Artykuł sponsorowany
Niezależnie od tego, na jaką dietę się decydujemy, ważne jest, aby zachować odpowiednie proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi. Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje bowiem zarówno węglowodanów, białek, witamin oraz minerałów, jak również zdrowych tłuszczów, które wiele osób pomija w swoim jadłospisie.
Niemal codziennie jesteśmy zasypywani informacjami na temat tego, jakie zbawienne efekty przynosi kolejna nowatorska dieta lansowana przez internetowych influencerów czy celebrytów. Warto natomiast zdać sobie sprawę, że skuteczność jakiegokolwiek modelu żywienia zależy od wielu zmiennych czynników, takich jak nasz stan zdrowia, poziom aktywności fizycznej, a także wiek, masa i skład ciała, a nawet uwarunkowania genetyczne. Istnieją jednak pewne uniwersalne zasady, których przestrzeganie powinno zaowocować szeregiem korzyści u zdrowych osób dorosłych. Nie polegają one bynajmniej na eliminowaniu z jadłospisu wszystkich wysokokalorycznych składników, lecz zachowaniu optymalnego bilansu kalorycznego.
W tym przypadku lekarze i dietetycy są zgodni – najlepsza dieta to taka, która jest idealnie zbilansowana pod względem dostarczanych składników odżywczych. Zalecana ilość energii uzyskiwanej z białek powinna więc oscylować w granicach 10-20%, z tłuszczu 20-35%, zaś z węglowodanów – od 45 do 65%. Organizm trzeba także regularnie zasilać w witaminy i minerały, które w naturalnej postaci występują we wszystkich świeżych owocach i warzywach, stanowiących doskonałe uzupełnienie codziennych posiłków. Właśnie dlatego wiosną tak chętnie sięgamy po nowalijki, zaś w okresie jesienno-zimowym stawiamy na przetwory warzywne.
Równie dużą wagę w diecie należy przykładać do jakości produktów, z których sporządzamy potrawy. Zamiast tłustego, przetworzonego mięsa można przecież zdecydować się na naturalną cielęcinę, wołowinę albo drób oferowany przez sklep mięsny online. Właściwy poziom tłuszczów zapewnią nam spożywane kilka razy w tygodniu ryby morskie oraz zdrowe oleje (rzepakowy, kokosowy, lniany, czy oliwa z oliwek). Korzystne zmiany przeniesie też ograniczenie spożycia soli i białego cukru, wszak oba te składniki określane potocznie mianem „białej śmierci” znajdują się w mniejszej lub większej ilości w niemal wszystkich produktach spożywczych. Ciemne, pełnoziarniste pieczywo powinno z kolei górować nad jasnym, pszennym. Kaloryczne przekąski, takie jak chipsy czy słodycze, warto natomiast zastąpić znacznie zdrowszymi migdałami, orzechami włoskimi, pestkami dyni czy ziarnami słonecznika – w swoim asortymencie ma je obecnie każdy sklep ze zdrową żywnością.
Kluczowe zasady zrównoważonej diety doskonale ilustruje zaktualizowana Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, której twórcy zwracają jeszcze uwagę na odpowiednią liczbę posiłków konsumowanych w trakcie dnia (około 4-6 na dobę), właściwe nawodnienie organizmu (min. 1,5 litra niegazowanej wody dziennie), czy wreszcie konsekwentne eliminowanie używek, wśród których prym wiodą tytoń i alkohol.
Oto nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowana przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
Opublikowany przez Dobry Dietetyk Jarocin Środa, 20 stycznia 2016
Sama dieta, choćby najlepiej zbilansowana i spersonalizowana, to jeszcze nie wszystko. U samej podstawy wspomnianej Piramidy znajduje się bowiem regularna aktywność fizyczna – już 40 minut ruchu na dobę może szybko poprawić nasze samopoczucie i wzmocnić układ krążeniowo-oddechowy. Nierzadko ćwiczenia fizyczne stanowią nawet remedium na poważne schorzenia czy przewlekłe choroby, w tym nowotwory.
Aktywność fizyczna w połączeniu ze zrównoważoną dietą to najlepiej przetestowany „lek” na dobrą kondycję psychofizyczną i długotrwałe zdrowie, co zwłaszcza w dzisiejszych czasach jest dobrem absolutnie bezcennym. Warto zatem zmienić swoje nawyki już dziś, stosując na początku metodę małych kroków, a dobroczynne efekty powinny przełożyć się na wszystkie aspekty naszego funkcjonowania.