Feedfit > DIETETYKA > FAKTY I MITY > Nabiał sposobem na choroby serca? Naukowcy nie mają wątpliwości!
DIETETYKAFAKTY I MITYZDROWIE

Nabiał sposobem na choroby serca? Naukowcy nie mają wątpliwości!

Foto: Freepik

Nabiał od dłuższego czasu stanowi kość niezgody wśród specjalistów od zdrowego odżywiania, którzy przeważnie nie mogą w tej kwestii osiągnąć konsensusu. Według jednych produkty mleczne są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, inni zaś twierdzą, że mogą one tylko zaszkodzić. Autorzy najnowszego badania naukowego dowiedli tymczasem, że nabiał spożywany w rozsądnych ilościach niesie za sobą szereg korzyści.

Na temat produktów mlecznych możemy znaleźć w sieci mnóstwo sprzecznych informacji. Ma to jednak swoje uzasadnienie – nabiał dostarcza naszemu organizmowi pełnowartościowe białko, witaminy A, E, D, B2 i K oraz łatwo przyswajalny wapń, którego niedobór powoduje wiele groźnych schorzeń, ale jednocześnie może prowadzić do różnych dolegliwości, takich jak problemy z układem trawiennym czy pogorszenie cery. Podobnie jak w przypadku innych składników, kluczową rolę odgrywają ilość oraz częstotliwość spożywania.

Opublikowany przez Anna Reguła Dietetyka Wtorek, 15 września 2020

Zespół naukowców z renomowanych placówek University of Reading, University of South Australia, Southern Australian Health and Medical Research Institute, University College London oraz University of Auckland postanowił wziąć pod lupę wpływ regularnego picia mleka na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Uczeni zebrali w tym celu dane od ponad dwóch milionów Amerykanów i Brytyjczyków. Rezultaty przeprowadzonego badania mówią same za siebie.

Eksperyment wykazał, że osoby pijące przynajmniej jedną szklankę mleka dziennie były aż o 14% mniej narażone na wystąpienie choroby niedokrwiennej serca, zawału i udaru mózgu od pozostałych! To jednak nie wszystko, co odkryto po dokonaniu wnikliwej analizy stanu zdrowia oraz codziennej diety badanych. Entuzjaści mleka mogli pochwalić się również niższym poziomem złego cholesterolu, a także trójglicerydów we krwi. Tym samym okazało się, że nabiał – jeśli tylko nie będziemy przesadzać z jego podażą – może przysłużyć się naszemu zdrowiu w większym stopniu niż do tej pory przypuszczano!

Artykuły

Filologia angielska i sport to dwie jego największe pasje. Wolne chwile stara się spędzać aktywnie, aczkolwiek nie gardzi także wartościową literaturą.
Piotr Bernacik
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Zdrowe odżywianie bez monotonii - pomysły

Szukasz kulinarnych inspiracji? Przeczytaj, jakie zmiany warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, żeby był bardziej urozmaicony.
Czytaj więcej
ZDROWIE

Na czym polega fizjoterapia?

Dowiedz się, czym dokładnie zajmują się fizjoterapeuci i z jakimi problemami warto się do nich zgłosić.
Czytaj więcej
ZDROWIE

Przeziębienie a trening – ćwiczyć czy odpuścić?

Trening w czasie choroby – czy możesz wziąć hantle w dłoń? A może istnieje inny zestaw ćwiczeń, który pozwoli Ci szybciej się zregenerować? Odpowiadamy!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *