Potrawy z makaronem to nie tylko duża ilość węglowodanów, tłuszcz oraz wysokobiałkowe mięso. Zdrowe dania kuchni włoskiej to nie taka rzadkość jak może się wydawać.
Niskokaloryczny makaron z drobiem i warzywami pozwala na spożycie pełnowartościowego posiłku, jednocześnie nie obciążając zbytnio organizmu. Jednym z takich dań jest makaron typu spaghetti przygotowany z piersią kurczaka, cebulą, pieczarkami, serkiem topionym o niskiej zawartości tłuszczu oraz bulionem warzywnym. Cała porcja ma zaledwie 350 kalorii.
Farsz, którym wypełnia się makaronowe muszle, składa się z mięsa mielonego, pomidorów, ziół oraz przypraw. Całość zapiekana w makaronie conchiglie z niewielką ilością niskotłuszczowego sera mozzarella sprawia, że nie tylko imponujący jest smak, ale także odżywcze wartości potrawy.
Wegetariańskie danie składa się z makaronu typu penne, świeżych warzyw, w tym rukoli pietruszki i czosnku oraz ziół takich jak melisa czy bazylia. Zmiksować z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek produkty zmienią się w delikatny sos, który idealnie pasuje do makaronu. Całość można posypać tartym parmezanem. Wartość kaloryczna dania nie przekracza 400 kalorii.
Potrawa o niskiej zawartości tłuszczu oraz węglowodanów. Pełnoziarnisty makaron z różnego rodzaju mąk i zbóż to idealny sposób na poprawę zdrowotności każdego włoskiego dania. W tym przypadku do stworzenia potrawy posłużył makaron gryczany, który idealnie komponuje się z sosem na bazie bakłażana, orientalnych przypraw oraz ziół.
Makaron w kształcie długich płaskich wstążek to idealny dodatek do każdego włoskiego sosu. W wersji fit sos można wykonać z zielonym groszkiem, wędzonym lub ugotowanym na parze łososiem, jogurtem naturalny oraz sokiem z cytryny. Całość bogata jest w witaminy, kwasy omega-3 i żelazo.
Danie przygotowuje się z pełnoziarnistego makaronu w ulubionym kształcie. Do ugotowanego makaronu należy dodać ciecierzycę oraz ulubione warzywa, na przykład suszone pomidory, oliwki, rukolę czy kukurydzę. Całość zagęszcza się jogurtem greckim z przyprawami. Potrawa świetnie sprawdza się jednakowo na śniadanie, kolację czy obiad. Dzięki obecności warzyw strączkowych i bogatego w błonnik makaronu uczucie sytości trwa dłużej.
Ciekawym pomysłem na danie kuchni włoskiej w nowym wydaniu jest wykorzystanie do przepisu makaronu z cukinii. Warzywo należy pokroić w cienkie paski przypominające spaghetti i podsmażyć wraz z resztą warzyw. W tym przepisie jako dodatek świetnie sprawdzi się curry, mleczko kokosowe, drób oraz ulubione warzywa, na przykład papryka, marchew czy bakłażan. Warzywny makaron to idealny zamiennik bogatego w węglowodany makaronu pszennego.
Podobnie jak makaron gryczany, tak i wersja stworzona na bazie orkiszu jest bogata w składniki odżywcze, zawiera dużo błonnika i jest niskokaloryczna. Dodatkowym atutem dania jest twaróg o małej zawartości tłuszczu, który świetnie łączy wszystkie składniki. Do przygotowania potrawy potrzebne są także usmażone, ulubione warzywa, w tym cukinia, papryka, pieczarki, pomidory czy świeże oliwki.
Potrawy z makaronem mogą przybierać różne formy i jedna z nich jest zapiekanka. Szybka i łatwa w przygotowaniu pozwala na stworzenie niekonwencjonalnego połączenia smaków. W przypadku tego dania do pełnoziarnistego makaronu dołącza się poszatkowaną kapustę, cebulę dymkę oraz świeżą pietruszkę. Do zapiekanki można także dodać według własnych preferencji ulubione warzywa lub chude mięso. Po ugotowaniu kapusty w warzywnym bulionie można ją połączyć z makaronem i przyprawami, po czym zapiec z parmezanem w piekarniku. Pojedyncza porcja potrawy ma jedynie 350 kalorii.
Zdjęcie główne: pexels.com/Jorge Zapata