Artykuł sponsorowany
Kawa to napój, od którego większość z nas rozpoczyna swój dzień. Jednak mimo to mało kto zna jej historię oraz wie o niej coś więcej. Przedstawiamy więc kilka interesujących ciekawostek na temat naparu kawowego oraz przybliżamy historię tego najpopularniejszego napoju na świecie.
Krótka historia kawy
Jeśli czytasz ten artykuł, to z pewnością jesteś miłośnikiem kawy. Czy jednak wiesz, że kawa pochodzi z Etiopii, a jej nazwa prawdopodobnie wywodzi się od Kaffy – miasta i regionu w tym kraju? Kawy ziarniste były uprawiane w tym regionie już 2000 lat temu, jednak napar przygotowany z ziaren kawowca odkryto najprawdopodobniej ok. XVIII – XIV w. w Jemenie. Następnie kawa wyszła poza plemiona arabskie za sprawą Beduinów podróżujących po całym Półwyspie Arabskim. Pierwszą kawiarnię otworzono w 1554 roku w Stambule. Natomiast pierwsze miejsce serwujące kawę w Europie pojawiło się w Anglii. Jeśli zaś chodzi o pojawienie się kawy w Polsce, to miało to miejsce w XVII wieku. Pierwsze polskie kawiarnie w pełnym tego słowa znaczeniu otwarto w Gdańsku, jednak początkowo było to miejsce bardzo elitarne, a nawet egzotyczne.
Co ciekawe, na temat historii kawy krąży wiele legend. Jedna z nich mówi, że kawę zaczęto przygotowywać dlatego, że jeden z pasterzy zauważył, iż zwierzęta, które zjadły ziarna kawowca, zaczęły być bardziej aktywne.
Ciekawostki o kawie
Kawa, choć znana wszystkim, wciąż skrywa wiele tajemnic. Przygotowaliśmy więc kilka najbardziej zaskakujących ciekawostek o kawie.
- Kawa jest owocem. Mimo że najczęściej mówimy o ziarnach kawy, to w pierwotnej wersji jest ona właśnie owocem. Okrągłe, soczyste owoce kawowca z wyglądu przypominają duże wiśnie, choć tak naprawdę są to jagody.
- Kawa może mieć działanie prozdrowotne. Jest ona bowiem źródłem witamin takich jak B2 i B5, a także niacyny, potas, magnezu i manganu. Dodatkowo, wbrew wielu mitom, rozsądne ilości kawy wcale nie działają odwadniająco, a napar kawowy ma właściwości antyoksydacyjne.
- Najdroższa kawa na świecie warta jest około 100 złotych za filiżankę. Jest to kawa Kopi Luwak, a jej ziarna wydobywane są z odchodów indonezyjskiego łaskuna, który zjada starannie wyselekcjonowane ziarenka kawowca.
- Choć możemy wymienić kilka najpopularniejszych regionów, w których uprawiana jest kawa, to z rzeczywistości jest ich ponad 70!
Zdjęcie główne: pexels.com/Alari Tammsalu