Feedfit > HOME COOKING > Jak prawidłowo przechowywać warzywa w lodówce?
HOME COOKING

Jak prawidłowo przechowywać warzywa w lodówce?

Aby warzywa na długi czas zachowały swój smak oraz drogocenne właściwości, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Oto kilka najważniejszych wskazówek.

Które warzywa nadają się do przechowywania w lodówce?

W lodówce przechowywać powinno się w pełni dojrzałe warzywa. To sprawdzony sposób na spowolnienie niekorzystnych zmian tkankowych mogących przyczyniać się do ich przedwczesnego zepsucia. W ten sposób zyskać można kilka dodatkowych dni na ich spożycie. Do lodówki schować należy także nowalijki, takie jak szczypiorek, sałata czy rzodkiewka. Przetrwają one w niej przez około 2 dni. W ten sposób bez obaw przechowywać można również brukselkę, marchew, kapustę, brokuła, kalafiora, jarmuż, szparagi oraz pory.

Sprawdzone sposoby na przechowywanie sałaty i kapusty

Jak już zostało wspomniane, wszelkiego rodzaju sałaty i kapusty najlepiej przechowywać w lodówce. Jeżeli chodzi o odmiany pierwszych z nich, takie jak karbowana, masłowa czy dębolistna, najlepiej umieścić je w misce lub otwartym pojemniku. Na spodzie oraz wierzchu naczynia znajdować powinien się papierowy ręcznik, który stanowi skuteczną ochronę przed skraplającą się wodą oraz dostępem wilgoci i powietrza. Warzyw tego typu nie należy szczelnie przykrywać. Brak dostępu świeżego powietrza przyczynia się bowiem do rozwoju azotynów, które posiadają właściwości rakotwórcze. Co do warzyw, takich jak rukola, szpinak czy roszponka, przed umieszczeniem ich w pojemniku należy je dokładnie umyć, a następnie delikatnie wytrzeć, lecz nie w 100% do sucha, ponieważ ich liście wymagają odrobiny wilgoci.

Warzywa, których nie powinno się przechowywać w lodówce

Jakie warzywa nie nadają się do przechowywania w lodówce? Do kategorii tej zaliczają się soczyste i delikatne gatunki, takie jak ogórek, cukinia, bakłażany, pomidory, dynia oraz szparagi. Umieszczając je w lodówce, sprawiamy, że przedwcześnie miękną, tracą swoją jędrność i zaczynają się psuć. Co więcej, są one niezwykle wrażliwe na tak zwaną oparzelinę chłodniczą, czyli niekorzystne zmiany tkanki, jakie zachodzą na skutek chłodzenia. Oprócz tego wymienione powyżej warzywa w niskiej temperaturze tracą zawarte w nich substancje bioaktywne, takie jak antyoksydanty oraz swój naturalny aromat.

W której części lodówki przechowywać warzywa?

Która część lodówki najlepiej nadaje się do przechowywania warzyw? Najlepiej umieścić je w dolnych szufladach, w których temperatura wynosi około 7 – 10 stopni Celsjusza. W pierwszej kolejności należy je dokładnie umyć i osuszyć, tak aby nie dochodziło do gromadzenia się w nich wilgoci. Na rynku coraz częściej spotkać można się z nowoczesnymi modelami lodówek wyposażonymi w specjalne strefy dla warzyw oraz owoców, które cechują się obniżonym poziomem wilgoci w ich wnętrzu. Godnym polecenia rozwiązaniem są także specjalne pojemniki służące do przechowywania cebuli czy czosnku. Niezwykle praktyczne są również pudełka na sałatę czy inne warzywa, wyposażone w wyjmowany koszyk, który chroni je przed skraplającą się wodą, a co za tym idzie – rozwojem bakterii.

Warzywa preferujące zacienione miejsca

Wyróżnić można grupę warzyw, których nie powinno się przechowywać ani w lodówce (mogą zacząć w niej gnić), ani poza nią (skutkować może to ich kiełkowanie). Najlepiej czują się one w chłodnych, ciemnych, suchych miejscach, takich jak piwnica. Do kategorii tej zaliczają się ziemniaki, cebula, czosnek oraz marchewka. Osoby, które nie posiadają piwnicy, tego typu warunki zapewnić mogą warzywom w kuchennej szafce czy spiżarni. Najlepiej umieścić je w lnianym lub bawełnianym woreczku, papierowej torbie lub koszyku. Nigdy nie powinno się ich natomiast chować do plastikowej reklamówki – skutkować może to bowiem przedwczesnym zepsuciem.

Artykuły

Copywriter z wieloletnim doświadczeniem w branży. Magister Socjologii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Prywatnie miłośniczka kulinariów i podróży, które zajmują większą część jej wolnego czasu.
Justyna Zajdel
Polecane wpisy
HOME COOKING

Nowe trendy kulinarne 2021, czyli powrót zdrowej kuchni domowej

Twórcy raportu Top 10 Food Trends przewidują gremialny powrót do naszych kuchni produktów i przypraw wzmacniających odporność organizmu. Sprawdź, które z nich będą na topie w nadchodzącym roku!
Czytaj więcej
HOME COOKING

10 pomysłów na obiad w upalne dni

Jaki obiad najlepiej sprawdzI się w upalny, letni dzień? Oto 10 sprawdzonych pomysłów.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *