Co jeść, będąc na bezglutenowej diecie?
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Co jeść, będąc na bezglutenowej diecie?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Dieta bezglutenowa niestety nie należy do najłatwiejszych. Musimy bardzo uważać na to, co jemy. Dopóki nie zagłębimy się w temat, możemy nie zdawać sobie sprawy z tego, jak wiele produktów zawiera gluten. Często jest on ukryty w składzie i nie wiedząc o tym, możemy sobie zaszkodzić. Warto więc dobrze znać składniki, o które może być oparta nasza dieta.

Wskazania do diety bezglutenowej

Jeszcze do niedawna, główną przyczyną, dla której decydowano się na przejście na dietę bezglutenową była celiakia – choroba trzewna spowodowana nietolernacją glutenu. Z czasem zmiany nawyków żywieniowych zaczęto zalecać pacjentom z innymi przypadłościami, jak np. wszelkiego rodzaju nietolerancje i alergie. Rezygnacja z glutenu może być również naszym świadomym wyborem Na własnej skórze możemy przekonać się, że dieta bezglutenowa nie jest tak straszna, jak ją malują i nowe nawyki żywieniowe szybko wchodzą w krew.

Czego nie można jeść na diecie bezglutenowej?

Zanim sporządzimy listę produktów, które możemy jeść, będąc na diecie bezglutenowej, zastanówmy się, czego spożywać nie wolno. Bo gluten to nie tylko pszenica. Znajdziemy go również w innych zbożach, takich jak żyto, orkisz, jęczmień i owies. Nie brakuje go również w skrobi pszennej, pszenżycie oraz kamucie. Będąc na diecie bezglutenowej musimy unikać wymienionych składników oraz wszystkich produktów z ich dodatkiem, jak np. mąka, pieczywo, makaron oraz tradycyjne kasze. 

Będąc na diecie bezglutenowej nie można spożywać również piwa, gotowych sosów, ketchupu, majonezu, lodów, kawy zbożowej oraz napojów słodzonych słodem jęczmiennym. Gluten zawierają także wszelkiego rodzaju wypieki z mąki pszennej i innych zakazanych zbóż, jak np. biszkopty, herbatniki i drożdżówki. Niedozwolone jest spożywanie pierogów, pizzy, bułki tartej, panierki, kopytek, klusek, produktów mlecznych z ziarnami zbóż oraz wszystkiego, co zawiera proszek do pieczenia.

Co można jeść na diecie bezglutenowej?

Jeżeli wydaje Ci się, że dieta bezglutenowa eliminuje praktycznie wszystkie znane Ci potrawy, jesteś w błędzie. Glutenu nie zawierają chociażby owoce i warzywa, a także ryż, kukurydza, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja, mleko i produkty mleczne, dżemy, miody, kisiele, budynie, kawa, herbata oraz alkohole czyste.

Coraz częściej w sklepach możemy spotkać bezglutenowe odpowiedniki zakazanych produktów. Powinny być one oznaczone znakiem przekreślonego kłosa lub napisem “gluten free”. Oznaczenie to gwarantuje, że żywność nie wywoła u Ciebie niepożądanych reakcji alergicznych. Produkty bezglutenowe są całkowicie bezpieczne i w smaku zbliżone do swoich oryginałów. Znajdziesz wśród nich m.in. pieczywo bezglutenowe, a nawet słodycze bezglutenowe. Dzięki nim życie na diecie jest o wiele prostsze – nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych smaków, jak i martwić się o swoje zdrowie.

Fot.: Sonny Mauricio/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Trenerzy z TikToka – czy warto im ufać?
Trenerzy z TikToka – czy warto im ufać?
Czy warto ufać trenerom z TikToka? Jak pokazują wyniki badań, ponad połowa ćwiczeń prezentowanych na TikToku przez trenerów personalnych jest wykonywana nieprawidłowo!
Co sprawia, że produkty Cannavitis są wyjątkowe?
Co sprawia, że produkty Cannavitis są wyjątkowe?
W ostatnich latach kannabidiol zyskał dużą popularność, stając się doskonałą alternatywą dla niektórych suplementów diety i leków. Nic więc dziwnego, […]
8 Ciekawostek o Yerba Mate
8 Ciekawostek o Yerba Mate
Z roku na rok grono wyznawców, a właściwie amatorów, Yerba Mate się poszerza. Nie ma w tym nic zaskakującego — napar z ostrokrzewu paragwajskiego pobudza skuteczniej od popularnej kawy i wykazuje liczne działania prozdrowotne. Jeśli należysz do grona początkujących degustatorów Yerba Mate, to koniecznie dowiedz się kilku zaskakujących faktów na jej temat! Znajdziesz je poniżej.
Ostatnie wpisy