Chlorella i spirulina – algi, które warto włączyć do diety
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Chlorella i spirulina – algi, które warto włączyć do diety

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Smoothies nie tylko opanowały w ostatnim czasie media społecznościowe, ale również dla wielu z nas stały się nieodłączną częścią dnia codziennego. Najpopularniejsze są napoje o zielonym i niebieskim kolorze, które swoje cieszące oko barwy zawdzięczają algom. Co mogą nam zaoferować te niepozorne rośliny?

Pomimo że alg próżno szukać w tradycyjnej polskiej kuchni, to cieszą się one coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowego odżywiania. Wszystko dzięki szeregowi korzyści, jakie niesie za sobą ich spożywanie. Wodorosty zawierają w sobie niemal wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu: sód, wapń, potas, chlor, siarkę, fosfor, jod, fluor, selen, miedź, mangan, żelazo, witaminy (C, z grupy B, E, beta-karoten, kwas foliowy) i białko wysokiej próby. Czyni to z nich nieocenione uzupełnienie zbilansowanej diety.

Algi o niebiesko-zielonym kolorze wykorzystywane są również podczas produkcji apetycznych koktajli oraz smoothie bowlów. W tym zakresie zdecydowanie królują dwie najpopularniejsze odmiany – chlorella oraz spirulina, które pomimo wielu podobieństw i wspólnych prozdrowotnych właściwości dzieli też kilka znaczących różnic. Czy można jednoznacznie określić, która z nich okaże się dla nas lepsza?

Zielono-niebieskie wodorosty różnią się od siebie już na poziomie komórkowym. Podczas gdy chlorelle przybierają formę kulistą, spiruliny – jak sama nazwa wskazuje – spiralną. Najważniejszą różnicą jest jednak zawartość obu alg. Jedynie chlorella zapewni nam bowiem witaminę A, fosfor, czy błonnik. Domeną spiruliny są natomiast witaminy E i K oraz białko. Niezależnie od tego, po którą z nich sięgniemy, możemy być pewni, że przysłużą się naszemu zdrowiu!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Wady wzroku dzieci – jak je rozpoznać?
Wady wzroku dzieci – jak je rozpoznać?
Narząd wzroku to jeden z najbardziej podstawowych zmysłów człowieka. Umożliwia on normalne funkcjonowanie, a w przypadku dzieci także prawidłowy rozwój.
Skuteczność diety low carb, czyli dlaczego warto obniżyć spożycie węglowodanów
Skuteczność diety low carb, czyli dlaczego warto obniżyć spożycie węglowodanów
Dieta low carb polega na redukcji przyjmowania produktów spożywczych bogatych w cukry. Głównymi źródłami kalorii są tutaj tłuszcz i białko w niewielkiej ilości. Dlaczego warto przejść na tę dietę?
Zdrowe i szybkie fit przekąski
Zdrowe i szybkie fit przekąski
Podjadanie pomiędzy posiłkami wcale nie musi oznaczać nieuchronnego przybrania na wadze! Wystarczy tylko przerzucić się z kalorycznych chipsów czy batonów na fit przekąski, które są zdrowsze, ale i smaczne!
Ostatnie wpisy