Tradycje picia kawy w różnych zakątkach Europy
INNE

Tradycje picia kawy w różnych zakątkach Europy

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Picie kawy w wielu miejscach przyjmuje formę rytuału i wiąże się często z przestrzeganiem kilku niepiśmiennych zasad. W wielu kawiarniach we Francji zostaniemy wyproszeni, jeśli postanowimy popracować przy filiżance dobrej kawy, gdyż Francuzi bardzo cenią sobie magię miejsc, w których liczy się czas spędzony z przyjaciółmi z dala od firmowych obowiązków. Włosi natomiast wyznają zasadę, że kawa z mlekiem jak cappuccino, czy cafe latte nie powinna być pita po godzinie 11:00 i jest to zwyczaj, który ma się w tym kraju świetnie do tego stopnia, że w wielu miejscach po tym czasie nie wypijemy mocnego napoju z mleczną pianką. W Polsce również widać coraz większe zainteresowanie tym napojem, a sami kawosze stawiają na jakość ziaren kawy i sposób ich parzenia. Bardzo popularne stały się również palarnie kawy, które tworzone są często przez ogromnych pasjonatów. Jedną z najbardziej znanych jest palarnia, którą możemy poznać tutaj: https://coffeeandsons.pl/. W tym miejscu znajdziemy najwyższej jakości ziarna arabiki oraz mieszanki arabiki i robusty. Jeśli stawiamy dopiero pierwsze kroki w świecie kawy, czy jesteśmy już weteranami tego napoju, to na pewno warto spróbować ziaren, które oferuje palarnia Coffee & Sons.

Czym są palarnie kawy?

Palarnie kawy to miejsca wyspecjalizowane w wypalaniu surowych ziaren kawy przy pomocy specjalnie przystosowanego pieca. Sam proces trwa od kilku do kilkunastu minut w zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać, to znaczy jaki stopień intensywności kawy jest pożądany. Sprzęt używany do palenia składa się z kręcącego się bębna opalanego gazem, w którym znajdują się łopatki mieszające ziarna. Procesem tym zajmują się specjaliści, dzięki czemu uzyskuje się produkt najwyższej jakości. Palarnia Coffee & Sons to miejsce oferujące różnego rodzaju kawy w zależności od sposobu ich zaparzania, a więc mamy tu do wyboru ziarna nadające się do ekspresu i kawiarki oraz do metod przelewowych. Każdy produkt opisany jest również pod kątem rekomendowanego sposobu parzenia oraz profilu smakowego, dzięki czemu dobierzemy idealną kawę do naszych potrzeb. Ogromną przewagą palarni jest świeżość, aromat i dużo większe wartości ziaren kawy, a co za tym idzie lepszy smak przygotowanego napoju. Wypalaniem ziaren zajmują się profesjonaliści, którzy zostali odpowiednio przeszkoleni i kontrolują cały proces tworząc idealne mieszanki. Roaster, czyli osoba zajmująca się paleniem ziaren, ma pod kontrolą temperaturę i wilgotność w poszczególnych strefach palarni oraz wszelkie kwestie techniczne samego pieca i zna jego specyfikację. 

Fot.: Nathan Dumlao/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

2 + dziewiętnaście =

Rekomendowane
Alternatywne podejścia do odchudzania: Jakie są inne diety które warto rozważyć?
Alternatywne podejścia do odchudzania: Jakie są inne diety które warto rozważyć?
W świecie diet i metod odchudzania istnieje wiele różnych podejść, które obiecują skuteczną utratę wagi i poprawę zdrowia.
Jak poprawić regenerację mięśni dzięki suplementom
Jak poprawić regenerację mięśni dzięki suplementom
Odkryj skuteczne metody na przyspieszenie regeneracji mięśni za pomocą suplementów. Dowiedz się, jakie preparaty będą najlepsze dla Twojego organizmu.
Soki z kiszonek – naturalny zastrzyk witamin dla organizmu
Soki z kiszonek – naturalny zastrzyk witamin dla organizmu
Soki z kiszonek i kiszone owoc uznawane są za ekologiczne superfood. Dlaczego warto regularnie korzystać z produktów poddanych procesowi fermentacji?
Ostatnie wpisy