Feedfit > DIETETYKA > ZDROWE ODŻYWIANIE > Chlorella i spirulina – algi, które warto włączyć do diety
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Chlorella i spirulina – algi, które warto włączyć do diety

Foto: Pixabay

Smoothies nie tylko opanowały w ostatnim czasie media społecznościowe, ale również dla wielu z nas stały się nieodłączną częścią dnia codziennego. Najpopularniejsze są napoje o zielonym i niebieskim kolorze, które swoje cieszące oko barwy zawdzięczają algom. Co mogą nam zaoferować te niepozorne rośliny?

Pomimo że alg próżno szukać w tradycyjnej polskiej kuchni, to cieszą się one coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowego odżywiania. Wszystko dzięki szeregowi korzyści, jakie niesie za sobą ich spożywanie. Wodorosty zawierają w sobie niemal wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu: sód, wapń, potas, chlor, siarkę, fosfor, jod, fluor, selen, miedź, mangan, żelazo, witaminy (C, z grupy B, E, beta-karoten, kwas foliowy) i białko wysokiej próby. Czyni to z nich nieocenione uzupełnienie zbilansowanej diety.

Algi o niebiesko-zielonym kolorze wykorzystywane są również podczas produkcji apetycznych koktajli oraz smoothie bowlów. W tym zakresie zdecydowanie królują dwie najpopularniejsze odmiany – chlorella oraz spirulina, które pomimo wielu podobieństw i wspólnych prozdrowotnych właściwości dzieli też kilka znaczących różnic. Czy można jednoznacznie określić, która z nich okaże się dla nas lepsza?

Zielono-niebieskie wodorosty różnią się od siebie już na poziomie komórkowym. Podczas gdy chlorelle przybierają formę kulistą, spiruliny – jak sama nazwa wskazuje – spiralną. Najważniejszą różnicą jest jednak zawartość obu alg. Jedynie chlorella zapewni nam bowiem witaminę A, fosfor, czy błonnik. Domeną spiruliny są natomiast witaminy E i K oraz białko. Niezależnie od tego, po którą z nich sięgniemy, możemy być pewni, że przysłużą się naszemu zdrowiu!

Artykuły

Filologia angielska i sport to dwie jego największe pasje. Wolne chwile stara się spędzać aktywnie, aczkolwiek nie gardzi także wartościową literaturą.
Piotr Bernacik
Polecane wpisy
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Zdrowe odżywianie bez monotonii - pomysły

Szukasz kulinarnych inspiracji? Przeczytaj, jakie zmiany warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, żeby był bardziej urozmaicony.
Czytaj więcej
DIETETYKAFAKTY I MITY

Ciemne pieczywo zawsze zdrowsze od jasnego? Nie daj się zwieść stereotypom!

Obalamy mit, że ciemne pieczywo jest zawsze zdrowsze! Sklepy reklamują białe pieczywo jako ciemne. Sprawdź, o co chodzi!
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

8 Ciekawostek o Yerba Mate

Z roku na rok grono wyznawców, a właściwie amatorów, Yerba Mate się poszerza. Nie ma w tym nic zaskakującego — napar z ostrokrzewu paragwajskiego pobudza skuteczniej od popularnej kawy i wykazuje liczne działania prozdrowotne. Jeśli należysz do grona początkujących degustatorów Yerba Mate, to koniecznie dowiedz się kilku zaskakujących faktów na jej temat! Znajdziesz je poniżej.
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *