Bezmięsne mięso i powrót do korzeni – jakie trendy kulinarne zdominują ten rok?
DIETETYKAHOME COOKING

Bezmięsne mięso i powrót do korzeni – jakie trendy kulinarne zdominują ten rok?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Moda jest zmienna – zarówno jeżeli chodzi o wystrój mieszkania, codzienną garderobą, jak i kulinaria. Z tego artykułu dowiesz się, jakie trendy kulinarne podbiją serca smakoszy w najbliższych miesiącach!

Lokalny rynek – zadbaj o jakość produktów!

Nie jest tajemnicą, że to właśnie od jakości spożywanego pokarmu w dużej mierze zależy to, jak się czujemy. Żywność, która jest wysoko przetworzona, ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. W nadchodzących miesiącach czas na prawdziwą rewolucję! Jeżeli chcesz, aby w Twojej kuchni królowały wyłącznie wartościowe produkty, to poszukaj ich na lokalnym rynku! Jest to prostsze, niż może się wydawać. Wcale nie musisz jeździć po całym mieście w poszukiwaniu straganu z warzywami wolnymi od środków ochrony roślin. W sieci działa wiele serwisów, które ułatwiają kontakt z lokalnymi dostawcami zdrowych i pełnowartościowych produktów, które już następnego dnia mogą trafić prosto pod Twoje drzwi.

Korzystając z dobrodziejstw natury i włączając do codziennej diety produkty sezonowe, zadbasz także o środowisko. Zastanawiałaś się kiedyś, jak długą drogę muszą przebyć egzotyczne owoce, zanim trafią na sklepowe półki? Ich ślad węglowy jest przerażający. Dołóż do tego kwestię ulepszaczy żywności i środków konserwujących, które są odpowiedzialne za to, aby produkty pochodzące z drugiego końca świata zachowały podczas transportu swoją świeżość, a zastanowisz się kilka razy, zanim sięgniesz po nie kolejnym razem.

Bezmięsne mięso – hit nadchodzących miesięcy

Z ochroną środowiska jest nierozerwalnie związana jeszcze jedna sprawa, a mianowicie, hodowla bydła na szeroką skalę. Przejście na wegetarianizm nie zawsze związany jest z preferencjami smakowymi. Często za taką decyzją stoi troska o dobrobyt zwierząt, a także wpływ hodowli na środowisko. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak dużo wody jest zużywane do tego, aby finalnie wyprodukować kilogram schabu na niedzielny obiad z rodziną.

Dla każdego, kto myśli o rezygnacji z mięsa, mamy doskonałą wiadomość! Czasy, w których jedyną namiastką kotletów schabowych były te sojowe, powoli odchodzą w niepamięć. Bezmięsne mięso, czyli produkty wytwarzane między innymi z tempehu czy seitana to ostatni krzyk kulinarnej mody! Wyroby te można bez problemu zamówić w sklepach internetowych oraz można je także spotkać w lokalnych sklepach ze zdrową i wegetariańską żywnością.

Własne przetwory – wyjątkowy smak zamknięty w słoikach

Pamiętasz przepyszne dżemy i powidła, które babcia przyrządzała na zimę? A może czujesz w ustach smak malinowego soku dolewanego do herbaty, który pomagał dojść do zdrowia podczas przeziębienia? Własnoręcznie wykonane przetwory mają wyjątkowy smak i aromat, którego próżno szukać w produktach sklepowych. Wbrew pozorom, przygotowanie domowych przetworów nie jest ani bardzo trudne, ani czasochłonne. Wystarczy znaleźć sprawdzony przepis i wolne popołudnie! Smak domowych przetworów z pewnością będzie odpowiednią rekompensatą za trud włożony w ich przygotowanie. Jest jeszcze jeden korzystny wymiar takich działań kulinarnych, a mianowicie, ich cena! Domowe przetwory, gdy przygotowuje się je w większych ilościach, wychodzą taniej niż zakup np. dżemów czy soków w sklepach, a z pewnością będą o wiele zdrowsze!

DIY, czyli kilka pomysłów dla pasjonatów domowego jedzenia

Własnoręczne kulinarne wyroby nie muszą ograniczać się wyłącznie do przetworów na zimę! Wybierz się na wyjątkową podróż do korzeni i spróbuj samodzielnie upiec chleb. Nie jest to zadanie łatwe, jednak duma z każdego upieczonego bochenka jest ogromna! Zaskocz swoich bliskich i na sobotnie śniadanie przygotuj chrupiące bułeczki. Możesz spróbować też samodzielnie zagnieść ciasto na świeży, żółciutki makaron. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się także wędliny własnej roboty.

Nie bój się eksperymentów w kuchni i nie zrażaj się początkowymi porażkami – nie od razu Kraków zbudowano. Odrobina cierpliwości wystarczy, aby zaprowadzić w kuchni prawdziwą rewolucję, która będzie korzystna dla zdrowia całej Twojej rodziny!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jak poprawić wydajność urządzeń elektronicznych przez modyfikację ustawień systemowych
Jak poprawić wydajność urządzeń elektronicznych przez modyfikację ustawień systemowych
Odkryj, jak modyfikacja ustawień systemowych może zdecydowanie poprawić wydajność Twoich urządzeń elektronicznych. Wykorzystaj skuteczne wskazówki dla różnorodnych urządzeń!
Pięć jesiennych lunchboxów, które umilą pobyt w pracy
Pięć jesiennych lunchboxów, które umilą pobyt w pracy
Jesienna szarówka oraz natłok obowiązków sprawiają, że mniejszą wagę przykładamy do spożywanych posiłków. Oto 5 sprawdzonych propozycji na smaczny i zdrowy lunch do pracy lub na uczelnię!
Ciemne pieczywo zawsze zdrowsze od jasnego? Nie daj się zwieść stereotypom!
Ciemne pieczywo zawsze zdrowsze od jasnego? Nie daj się zwieść stereotypom!
Obalamy mit, że ciemne pieczywo jest zawsze zdrowsze! Sklepy reklamują białe pieczywo jako ciemne. Sprawdź, o co chodzi!
Ostatnie wpisy