząc warzywa, takie jak brukselka albo owoce (przede wszystkim maliny, jeżyny i jagody).
Z kolei kwasów Omega-3 EPA i DHA szukać należy w produktach zwierzęcych: rybach (przodują tu makrela i łosoś), jajkach i tranie. Mieszkając w Polsce, tych tłuszczy trudniej jest sobie dostarczyć w odpowiedniej ilości. Zalecenia żywieniowe mówią bowiem o spożywaniu ryb dwa razy w tygodniu.
Więcej o suplementach diety, w tym suplementach kwasów Omega-3, przeczytasz na stronie Pure4Me.
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
- https://pulsmedycyny.pl/suplementy-z-kwasami-omega-3-w-walce-ze-skutkami-tlustej-diety-895230
- https://pulsmedycyny.pl/niski-poziom-kwasow-omega-3-grozi-przedwczesnym-porodem-936811
Fot.: materiał prasowy klienta.