Artykuł sponsorowany
Każdy, niezależnie od stylu życia czy diety, jaką stosuje, ma czasem ochotę na coś słodkiego. Niestety większość słodyczy pozostawia wiele do życzenia – biały cukier lub, co gorsza, syrop glukozowo-fruktozowy oraz tłuszcz palmowy królują na początku składu większości słodyczy na sklepowych półkach. Dużo lepiej jest zrobić je samodzielnie w domu. Poznaj przepisy na zdrowe i dietetyczne przekąski na słodko.
Osoby starające się jeść zdrowo często unikają słodyczy, ponieważ zawierają one bardzo dużo cukru oraz tłuszczu, które nie sprzyjają diecie. Życie bez cukru bywa jednak uciążliwe, ponieważ każdy od czasu do czasu potrzebuje czegoś słodkiego. Rozwiązanie leży nie w wyeliminowaniu cukru z diety, a w używaniu go mądrze. Jeśli szukasz pomysłów na zdrowe słodycze, koniecznie zajrzyj na https://uczymyjakslodzic.pl/5-pomyslow-na-fit-slodycze/.
Takie batony możesz wykonać szybko i tanio w swoim domu. Dodatkowo, mogą być one zrobione w wersji w pełni wegańskiej! Na ich przygotowanie potrzebujesz około 40 minut.
Będziesz potrzebować:
Suszone daktyle zamocz w gorącej wodzie co najmniej na kilka godzin, a najlepiej, na całą noc. Po namoczeniu przelej je razem z wodą do blendera i zblenduj na gładką masę. Do daktyli dosyp płatki owsiane, orzechy i ziarna oraz, jeśli lubisz bardzo słodkie słodycze, dodaj trochę miodu lub syropu klonowego. Uważaj jednak, by batony nie okazały się zbyt słodkie, ponieważ daktyle już same w sobie zawierają bardzo dużo cukru. Dokładnie wszystko wymieszaj i wyłóż na wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pokrój je na niewielkie prostokąty.
Jak wiadomo, w lodach dostępnych w popularnych dyskontach próżno szukać dobrej jakości mleka i śmietany, a dodatki do nich niewiele mają wspólnego z tym, co widnieje na opakowaniu. Jeśli masz w domu mocny blender lub wielofunkcyjnego robota kuchennego, możesz szybko przygotować w 100% naturalne lody.
Potrzebujesz:
Najpierw w blenderze lub robocie zblenduj zamrożone owoce na sorbet. Następnie dolej bardzo mocno schłodzoną śmietankę oraz wybraną przez siebie alternatywę dla białego cukru i ponownie dokładnie zblenduj. Tak przygotowane lody będą gęste i zmrożone, jak te ze sklepu, ale ich skład będzie naturalny, a smak o wiele lepszy.
Jeśli nie masz czasu na blendowanie, pieczenie i przygotowywanie słodyczy, a nagle złapie Cię ochota na coś słodkiego, po prostu rozpuść w kąpieli wodnej lub nawet w mikrofali dobrej jakości gorzką czekoladę i zamocz w niej owoce. Czekolada gorzka, w przeciwieństwie do mlecznej, jest zdrowsza, często wegańska i zawiera znacznie mniej cukru. Jeśli lubisz bardzo słodkie przekąski, wybierz owoce, które mają w sobie więcej słodyczy, na przykład banany, winogrona czy mango.
Dieta nie musi wykluczać jedzenia słodyczy. Na swoje chwile słabości przygotuj zdrowe, ale wciąż słodkie przekąski, by cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia!
Zdjęcie główne: unsplash.com