Feedfit > DIETETYKA > Dna moczanowa a dieta – jak należy odżywiać się przy tej dolegliwości?
DIETETYKAZDROWIE

Dna moczanowa a dieta – jak należy odżywiać się przy tej dolegliwości?

Foto: Trang Doan / Pexels

Dna moczanowa, zwana inaczej podagrą albo artretyzmem, to dość trudna do wykrycia choroba, która nieleczona może dostarczyć wielu uciążliwości i bólu. Charakteryzuje się zniekształconymi i obolałymi stawami. Niestety, lekarze po dziś dzień nie są w stanie opracować skutecznego leku na tę dolegliwość, jednak stosując odpowiednie nawyki żywieniowe i zdrowy tryb życia jesteśmy w stanie znacznie złagodzić objawy.

Skąd bierze się dna moczanowa?

Jest to choroba przewlekła, która dotyka głównie mężczyzn po 40. roku życia, rzadziej kobiety w okresie menopauzy. Jej przyczyną jest nadmiar kwasu moczowego, odkładającego się w organizmie. W wyniku zaburzonego procesu metabolizmu powstaje za dużo kwasu moczowego, który tylko w pewnych ilościach rozpuszcza się we krwi. Nerki przez filtrację, „odcedzają” kwas moczowy od krwi i wydalamy go później razem z moczem. Jeśli jest go za dużo, zaczyna się on krystalizować, a powstające w ten sposób moczany (kryształki) zaczynają rosnąć. Odkładają się wówczas w stawach i tkankach okołostawowych, a przez swój rozmiar i ostre krawędzie niszczą pobliskie tkanki. W wyniku czego powstaje stan zapalny, skóra puchnie oraz nabrzmiewa, a my zaczynamy odczuwać ból w okolicach stawów.

Nadmiar kwasu moczowego jest wynikiem nie tylko obumierających tkanek, ale również produktem powstającym z puryn. Puryny znajdują się w większości artykułów spożywczych i są dostarczane do naszego organizmu razem z jedzeniem. Biorą udział w budowaniu tkanek. Dlatego bardzo ważnym jest zadbanie o odpowiednią dietę.

Dna moczanowa – profilaktyka i leczenie

Istnieje duża szansa na zatrzymanie rozwoju artretyzmu, jeśli zostanie rozpoznany na wczesnym etapie rozwoju. Problem polega na tym, że może się rozwijać nawet kilka lat bez żadnych objawów. Nie da się go wyleczyć całkowicie, ale na pewno można załagodzić skutki choroby.

Istotnym elementem jest odpowiednia dieta. Dobierając właściwe produkty i spożywając w regularnych odstępach czasu, jesteśmy w stanie zredukować ilość puryn w naszym organizmie. Należy pamiętać o tym, aby nie jeść wtedy, kiedy jesteśmy głodni, tylko rozplanować sobie nasze posiłki na cały dzień. Zamiast trzech posiłków, warto rozdzielić je na cztery lub pięć. Nie powinno się jeść zaraz przed snem, ponieważ organizm nie zdąży przetworzyć tego, co mu dostarczyliśmy, a w czasie snu, organizm nie wydala tak sprawnie kwasu moczowego. Do tego należy pić duże ilości wody.

Trudno jest czasami odmówić sobie ulubionych dań, ale chcąc zachować zdrowie, musimy pilnować odpowiedniej diety. Zrezygnować należy z:
•  zup gotowanych na mięsie,
•  wywarów z kości,
•  wywarów z suszonych grzybów,
•  szpinaku, szczawiu i roślin strączkowych (takich jak soczewica, fasola, groch, ciecierzyca),
•  tłustych mięs,
•  wieprzowiny, baraniny, wołowiny, dziczyzny,
•  podrobów,
•  kiełbasy, parówek, wędlin itp.,
•  śledzi, szprotów, sardynek, tuńczyka, makreli, łososia, dorsza czy owoców morza,
•  ostrych przypraw takich jak pieprz, przyprawy korzenne, musztarda czy marynata,
•  czekolady, kakao i miodu,
•  alkoholu i papierosów.

Dna moczanowa to zapalenie stawów spowodowane odkładaniem się kryształów moczanu sodu w stawach, pobliskich tkankach i w…

Opublikowany przez Centrum Medyczne CMP Sobota, 31 lipca 2021

Dna moczanowa a dieta – co jeść, a czego unikać?

Dietę zaleca się oprzeć o produkty roślinne. To one będą najlepszym źródłem białka. Jeśli nie potrafimy sobie odmówić zjedzenia mięsa raz na jakiś czas, ważne, aby było ono gotowane, a nie smażone. W trakcie gotowania dochodzi do wypłukania związków purynowych z mięsa. Zaleca się spożywanie:
•  owoców – awokado, porzeczki czerwone, truskawki, melony, śliwki, jabłka, gruszki, pomarańcze, winogrona, agrest, banany, czereśnie, maliny. Sprawdzą się także niskosłodzone przetwory jak dżem lub marmolada;
•   warzyw – czosnek, kapusta pekińska, cukinia, cebula, zielone oliwki, pomidory, ogórki, bataty, ziemniaki, sałata, rzodkiew, marchew, kukurydza, szczypiorek;
•    jajek kurzych, kaczych, przepiórczych;
•  przetworów mlecznych – ważne, aby nie były tłuste. Chude mleko 0,5-1,5%, chude twarogi, niewskazane jest spożywanie tłustych serów – serów żółtych, pleśniowych czy topionych;
•    produktów zbożowych – kasze, ryż.

Podczas przygotowywania posiłków należy pamiętać o redukcji ilości niepotrzebnych tłuszczów. Jednocześnie zaleca się spożywać olej lniany, oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Dobrym rozwiązaniem są dania warzywno-mięsne, jak na przykład gołąbki czy risotto. Trzeba unikać wszelkich smażonych potraw, najlepiej zastąpić je gotowanymi, najlepiej na parze, duszonymi lub pieczonymi w piekarniku. Zaleca się jednak dietę bezmięsną.

Foto wyróżniające: Trang Doan / Pexels

Artykuły

Ogromny pasjonat futbolu i wszystkiego, co z nim związane. Poza graniem w piłkę, trenuje także kalistenikę. Nie mogąc uprawiać sportu zawodowo, zaczął pisać - między innymi o zdrowym odżywianiu.
Adam Zadrożny
Polecane wpisy
SUPLEMENTACJAZDROWIE

Cząsteczka 1-MNA - polskie odkrycie nadzieją na lepsze zdrowie i długowieczność

Polskie odkrycie nadzieją na lepsze zdrowie i długowieczność – dowiedz się więcej na temat cząsteczki 1-MNA!
Czytaj więcej
DIETETYKAZDROWE ODŻYWIANIE

Nabiał – jak istotny jest w jadłospisie?

Nabiał to doskonałe źródło wapnia oraz białka. Czy jednak uwzględnienie go w diecie posiada same zalety? Dowiedz się, jak istotny jest nabiał w jadłospisie.
Czytaj więcej
DIETETYKAFAKTY I MITY

Czy ostre jedzenie przyspiesza spalanie kalorii? Obalamy mity dotyczące pikantnych potraw!

Czy warto jeść pikantne potrawy? A może lepiej ich unikać? Obalamy popularne mity!
Czytaj więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *