Feedfit > DIETETYKA > ZDROWE ODŻYWIANIE > Naturalna tarcza przeciwko zakrzepicy. Włącz do diety kilka produktów i nie daj się groźnemu schorzeniu!
ZDROWE ODŻYWIANIEZDROWIE

Naturalna tarcza przeciwko zakrzepicy. Włącz do diety kilka produktów i nie daj się groźnemu schorzeniu!

Foto: Freepik

Większość z nas z pewnością słyszała o zakrzepicy, czyli złośliwej chorobie żył, która nieleczona może wiązać się z najgorszymi konsekwencjami. Jak jej zapobiec? Kluczem po raz kolejny okazuje się odpowiednia dieta. Wystarczy, że wzbogacimy nasz codzienny jadłospis o kilka produktów, a nie będziemy musieli martwić się powstawaniem zakrzepów i zatorów w naczyniach krwionośnych, przy okazji redukując ryzyko wystąpienia innych dolegliwości.

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że to, co jemy na co dzień, ma gigantyczny wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale przede wszystkim zdrowie. Regularne dostarczanie organizmowi właściwych składników odżywczych znacząco pomaga wieść długie i szczęśliwe życie, tym niemniej każdego dnia jesteśmy narażeni na mniejsze bądź większe zagrożenia. Jednym z nich może być zakrzepica – choroba raptownie atakująca naczynia krwionośne, która może być następstwem m.in. choroby COVID-19 oraz szczepionki przeciwko koronawirusowi. Jakie produkty pomogą nam obronić się przed tym niebezpiecznym przeciwnikiem?

Aby zapobiec zakrzepicy, powinniśmy zacząć sięgać przede wszystkim po różnego rodzaju owoce i warzywa. Awokado oraz cytryna oczyszczą organizm z toksyn, czosnek przysłuży się korzystnym wpływem na pracę serca i układu odpornościowego, natomiast bogata w beta karoten marchew, poza zakrzepicą, zmniejszy również ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca. Jadłospis warto uzupełnić jeszcze o seler, który redukuje zawartość hormonu stresu we krwi, a także coraz bardziej popularny karczoch. Warto mieć na uwadze, że wymienione produkty charakteryzują się też wybornymi walorami smakowymi, dzięki czemu przypadną do gustu miłośnikom kuchennych podbojów.

Podczas tworzenia naszej tarczy przed zakrzepicą niebagatelną rolę odegra również oliwa z oliwek. Spożywanie oleju słynącego z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 obniży stężenie złego cholesterolu we krwi i zapewni dobrą formę naszym tętnicom oraz żyłom. Na sam koniec warto pamiętać o poprawiającym krążenie krwi soku z żurawiny. Z tak szczelną ochroną zakrzepica nie ma z nami najmniejszych szans!

Foto wyróżniające: Freepik

Artykuły

Filologia angielska i sport to dwie jego największe pasje. Wolne chwile stara się spędzać aktywnie, aczkolwiek nie gardzi także wartościową literaturą.
Piotr Bernacik
Polecane wpisy
ZDROWIE

Jakie są najczęstsze schorzenia pochwy?

Poznaj podstawowe problemy, ich objawy i dowiedz się, jak możesz się przed nimi chronić.
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Co jeść, będąc na bezglutenowej diecie?

Myślisz, że dieta bezglutenowa to same ograniczenia? Udowadniamy się, że bez glutenu można jeść zdrowo i smacznie!
Czytaj więcej
ZDROWE ODŻYWIANIE

Dzień bez kawy? A może cały miesiąc? Sprawdź, jak działa detoks kofeinowy!

Dowiedz się, dlaczego warto ograniczyć codzienne spożycie kawy!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *