Nabiał sposobem na choroby serca? Naukowcy nie mają wątpliwości!
DIETETYKAFAKTY I MITYZDROWIE

Nabiał sposobem na choroby serca? Naukowcy nie mają wątpliwości!

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Nabiał od dłuższego czasu stanowi kość niezgody wśród specjalistów od zdrowego odżywiania, którzy przeważnie nie mogą w tej kwestii osiągnąć konsensusu. Według jednych produkty mleczne są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, inni zaś twierdzą, że mogą one tylko zaszkodzić. Autorzy najnowszego badania naukowego dowiedli tymczasem, że nabiał spożywany w rozsądnych ilościach niesie za sobą szereg korzyści.

Na temat produktów mlecznych możemy znaleźć w sieci mnóstwo sprzecznych informacji. Ma to jednak swoje uzasadnienie – nabiał dostarcza naszemu organizmowi pełnowartościowe białko, witaminy A, E, D, B2 i K oraz łatwo przyswajalny wapń, którego niedobór powoduje wiele groźnych schorzeń, ale jednocześnie może prowadzić do różnych dolegliwości, takich jak problemy z układem trawiennym czy pogorszenie cery. Podobnie jak w przypadku innych składników, kluczową rolę odgrywają ilość oraz częstotliwość spożywania.

Opublikowany przez Anna Reguła Dietetyka Wtorek, 15 września 2020

Zespół naukowców z renomowanych placówek University of Reading, University of South Australia, Southern Australian Health and Medical Research Institute, University College London oraz University of Auckland postanowił wziąć pod lupę wpływ regularnego picia mleka na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Uczeni zebrali w tym celu dane od ponad dwóch milionów Amerykanów i Brytyjczyków. Rezultaty przeprowadzonego badania mówią same za siebie.

Eksperyment wykazał, że osoby pijące przynajmniej jedną szklankę mleka dziennie były aż o 14% mniej narażone na wystąpienie choroby niedokrwiennej serca, zawału i udaru mózgu od pozostałych! To jednak nie wszystko, co odkryto po dokonaniu wnikliwej analizy stanu zdrowia oraz codziennej diety badanych. Entuzjaści mleka mogli pochwalić się również niższym poziomem złego cholesterolu, a także trójglicerydów we krwi. Tym samym okazało się, że nabiał – jeśli tylko nie będziemy przesadzać z jego podażą – może przysłużyć się naszemu zdrowiu w większym stopniu niż do tej pory przypuszczano!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*