Naturalny miód lepszy od sztucznego. Jak je rozróżnić?
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Naturalny miód lepszy od sztucznego. Jak je rozróżnić?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

W dobie olbrzymiego postępu technologicznego, wymierania setek gatunków owadów, zmniejszenia się populacji pszczół o dobry i jakościowy miód trudno. Z niniejszego artykułu dowiesz się, jakie są różnice między miodem prawdziwym a sztucznym – nigdy więcej nie zostaniesz już oszukany!

Fałszywy miód

Sztuczne odmiany miodu są wytwarzane z syropu cukrowego, który smakuje podobnie do prawdziwego miodu, ale w rzeczywistości jest smaczną iluzją znacznie mniej wartościową pod względem odżywczym. Fałszywy miód jest przetwarzany komercyjnie w ekstremalnych warunkach – podgrzewany do wysokich temperatur, co niszczy bogactwo składników odżywczych, które miał po wyjęciu z ula. Po uderzeniu ciepła jest rozcieńczany wodą (tak jest tańszy dla producentów), a następnie dosładzany syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy, dekstrozą i melasą, aby bardziej przypominał naturalny miód.

Nawet cenny pyłek (którym jest naturalnie obdarzony prawdziwy miód) jest usuwany w procesie produkcji fałszywego miodu, co powoduje dalszą utratę wartości odżywczych.

Prawdziwy miód

Prawdziwy miód wytwarzają pszczoły miodne. Te niezwykłe stworzenia używają swoich długich jak słomki języków do wysysania nektaru z kwiatów. Jest on potem przechowywany w tak zwanych miodowych żołądkach.

Po odwiedzeniu od 100 do 1500 kwiatów, aby napełnić żołądki, wracają do ula i przekazują nektar innym pszczołom robotnikom. Pszczoły te następnie żują nektar (dosłownie) i przekazują go „z ust do ust”, od pszczoły do ​​pszczoły, aż do znacznego zmniejszenia zawartości wilgoci. Podczas procesu żucia enzymy pszczół rozkładają cukry złożone zawarte w nektarze na cukry proste. Dzięki temu jest bardziej strawny dla pszczół i mniej podatny na ataki bakterii podczas przechowywania w ulu. To także proces żucia nadaje miodowi właściwości antybakteryjne.

Na koniec miód jest umieszczany w komórkach magazynujących i przykrywany woskiem pszczelim – jest gotowy na przybycie nowo narodzonych pszczół. Miód jest jednak świetny nie tylko dla nich. Jego przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne są niesamowite, co jest jednym z powodów, dla których ludzie tak bardzo kochają miód. Świetnie nadaje się również do opatrywania ran i leczenia drobnych oparzeń oraz jest szeroko stosowany jako środek przeciwkaszlowy i wzmacniający odporność.

Jak odróżnić prawdziwy miód od fałszywego

• Sprawdź etykietę pod kątem dodatków, np. syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy – miód z tym składnikiem zawsze pozostaje w postaci płynnej, prawdziwy miód z czasem się krystalizuje.

• Sprawdź, czy jest to produkt lokalny z pobliskiej pasieki. Kupuj bezpośrednio od producenta, jeśli możesz!

• Wrzuć trochę miodu do szklanki wody z kranu. Jeśli natychmiast się rozpuści, jest fałszywy. Prawdziwy miód wymaga sporo mieszania, aby się rozpuścić.

• Spróbuj go! Prawdziwy miód jest słodki, często łączy w sobie smaki różnych kwiatów i ziół. Fałszywy miód smakuje słodko, ale brakuje mu bogatej, naturalnej słodyczy prawdziwego miodu, chociaż często ma łagodny, miodowy smak.

Zdj. główne: Alexander Mils/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

2 × 2 =

Rekomendowane
Wszystko o naczyniach z podgrzewaczem
Wszystko o naczyniach z podgrzewaczem
W tym rozszerzonym artykule przyjrzymy się różnym aspektom związanym z wyborem i użytkowaniem tego typu naczyń.
Jak wybrać odpowiednie produkty do mezoterapii mikroigłowej?
Jak wybrać odpowiednie produkty do mezoterapii mikroigłowej?
Czytając ten artykuł, dowiesz się, jakie produkty do mezoterapii mikroigłowej są najskuteczniejsze i na co zwrócić uwagę przy ich wyborze. Znajdziesz tutaj cenne wskazówki od ekspertów w dziedzinie kosmetologii.
Jak szkło hartowane wpływa na trwałość ekranu Twojego smartfona?
Jak szkło hartowane wpływa na trwałość ekranu Twojego smartfona?
Poznaj, dlaczego szkło hartowane to doskonały wybór dla ochrony ekranu smartfona, jego właściwości i jak może zwiększyć trwałość Twojego urządzenia.
Ostatnie wpisy