Artykuł sponsorowany
Wielu z nas owsianka kojarzy się wyłącznie z daniami, które spożywaliśmy niezbyt chętnie za młodu. Fakt ten nie wynika z niczego – owsianka, jako jeden z najbardziej wartościowych posiłków, była podstawą żywieniową wśród dzieci, których rodzicom szczególnie mocno zależało na ich zdrowiu. Teraz jednak ze względu na rosnącą wiedzę na temat ekologicznego i zdrowego odżywiania się owsianka wraca do łask. Ba – w niektórych przypadkach wypiera standardowe, słodkie i niezbyt zdrowe płatki śniadaniowe, które, jak się okazuje, mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.
Owsianka to posiłek, którą przyrządza się na podstawie płatków owsianych. Może mieć formę kleiku, czyli gęstego i mocno sycącego kremu, jak i zupy, zawierającej tak naprawdę śladowe ilości tego składnika. Płatki należy oczywiście zalać mlekiem lub wodą – większość osób preferuje mleko, które doskonale się z nimi komponuje, inni z kolei sięgają po wodę. Tak czy inaczej, płatki powinny namoknąć, stać się miękkie i stworzyć jednolitą, niezwykle smaczną strukturę.
Powodem jej prozdrowotnych działań jest przede wszystkim duża ilość beta-glukanu, czyli składnika, który doskonale wpływa na cały organizm, wspomaga jego walkę z otyłością poprzez znaczne zmniejszenie uczucia głodu i zwiększenie uczucia sytości. To jednak tylko wycinek z wielu zalet tego posiłku, które to są głównym powodem stale rosnącej popularności.
Owsianka to jedno z niewielu dań, które każdy może przyrządzić na swój własny sposób, podobnie jak np. jajecznicę. W przypadku owsianki może popuścić wodze fantazji i ponieść się ryzyku oraz stworzeniu naprawdę nietuzinkowych połączeń, które potrafią zupełnie zaskoczyć. Mleko wraz z płatkami owsianymi wystarczy uzupełnić np. suszonymi owocami, takimi jak morele czy rodzynki, które zupełnie zmienią smak potrawy, dla niektórych nieco zbyt jałowy. Dodać do dania można także musy, w tym dyniowy czy jabłkowy, a nawet kapkę jogurtu czy szczyptę cynamonu. Owsianka ma to do siebie, że doskonale łączy się ze wszystkim – nawet z tym, czego nie da się rozpuścić w mleku, jak wspomniane powyżej owoce liofilizowane. Istotne jest jednak, aby owsianka miała odpowiednio wysoką jakość, tylko wtedy będzie smaczna i łatwa w prawidłowym przyrządzeniu. W sklepie https://onedaymore.pl/sklep/grupa/owsianki/ znajdują się wyselekcjonowane kompozycje, dla których zdecydowanie warto znaleźć miejsce w swoich kuchennych szafkach.
Owsianka jest doskonałym wyborem również dla tych osób, które dbają o swoją linię i nie mogą poradzić sobie ze zrzuceniem nadmiarowych kilogramów. Duża ilość beta-glukanu znakomicie wpływa na uczucie sytości, dzięki któremu po zjedzeniu owsianki będziesz czuć się najedzony dłużej niż przy jakimkolwiek innym daniu. Co więcej, znajduje się w nim także błonnik, który znacznie usprawnia pracę jelit i pozwala lepiej regulować ich funkcjonowanie. Znacznie więcej zalet znajdziesz w artykule https://onedaymore.pl/blog/dlaczego-warto-jesc-owsianke-5-powodow/, w którym zostało opisane aż 5 powodów tak dużej popularności tego dania.
Owsianka to danie szybkie w przyrządzeniu, bardzo smaczne, pozwala poczuć się mistrzem kuchni i działa prozdrowotnie. Czy zatem ma jakiekolwiek wady? Zdecydowanie nie – szczególnie gdy zdecydujesz się na wariant dobrej marki z odpowiednio ugruntowaną pozycją na rynku. Zachęcamy do eksperymentów z ciekawymi dodatkami, nie sugerujemy jednak eksperymentów zakupowych – kupuj wyłącznie sprawdzone jedzenie!
Fot.: Brooke Lark/unsplash.com