Artykuł sponsorowany
Wiele mówi się ostatnimi czasy o tym, jak ważne jest dbanie i zwracanie uwagi na to, co jemy. Zdrowe i odpowiednio zbilansowane żywienie ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Dieta jest podstawą naszej odporności, źródłem energii, jaką dostarczamy sobie w ciągu dnia i ma spore znaczenie dla naszej sylwetki. Zobacz, jak korzystać z dobrodziejstw, jakie daje nam natura.
Żywność ekologiczna to produkty, pochodzące ze zrównoważonych upraw, to przede wszystkim ogromny plus dla naszej planety. Ponadto uprawy ekologiczne często starają się być neutralne węglowo, czyli zrekompensować swoją emisję dwutlenku węgla do atmosfery, działając na rzecz oczyszczania powietrza i zapobiegania katastrofie klimatycznej. Dlatego właśnie wybieranie żywności z upraw ekologicznych wpływa na nasze zdrowie nie tylko przez lepszą jakość warzyw lub mięsa, lecz także między innymi przez redukcję smogu.
Warzywa ekologiczne są nawożone naturalnymi nawozami, które nie zanieczyszczają gleby i wód gruntowych. Te warzywa nie są również poddawane genetycznym modyfikacjom, przez co są zupełnie neutralne dla ludzkiej gospodarki hormonalnej. Podobnie mięso z hodowli ekologicznej jest dużo zdrowsze dzięki braku modyfikacji i lepszemu, bardziej zbilansowanemu żywieniu zwierząt hodowlanych. Co za tym idzie, nabiał oraz jajka “0”, czyli z chowu ekologicznego, również są dla nas o wiele zdrowsze, niż produkty wielkich firm, w których zwierzę jest wyłącznie przedmiotem wyzysku. Poza znacznie mniejszym śladem węglowym, zużyciem wody i energii, żywność ekologiczna wyróżnia się również o wiele lepszym smakiem. Warzywa, mięso, jajka i nabiał ze źródeł zrównoważonych i ekologicznych, są po prostu smaczniejsze!
Zazwyczaj takie produkty na półce sklepowej są oznaczone, na przykład słowem “eko” lub “bio”. Warzywa naturalne i ekologiczne są najczęściej w nietypowy kształcie, jak na przykład popularne ostatnio krzywe, nieidealne buraki. Istnieją też specjalne poradniki, pełne tricków i rad na temat tego, jak kupować ekologicznie. Internetowe blogi oraz kanały na YouTube również podpowiadają, jakie produkty wybierać, by być przyjaznym dla środowiska.
Bardzo prostym sposobem jest także znajomość warzyw charakterystycznych dla danych pór roku, czy nawet miesięcy. To raczej oczywiste, że w lutym nie dostaniemy w supermarkecie naturalnych truskawek z ekologicznych upraw. Jeśli zapoznasz się z listą warzyw i owoców występujących w konkretnych sezonach, bez problemu odróżnisz produkty sezonowe od hodowanych w sztucznych warunkach.
Najbardziej oczywistym sposobem na kupienie ekologicznych produktów, jest kupowanie na lokalnych targach, rynkach i giełdach, gdzie można dostać żywność prosto od rolników. Kupowanie bezpośrednio ze źródła jest o wiele tańsze od kupowania produktów w dyskontach spożywczych. Wysokie ceny jedzenia i produktów spożywczych w dużych dyskontach, wynikają z konieczności doliczenia do ceny dodatkowych opłat na przykład za pensja dla dostawcy, przewoźnika, magazyniera, kosztu transportu produktów do marketu i przechowywania ich przez długi czas w chłodni lub magazynie. O tych dodatkowych opłatach wspominają niektóre zdrowe poradniki. Dodatkowo ślad węglowy żywności z lokalnych upraw, jest znacznie mniejszy.
Jedzenie ekologiczne, to przede wszystkim gotowanie sezonowe i nie marnowanie jedzenia. Najróżniejsze książki kucharskie oferują przepisy nastawione na sezonowe gotowanie. Są również foodbooki, które pokazują, jak wykorzystać resztki z lodówki, tak, by nic w lodówce się nie zmarnowało.
Żywność ekologiczna jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od tej, pochodzącej z upraw masowych. Naturalne nawozy, stosowane w uprawach ekologicznych i brak modyfikacji genetycznych sprawiają, że żywność zachowuje wszystkie wartości odżywcze i smak, a nie wpływa w żaden sposób naszą gospodarkę hormonalną. Żywność ekologiczna, to pełnia zdrowia!