Idealny obiad na lato powinien być przede wszystkim lekki. W upalne dni, zamiast ciężkich, smażonych potraw znacznie chętniej wybieramy zdrowe dania, które nie wymagają długiego czasu przygotowania. Oto 10 przepisów na smaczne, letnie obiady.
Chłodnik z botwinki to lekka, a jednocześnie sycąca zupa, która znakomicie sprawdza się w upalne dni. Do jego przygotowania, poza botwinką, potrzebny jest również bulion jarzynowy, ocet winny, sok z cytryny, kefir, sól oraz pieprz. Chłodnik zaserwować można z ugotowanym na twardo jajkiem i koperkiem lub pokrojonym w kostkę ogórkiem i rzodkiewką. Ciekawą alternatywą dla klasycznej zupy tego typu może być ta przyrządzona na bazie ogórka i awokado.
Doskonałym sposobem na zdrowy, letni obiad jest sałatka. Znakomicie smakuje między innymi ta z łososiem, awokado, grejpfrutem oraz cebulą. Do przyrządzenia marynaty potrzebne będą natomiast: oliwa z oliwek, miód, ocet winny, imbir, sól oraz pieprz.
Taka sałatka nie tylko świetnie smakuje, lecz również cieszy oko. Do jej przygotowania niezbędne będą: ser kozi, suszone figi, rukola, orzechy włoskie, pieprz oraz świeży tymianek.
To zdrowe, niezwykle efektownie prezentujące się, letnie danie. Jego bazą jest burak, pomarańcza, szpinak oraz ser lazur. Marynatę przygotowujemy z oliwy, cytryny, miodu, soli oraz pieprzu.
Bób to jedno z warzyw, które nieodłącznie kojarzy się z sezonem letnim. Większość z nas je go solo, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby na jego bazie przyrządzić pyszne makaronowe danie. Składniki niezbędne do wykonania tej potrawy to: bób, makaron, pesto, parmezan, sól oraz pieprz. To idealne danie dla osób zabieganych – przyrządzić można je bowiem w zaledwie 15 minut.
Grillowana pierś z kurczaka to świetny pomysł na obiad przygotowany na grillu. Jej doskonały smak to zasługa marynaty przygotowanej z oliwy z oliwek, miodu, czosnku, soli, pieprzu, papryki słodkiej oraz papryki chili. Piersi nadziewamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Serwować można je z ulubioną sałatką i chlebem, ziemniakami lub ryżem.
To doskonały sposób na smaczny oraz niezwykle łatwy obiad, którego przyrządzenie zajmie nie więcej niż kilkanaście minut. W wydrążonym wnętrzu bakłażana umieścić można zarówno mięso mielone, jak i w wersji wegetariańskiej ser feta. Całość doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz curry, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy przez około 15 minut. Do dekoracji faszerowanych bakłażanów wykorzystać można szczypiorek lub bazylię.
Ta potrawa na upalne, letnie dni przypadnie do gustu wszystkim wegetarianom. W roli farszu występuje tutaj cebula, tymianek, natka pietruszki, bułka tarta, ser żółty oraz masło. Składniki łączymy ze sobą, a następnie umieszczamy we wnętrzu uprzednio wydrążonego pomidora i zapiekamy przez około 15 minut.
Frittata to rodzaj masy jajecznej zapiekanej z dodatkiem sera, szynki czy warzyw. Danie to największą popularnością cieszy się w Hiszpanii oraz Włoszech. Jest ono zarówno lekkie, jak i smaczne oraz sycące. Do frittaty dodać można między innymi cukinię. Pozostałe składniki tej potrawy to: jajka, mleko, szczypiorek, ostra papryka, sól, pieprz oraz olej. Frittata znakomicie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i drugiego śniadania czy kolacji. Z powodzeniem wykorzystać można ją także jak lunch do pracy.
Szukając smacznej alternatywy dla wytrawnego obiadu, zdecydować można się na przygotowanie naleśników z dodatkiem ulubionych owoców. Latem do tego celu świetnie sprawdzą się śliwki węgierki. Aby przygotować farsz na ich bazie, potrzebny będzie również cukier, cukier puder oraz cynamon. Naleśniki serwować można z dodatkiem bitej śmietany.