Przełom zimy i wiosny to okres, w którym pogoda miewa rozmaite kaprysy, w związku z czym bardzo łatwo w tym czasie złapać przeziębienie. Poszukującym sprawdzonego sposobu na zwiększenie odporności i poprawę samopoczucia z pomocą spieszy Ewa Szabatin, która proponuje proste, a zarazem skuteczne przepisy.
Nie jest tajemnicą, że nasz codzienny jadłospis ma gigantyczny wpływ na odporność organizmu stale atakowanego przez różnego rodzaju drobnoustroje. Czasem wystarczy wzbogacić dietę o zaledwie kilka niepozornych składników, aby choroby i kiepskie samopoczucie odeszły w zapomnienie. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę Ewa Szabatin. Popularna blogerka podzieliła się ostatnio ze swoimi czytelnikami kilkoma przepisami na dania, które pomogą przetrwać wiosenne przesilenie.
Dieta ajurwedyjska, bo to właśnie z niej pochodzą wspomniane posiłki, polega na dostarczaniu organizmowi świeżych i najlepiej nieprzetworzonych składników, zachowując przy tym odpowiednie proporcje. Wiele zależy tutaj od naszych własnych preferencji, choć wskazana jest przewaga produktów pochodzenia roślinnego. Główne założenia tego starożytnego sposobu żywienia można określić słowami doskonale znanego wszystkim hasła – w zdrowym ciele zdrowy duch!
Do prozdrowotnych właściwości diety ajurwedyjskiej przekonała się również Ewa Szabatin. Wśród przepisów proponowanych przez znakomitą tancerkę znajdziemy m.in. jajecznicę z tofu, chili ze słodkich ziemniaków, czy wegańskie lassi. Jeśli poszukujemy natomiast zupełnie nowych smaków, możemy wypróbować kitchari, pochodzące prosto z tradycyjnej ajurwedyjskiej receptury.