Aby warzywa na długi czas zachowały swój smak oraz drogocenne właściwości, należy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Oto kilka najważniejszych wskazówek.
W lodówce przechowywać powinno się w pełni dojrzałe warzywa. To sprawdzony sposób na spowolnienie niekorzystnych zmian tkankowych mogących przyczyniać się do ich przedwczesnego zepsucia. W ten sposób zyskać można kilka dodatkowych dni na ich spożycie. Do lodówki schować należy także nowalijki, takie jak szczypiorek, sałata czy rzodkiewka. Przetrwają one w niej przez około 2 dni. W ten sposób bez obaw przechowywać można również brukselkę, marchew, kapustę, brokuła, kalafiora, jarmuż, szparagi oraz pory.
Jak już zostało wspomniane, wszelkiego rodzaju sałaty i kapusty najlepiej przechowywać w lodówce. Jeżeli chodzi o odmiany pierwszych z nich, takie jak karbowana, masłowa czy dębolistna, najlepiej umieścić je w misce lub otwartym pojemniku. Na spodzie oraz wierzchu naczynia znajdować powinien się papierowy ręcznik, który stanowi skuteczną ochronę przed skraplającą się wodą oraz dostępem wilgoci i powietrza. Warzyw tego typu nie należy szczelnie przykrywać. Brak dostępu świeżego powietrza przyczynia się bowiem do rozwoju azotynów, które posiadają właściwości rakotwórcze. Co do warzyw, takich jak rukola, szpinak czy roszponka, przed umieszczeniem ich w pojemniku należy je dokładnie umyć, a następnie delikatnie wytrzeć, lecz nie w 100% do sucha, ponieważ ich liście wymagają odrobiny wilgoci.
Jakie warzywa nie nadają się do przechowywania w lodówce? Do kategorii tej zaliczają się soczyste i delikatne gatunki, takie jak ogórek, cukinia, bakłażany, pomidory, dynia oraz szparagi. Umieszczając je w lodówce, sprawiamy, że przedwcześnie miękną, tracą swoją jędrność i zaczynają się psuć. Co więcej, są one niezwykle wrażliwe na tak zwaną oparzelinę chłodniczą, czyli niekorzystne zmiany tkanki, jakie zachodzą na skutek chłodzenia. Oprócz tego wymienione powyżej warzywa w niskiej temperaturze tracą zawarte w nich substancje bioaktywne, takie jak antyoksydanty oraz swój naturalny aromat.
Która część lodówki najlepiej nadaje się do przechowywania warzyw? Najlepiej umieścić je w dolnych szufladach, w których temperatura wynosi około 7 – 10 stopni Celsjusza. W pierwszej kolejności należy je dokładnie umyć i osuszyć, tak aby nie dochodziło do gromadzenia się w nich wilgoci. Na rynku coraz częściej spotkać można się z nowoczesnymi modelami lodówek wyposażonymi w specjalne strefy dla warzyw oraz owoców, które cechują się obniżonym poziomem wilgoci w ich wnętrzu. Godnym polecenia rozwiązaniem są także specjalne pojemniki służące do przechowywania cebuli czy czosnku. Niezwykle praktyczne są również pudełka na sałatę czy inne warzywa, wyposażone w wyjmowany koszyk, który chroni je przed skraplającą się wodą, a co za tym idzie – rozwojem bakterii.
Wyróżnić można grupę warzyw, których nie powinno się przechowywać ani w lodówce (mogą zacząć w niej gnić), ani poza nią (skutkować może to ich kiełkowanie). Najlepiej czują się one w chłodnych, ciemnych, suchych miejscach, takich jak piwnica. Do kategorii tej zaliczają się ziemniaki, cebula, czosnek oraz marchewka. Osoby, które nie posiadają piwnicy, tego typu warunki zapewnić mogą warzywom w kuchennej szafce czy spiżarni. Najlepiej umieścić je w lnianym lub bawełnianym woreczku, papierowej torbie lub koszyku. Nigdy nie powinno się ich natomiast chować do plastikowej reklamówki – skutkować może to bowiem przedwczesnym zepsuciem.