Dieta bogatoresztkowa (nazywana również dietą wysokobłonnikową) opiera się na spożywaniu produktów zawierających znaczącą ilość błonnika. Jadłospis tego typu znajduje zastosowanie zarówno u osób borykających się z zaparciami, jak i tych, które marzą o szczupłej sylwetce. Jakie są główne zasady diety bogatoresztkowej?
Dieta bogatoresztkowa zawiera wysokie ilości nietrawionych przez ludzki przewód pokarmowy sacharydów roślinnych. Do kategorii tej, poza błonnikiem, zaliczają się również pektyny, gumy, hemicelulozy i ligniny. Jadłospis tego typu każdego dnia dostarcza około 50-70 gramów wymienionych powyżej substancji.
Jakie są główne zasady diety bogatoresztkowej? Komponując ją, sięgać należy głównie po produkty, które zawierają błonnik pokarmowy. Jest to między innymi ciemne pieczywo, grube kasze, brązowy ryż, surowe owoce i warzywa, rośliny strączkowe, płatki owsiane, otręby pszenne oraz suszone śliwki. Makarony, kasze oraz warzywa należy tu gotować na półtwardo. Związane jest to z procesem gotowania, który powoduje utratę sporej ilości cennych składników odżywczych.
Dieta bogatoresztkowa zakłada również eliminację produktów wysokotłuszczowych. Zakazane są tutaj między innymi potrawy smażone i pieczone na tłuszczu. Jedynie raz na jakiś czas można sobie pozwolić na niewielką ilość produktów zawierających małą ilość tłuszczu, taką jak na przykład jeden plaster sera żółtego.
Kolejna z zasad jadłospisu bogatoresztkowego to całkowita eliminacja cukru, słodyczy oraz produktów wysoko przetworzonych, które nie tylko są kaloryczne, lecz nie zawierają również żadnych składników resztkowych.
Będąc na diecie bogatoresztkowej, nie zaleca się pić mocnych herbat. Najlepszym ich zamiennikiem są napary ziołowe, które w pozytywny sposób wpływają na proces trawienia.
Wyrobami zalecanymi na diecie bogatoresztkowej są: pieczywo razowe, żytnie, chrupkie, z otrębami oraz mieszane, mąka żytnia i pszenna niskiego przemiału, kasza jaglana, gryczana i jęczmienna, płatki owsiane, mleko, kefir i jogurt o niskiej zawartości tłuszczu, biały ser z chudego mleka, białka jaj, chude mięsa, chude ryby (dorsz, sandacz, szczupak, karmazyn, lin oraz leszcz), warzywa i owoce oraz produkty przyrządzane na ich bazie, takie jak soki, surówki, zupy oraz sosy, olej arachidowy i sojowy, kawa zbożowa, słaba herbata oraz napary ziołowe.
📍Węglowodany
Czym są węglowodany❓
Węglowodany to związki organiczne zbudowane są z węgla, wodoru i tlenu, zwane…Opublikowany przez Malwinę Organą Czwartek, 19 listopada 2020
Produktami zakazanymi w diecie bogatoresztkowej są natomiast: mąka pszenna, ziemniaczana i kukurydziana wysokiego przemiału, biały ryż, kasza manna i kukurydziana, białe pieczywo, tłuste mleko, sery i śmietana, tłuszcze zwierzęce, tłuste mięsa i wędliny, podroby, pasztety, dziczyzna, kaczki, gęsi, tłuste ryby, słodycze, mocna herbata, kawa, kakao oraz napoje alkoholowe.
Kiedy warto zdecydować się na przejście na dietę bogatoresztkową? Bardzo dobrze sprawdza się ona w przypadku pacjentów, którzy cierpią na choroby i zaburzenia, takie jak: cukrzyca, hemoroidy, kamica żółciowa czy zaparcia. Jadłospis tego typu polecany jest również osobom borykającym się z zaburzeniami gospodarki lipidowej oraz tymi, którym zależy na uregulowaniu poziomu glukozy we krwi. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby na dietę bogatoresztkową przejść w celu zrzucenia zbędnych kilogramów.
Wiemy już, jakie są wskazania do takiego jadłospisu. A w jakich przypadkach powinno się zrezygnować z jej stosowania? Nie sprawdzi się ona u osób cierpiących na chorobę wrzodową, zespół jelita drażliwego, chorobę Chohna, osteoporozę, anemię oraz tych, w przypadku których występują niedobory składników mineralnych oraz białka. Jadłospis bogatoresztkowy nie jest również polecany kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Dieta bogatoresztkowa – czyli ta, w której ulega zwiększeniu spożycia błonnika pokarmowego. 👩⚕️👩⚕️👩⚕️
M in. z…Opublikowany przez Joanna Nowacka – Dietetyk Kliniczny Środa, 28 października 2020
Zdjęcie wyróżniające: Freepik