Feedfit > DIETETYKA > ZDROWE ODŻYWIANIE > Indeks glikemiczny – czym jest i jak go sprawdzić w produktach?
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIEZDROWIE

Indeks glikemiczny – czym jest i jak go sprawdzić w produktach?

Foto: Freepik

Masz cukrzycę albo borykasz się z chorobami serca? Zanim sięgniesz po dany produkt spożywczy, koniecznie sprawdź jego indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny – co to takiego?

Samo pojęcie indeks glikemiczny towarzyszy nam już blisko 40 lat, choć konkretna definicja jest znacznie młodsza. Pod koniec ubiegłego wieku zdefiniowano indeks glikemiczny. Mierzy się go po 2 godzinach od spożycia konkretnego posiłku. Zostało określone, że posiłek ten powinien zawierać 50 gramów przyswajalnych cukrów. Współczynnik mierzony jest w odniesieniu do reakcji organizmu, jaką by wywołało spożycie czystej glukozy w takiej samej dawce.

Najwyższy indeks glikemiczny przypisany jest glukozie. IG glukozy to 100 – IG poszczególnych produktów podaje się w odniesieniu do tej wartości. Jeżeli jesteś cukrzykiem lub masz choroby związane z układem sercowo-naczyniowym, to przy planowaniu swojej codziennej diety powinieneś uwzględniać indeks glikemiczny poszczególnych produktów. Im niższy będzie indeks glikemiczny, tym dla diabetyków lepiej.

W jaki sposób można sprawdzić indeks glikemiczny produktów?

Niestety, informacje o indeksie glikemicznym nie są dostępne na etykietach produktów, choć taki zapis znacznie ułatwiłby skomponowanie diety dla osób, które codziennie muszą uważać na stężenie glukozy we krwi. Jest jednak promyk nadziei – informacje o indeksie glikemicznym znajdziesz bez większego problemu w sieci. Zestawienie to najczęściej jest przedstawiane w formie graficznej – w trzech tabelach rozpisano produkty o zerowym, niskim oraz wysokim indeksie glikemicznym.

Warto sobie takie tabele wydrukować i umieścić w widocznym miejscu. Kartkę z wydrukiem można przyczepić magnesem do lodówki – wówczas zawsze będzie w zasięgu wzroku. Nie musisz uczyć się konkretnych wartości na pamięć – nie jest to potrzebne, nawet jeżeli chorujesz na cukrzycę. Istotniejsze jest to, aby wiedzieć, do której z wymienionych wyżej grup zalicza się konkretny produkt i jak często można po niego sięgać.

Zapewne większość z nas słyszała o indeksie glikemicznym. Ale czy wiemy czym jest indeks glikemiczny?

Indeks…

Opublikowany przez Akademia Zdrowia Środa, 13 maja 2020

Które produkty mają niski indeks glikemiczny?

Jeżeli chcesz prowadzić zdrowy tryb życia lub choroba zmusza Cię do tego, aby z bliska przyglądać się rozmaitym parametrom produktów, które każdego dnia lądują na Twoim talerzu, to z pewnością ucieszy Cię zestawienie produktów o zerowym oraz niskim indeksie glikemicznym. Węglowodanów w zupełności pozbawione jest między innymi masło, ser żółty, jaja oraz różne gatunki mięsa czy ryb. Jeżeli chodzi o produkty o niskim IG, to wśród nich królują różnej maści warzywa i owoce. Jest jeszcze grupa produktów o średnim indeksie glikemicznym. W tym miejscu warto zwrócić uwagę między innymi na rodzynki (IG 64), gotowane ziemniaki (IG 69) czy musli (IG 59).

W których produktach jest dużo węglowodanów?

Są takie produkty, których IG zbliżone jest do IG glukozy. Problem z nimi jest taki, że są smaczne i wiele osób chętnie sięga po nie bez opamiętania. W tej grupie wysoką pozycję zajmują między innymi żelki (IG 78), frytki (IG 75), chleb pszenny (IG 70) i chipsy ziemniaczane (IG 90). Niekiedy trudno jest oprzeć się przyjemności sięgnięcia po coś o dużej zawartości węglowodanów, jednak warto pilnować, aby drobne i sporadyczne przyjemności nie przekształciły się w codzienny nawyk!

Postaw na zdrowie – sięgaj po produkty o niskim indeksie glikemicznym!

Chociaż parametr, jakim jest indeks glikemiczny, odgrywa dużą rolę w planowaniu diety osób obarczonych różnymi chorobami, to tak naprawdę każdy powinien zwracać na niego uwagę. Oczywiście, nic się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu sięgniemy po produkt zaliczany do grupy wysokiego indeksu glikemicznego. Jednak w trosce o własne zdrowie warto do swojej codziennej diety włączać jak najwięcej produktów o niskim indeksie glikemicznym. Można w ten sposób zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2, która niegdyś była przypadłością głównie wieku starczego, a obecnie dotyka coraz młodsze osoby. Niski IG spożywanych produktów to również szansa na poprawę ciśnienia tętniczego, zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadwagi czy otyłości, a także obniżenie ciśnienia krwi. Jeśli zdrowe odżywianie to Twój konik, to koniecznie ogranicz ilość produktów o wysokim IG w diecie.

Słyszałeś o diecie o niskim indeksie glikemicznym?

Spożycie produktów zawierających węglowodany, jak pieczywo,…

Opublikowany przez Angelika Skowron- be healthy by Angie Poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Artykuły

Z wykształcenia politolog, jednak jej prawdziwą pasją jest aktywny tryb życia - przejechała na rowerze Polskę wzdłuż i wszerz. Każdą wolną chwilę poświęca na górskie wędrówki i coraz ambitniejsze wyzwania sportowe. Z copywritingiem związana od 2015 roku.
Marta Głogowska-Drzyzga
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWIE

Dna moczanowa a dieta - jak należy odżywiać się przy tej dolegliwości?

Cierpisz na dnę moczanową? Dowiedz się, jaka dieta będzie dla Ciebie najlepsza!
Czytaj więcej
DIETETYKASOCIALFITZDROWE ODŻYWIANIE

Jak utrzymać formę na wakacjach? Anna Lewandowska wie najlepiej!

Lato niesie ze sobą różne pokusy, które mogą pokrzyżować nam ambitne plany dietetyczne i treningowe. Jak sobie z nimi poradzić? Oto co ma do powiedzenia na ten temat topowa polska trenerka Anna Lewandowska!
Czytaj więcej
ReklamaZDROWIE

Dieta dla dziecka w trakcie biegunki – co można podawać, a czego unikać?

Biegunka to jedna z najczęstszych dolegliwości wieku dziecięcego. Warto więc wiedzieć, jak się zachowywać, kiedy nasze dziecko traci duże ilości wody i często odmawia jedzenia.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *