W myśl, że ciemne pieczywo jest zawsze lepszym wyborem od jasnego, klienci zaczęli poszukiwać tylko pieczywa, które ma ciemniejszy kolor, nie zważając na jego skład. Zauważyły to sklepy, które wdrożyły w tej sprawie własny system. Tymczasem nie dla każdego ciemne pieczywo to dobre rozwiązanie.
Najczęściej popełnianym błędem przez konsumentów jest wybór ciemnego pieczywa w myśl stereotypu, że ciemne pieczywo musi być po prostu zdrowsze. Niewielu jednak zadaje pytanie: o skład konkretnej bułki czy chleba, niewielu także wnika, co to właściwie oznacza, że dane pieczywo jest „zdrowe”. Często myli się ową zdrowotność chleba z jego teoretycznie niskimi kaloriami.
Zacznijmy od tego, że ciemne pieczywo powszechnie uznawane jest za zdrowsze ze względu na zawartość węglowodanów. One natomiast stanowią naturalne źródło energii dla naszego organizmu. Wsparte np. ziarnami może być doskonałym urozmaiceniem diety, a nie tylko pustymi kaloriami.
W Polsce bowiem chleb stanowi podstawę większości posiłków. Dlatego też produkt ten w kraju nad Wisłą jest bardzo wysokiej jakości, a jego tradycja jest kultywowana od wieków. Przeciwnie jest np. we Francji, gdzie chleb jest rzadszy, a jeśli nawet się pojawi, to jest gorszej jakości.
Ponieważ u nas chleb stanowi podstawę diety, to należy zapytać, jaki będzie najwłaściwszy. Kwestia wyboru nie jest jednak tak oczywista. Rzeczywiście białe pieczywo ma mniej wartości odżywczych i szybciej się trawi, dlatego nie nasyci nas na tak długo, jak to się dzieje w przypadku ciemnego pieczywa. To właśnie ilość błonnika i makroskładników sprawia, że ciemne bułki są bardziej odżywcze, a to z kolei przekłada się na dłuższy proces trawienia, czyli dłuższe uczucie sytości.
W zasadzie zatem pieczywo ciemne nie jest wcale mniej kaloryczne. Po prostu jest bogatsze w minerały i na dłużej się nim najadamy. Nie każdemu jednak ciemne pieczywo odpowiada i to nie tylko kwestia gustu. Osoby np. z nadwrażliwością jelita powinny unikać ciężkiego, ciemnego pieczywa. Biały chleb czy biała bułka, które nie są tak uciążliwe w procesie trawienia, będą mniej obciążające dla jelit.
To współcześnie jeden z najpoważniejszych problemów, z jakimi stykamy się w sklepach. Mit o wspaniałości ciemnego pieczywa doprowadził do sytuacji, w której producenci wypiekają zwykłe białe pieczywo, które jest tańsze w produkcji, ale dodają do niego chemiczne barwniki. W efekcie nie dość, że otrzymuje zubożałą wersję „ciemnego” pieczywa, pozbawione wszelkich właściwości odżywczych… to na dodatek są one szkodliwe dla naszego organizmu.
Wyposażone w dodatkowe składniki, które nie mają nic wspólnego z wielomateriałowym ciemnym pieczywem, bułki te osiadają na żołądku i trawią się względnie szybko, wypuszczając jednak do organizmu toksyny.
Należy zatem zawsze sprawdzić, jakie ciemne pieczywo kupujemy. Może się okazać, że przynosimy ciemny chleb, który tak naprawdę jest biały – więc nie zyskamy odpowiednich wartości odżywczych, ani się specjalnie nie najemy, a na dodatek zaszkodzimy naszym jelitom.
Zdj. główne: Jude Infantini/unsplash.com