Chlorella i spirulina – algi, które warto włączyć do diety
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Chlorella i spirulina – algi, które warto włączyć do diety

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Smoothies nie tylko opanowały w ostatnim czasie media społecznościowe, ale również dla wielu z nas stały się nieodłączną częścią dnia codziennego. Najpopularniejsze są napoje o zielonym i niebieskim kolorze, które swoje cieszące oko barwy zawdzięczają algom. Co mogą nam zaoferować te niepozorne rośliny?

Pomimo że alg próżno szukać w tradycyjnej polskiej kuchni, to cieszą się one coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowego odżywiania. Wszystko dzięki szeregowi korzyści, jakie niesie za sobą ich spożywanie. Wodorosty zawierają w sobie niemal wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu: sód, wapń, potas, chlor, siarkę, fosfor, jod, fluor, selen, miedź, mangan, żelazo, witaminy (C, z grupy B, E, beta-karoten, kwas foliowy) i białko wysokiej próby. Czyni to z nich nieocenione uzupełnienie zbilansowanej diety.

Algi o niebiesko-zielonym kolorze wykorzystywane są również podczas produkcji apetycznych koktajli oraz smoothie bowlów. W tym zakresie zdecydowanie królują dwie najpopularniejsze odmiany – chlorella oraz spirulina, które pomimo wielu podobieństw i wspólnych prozdrowotnych właściwości dzieli też kilka znaczących różnic. Czy można jednoznacznie określić, która z nich okaże się dla nas lepsza?

Zielono-niebieskie wodorosty różnią się od siebie już na poziomie komórkowym. Podczas gdy chlorelle przybierają formę kulistą, spiruliny – jak sama nazwa wskazuje – spiralną. Najważniejszą różnicą jest jednak zawartość obu alg. Jedynie chlorella zapewni nam bowiem witaminę A, fosfor, czy błonnik. Domeną spiruliny są natomiast witaminy E i K oraz białko. Niezależnie od tego, po którą z nich sięgniemy, możemy być pewni, że przysłużą się naszemu zdrowiu!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Chcesz uatrakcyjnić jadłospis? Postaw na pasty z ryb!
Chcesz uatrakcyjnić jadłospis? Postaw na pasty z ryb!
Polacy z każdym rokiem jedzą coraz więcej ryb. Przyrządza się je na wiele sposobów
Zdrowe przekąski – co jeść między posiłkami?
Zdrowe przekąski – co jeść między posiłkami?
Szukając alternatyw dla niezdrowych chipsów czy fast foodów, warto postawić na zdrowe, smaczne przekąski, które z łatwością można przyrządzić w zaledwie kilka chwil.
Przedmioty codziennego użytku, które pomogą w domowym treningu
Przedmioty codziennego użytku, które pomogą w domowym treningu
Jak skutecznie zastąpić sprzęt do ćwiczeń? Pomogą w tym przedmioty znajdujące się w każdym domu.
Tagi
Ostatnie wpisy