Alergia pokarmowa a problemy ze strony oczu
ZDROWIE

Alergia pokarmowa a problemy ze strony oczu

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Alergie pokarmowe nie należą do rzadkości. Zazwyczaj kojarzymy je z problemami ze strony układu pokarmowego, jednak objawy mogą dotyczyć również skóry i oczu. Sprawdź, jakie symptomy towarzyszą alergiom pokarmowym oraz w jaki sposób im zaradzić.

Rodzaje alergii i ich objawy

Wyróżnia się trzy rodzaje alergii, w zależności od typu czynników wywołujących reakcję alergiczną [1]:

  • alergie wziewne, w przypadku których alergeny dostają się do organizmu poprzez drogi oddechowe,
  • alergie kontaktowe, w przypadku których uczulenie wywołuje kontakt skóry z alergenem,
  • alergie pokarmowe, w przypadku których alergen stanowi składnik produktów żywnościowych, a jego spożycie wywołuje reakcję alergiczną.

Zdarzają się również alergie krzyżowe, polegające na jednoczesnym uczuleniu na alergeny wziewne/kontaktowe i pokarmowe. Na przykład osoby uczulone na pomidory są często również uczulone na lateks, u osób uczulonych na pyłki brzozy może pojawić się alergia na jabłka.

Alergia polega na nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na daną substancję, określaną jako alergen. Alergii towarzyszą objawy takie jak nieżyt nosa (wodnisty katar, kichanie), swędzenie i łzawienie oczu, wysypka i zaczerwienienie skóry, a przy alergiach pokarmowych dodatkowo dolegliwości ze strony układu pokarmowego [2].

Alergia pokarmowa może pojawić się w każdym wieku, jednak najczęściej objawy dają o sobie znać już we wczesnych latach życia. Uczulenie mogą powodować różne produkty: owoce (np. truskawki, pomidory), białka mleka, jaja, ryby, skorupiaki czy orzechy. Alergie pokarmowe mogą też wywoływać enzymy roślinne (papaina, bromelina, pektynaza, cellulaza i amylaza), stosowane w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym oraz enzymy drożdży piekarskich i pleśniaka Mucor racemosus stosowane w przemyśle piekarniczym, przetwórstwie owocowym i do produkcji serów [3]. Alergia pokarmowa nie jest tym samym co nietolerancja pokarmowa [4]. Nietolerancja pokarmowa ma charakter nieimmunologiczny i jest spowodowana brakiem enzymu rozkładającego dany składnik zawarty w pokarmie, na przykład na laktozę. Alergia pokarmowa związana jest z nadwrażliwością organizmu na dany składnik i reakcją układu odpornościowego.

Alergia pokarmowa a objawy ze strony oczu

Problemy ze strony oczu (podrażnienie, łzawienie, zapalenie spojówek na tle alergicznym) najczęściej kojarzą się z alergiami wziewnymi na pyłki drzew i bylin. Pojawia się wówczas świąd oczu, przekrwienie i łzawienie. Tego typu symptomy świadczą o alergicznym zapaleniu spojówek i mogą towarzyszyć również alergiom pokarmowym [3]. Reakcja alergiczna jest związana z gwałtownym wyrzutem histaminy, hormonu odpowiedzialnego za powstawanie stanu zapalnego. Przy długotrwałym kontakcie z alergenem, także jeśli dostał się on do organizmu drogą pokarmową, stan zapalny może objąć także odległe narządy, w tym oczy. Co więcej, stan zapalny może utrzymywać się przez dłuższy czas, nawet gdy nie ma już bezpośredniego kontaktu z alergenem [5]. Przy alergiach pokarmowych dość częsty jest również obrzęk powiek.

Leczenie alergii pokarmowej i zapalenia spojówek na jej tle

W leczeniu alergii pokarmowej najistotniejsze jest unikanie kontaktu z alergenem [2]. Kolejne reakcje alergiczne po spożyciu pokarmu powodującego uczulenie mają zazwyczaj bardziej gwałtowny przebieg i mogą doprowadzić do napadów duszności, a nawet wstrząsu anafilaktycznego. Leczenie objawowe alergii polega na podawaniu leków przeciwhistaminowych, hamujących produkcję tego hormonu. Przy zapaleniu spojówek stosuje się krople do oczu łagodzące stan zapalny. Dobrym wyborem są nawilżające krople do oczu z ektoiną, które wspierają działanie naturalnego filmu łzowego i dodatkowo wzmacniają barierę ochronną oka.

Materiał powstał we współpracy reklamowej z Bausch + Lomb.

Bibliografia:

  1. Monika Świerczyńska- Krępa, Alergia,„mp.pl” [online], https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/wartowiedziec/57548,alergia, data dostępu 22.05.2023.
  2. Czernecki, Z. Targoński, Alergeny i alergie pokarmowe, „ŻYWNOŚĆ. NAUKA. TECHNOLOGIA. JAKOŚĆ.”, nr 1 (30) 2002.
  3. Ewa Bogacka, Alergiczne zapalenie spojówek – przyczyny, objawy, leczenie, „mp.pl” [online], https://www.mp.pl/pacjent/okulistyka/chorobyoczu/chorobyspojowki/69492,alergiczne-zapalenie-spojowek.
  4. Błońska, K. Łokieć, E. Walecka-Kapica, Alergia czy nietolerancja pokarmowa – różnice i podobieństwa, Gastroenterologia Praktyczna, nr 1 (18) 2013.
  5. Monika Świerczyńska- Krępa, Alergeny wziewne „mp.pl” [online], https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/alergeny/wziewne/57681,alergeny-wziewne, data dostępu 22.05.2023.

Zdjęcie: materiał Klienta.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Czy dieta niełączenia składników ma sens?
Czy dieta niełączenia składników ma sens?
Chcąc w krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, można zdecydować się na dietę niełączenia. Sprawdź, na czym ona polega!
Ćwiczenia wzmacniające dla biegaczy
Ćwiczenia wzmacniające dla biegaczy
Ćwiczenia wzmacniające mięśnie to nieodłączny element treningu biegowego. Dzięki nim poprawisz swoje wyniki sportowe!
Tworzenie zdrowych przekąsek dla aktywnych: przepisy i porady
Tworzenie zdrowych przekąsek dla aktywnych: przepisy i porady
Odkryj, jak tworzyć smakowite i zdrowe przekąski dla osób o wysokiej aktywności fizycznej. Podpowiadamy, jakie składniki wybrać i jak je połączyć, aby zaskoczyć swój organizm po treningu!
Ostatnie wpisy