Dynia określana jest jako najbardziej jesiennie warzywo. Na dodatek jej pomarańczowy kolor idealnie wpisuje się w aranżację tej pory roku. Każdy, kto uwielbia krem z dyni, z pewnością nie może doczekać się rozpoczęcia sezonu na nią. Czy Ty także zaliczasz się do tej grupy?
Dynia to gatunek warzywa, który pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce niegdyś nazywana była banią, ze względu na swoje duże rozmiary i kształt przypominający głowę. Historia dyni sięga czasów starożytnych, kiedy to Lukullus na swoich ucztach podawał ją smażoną z miodem. Graccy uczeni serwowali ją natomiast świeżo startą z dodatkiem wina, jako środek przeciwzapalny. Dynia pojawiła się na Starym Kontynencie za sprawą Kolumba, który ujrzawszy banię, postanowił zabrać ją na statek i zaprezentować europejczykom. Według ludności dodawały one wigoru w łóżku. Być może takie przekonanie przybyło do Polski z Meksyku albo mieszkańcy naszego kraju sami zaobserwowali takie właściwości dyni.
Hipokrates 500 lat przed naszą erą powiedział: Twoje pożywienie będzie Twoim lekarstwem. Natura sama oferuje nam wspaniałe dary w postaci owoców i warzyw. Najcenniejsza jest dynia w pomarańczowym miąższu. Warto tutaj dodać, że im intensywniejszy pomarańczowy kolor, tym więcej ma ona witamin. Dynie zawierają ich bardzo dużo. Wśród nich wymienić można:
• witaminę A
• witaminę B1
• witaminę B2
• witaminę C
• witaminę PP
Ponadto zawiera ona w swoim składzie mnóstwo minerałów i składników odżywczych, takich jak fosfor, potas, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo duże ilości beta-karotenów, który w ludzkim organizmie przeistacza się w witaminę A. Jest to szczególnie ważny składnik, ponieważ skutecznie zapobiega występowaniu krzywicy u dzieci, chroni przed nowotworami i poprawia wzrok. W połączeniu z witaminą E wpływa na cerę, sprawiając, że jest ona optymalnie nawilżona i chroni ją przed wolnymi rodnikami.
Najpopularniejszym daniem, jakie przyrządzane jest z dyni to oczywiście zupa krem. Ma ona gęstą konsystencję i bardzo dobrze rozgrzewa. Warto dodać do niej odrobinę imbiru i kurkumy, aby spotęgować ten efekt. Kolejnym daniem jest bigos, choć ten głównie kojarzony jest z kapustą. Można go przygotowywać także z dodatkiem cukinia. Ciasta oraz muffinki to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków, ponieważ przyrządzane z dyni są o wiele zdrowsze.
Dynia jest warzywem, które można przyrządzać na różne sposoby i to w niezliczonych ilościach. Z odpowiednimi dodatkami sprawdzi się idealnie w jesienne i zimowe chłodne dni. Jest to warzywo, które powinno gościć w kuchni znacznie częściej, gdyż w obecnym okresie może odgrywać szczególną rolę dzięki wyjątkowym właściwościom zdrowotnym.
Anna Starmach poleca risotto z dynią i kurczakiem. Jest to niezwykle pożywny posiłek, który z pewnością doda nam energii na cały dzień. Do jego przyrządzenia potrzeba przede wszystkim ryżu arborio, kurczaka i dyni hokkaido.
Z kolei Ewa Chodakowska jest zwolenniczką przepysznych zup krem robionych z dyni w fit wersji. Uwaga! Zawiera tylko 320 kalorii. Dzięki takiemu posiłkowi można cieszyć się pełnią smaków prosto z dyni, a przy tym nie martwić się, że przedział kaloryczny jest zbyt wysoki.
Ciekawym pomysłem na to warzywo dzieli się Ewa Wachowicz, która proponuje zrobić domowy makaron dyniowy. Ponadto na swoim koncie instagramowym rekomenduje pastę z dyni oraz przepyszne babeczki.
Warto także w domowym zaciszu przygotować krem dyniowy do ciast, którym można zaskoczyć gości. Przyrządza się go niezwykle prosto – wystarczy ubić śmietankę na twardo, wsypać cukier puder, dodać do tego purée z dyni, cynamon i imbir. Po zmiksowaniu wszystkiego wlewa się zimną żelatynę i jeszcze raz dokładnie miesza. Smacznego!