Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Masło orzechowe, czy też pasta orzechowa jest cieszącym się sporą popularnością kremem do pieczywa oraz innych dań. Może być źródłem ważnych wartości odżywczych, pozytywnie wpływać na zdrowie. Masła orzechowe przygotowywane są z wielu rodzajów orzechów, przez co mogą różnić się właściwościami. Co je charakteryzuje, jak można korzystać z właściwości masła orzechowego?
Wśród maseł orzechowych można wyróżnić wiele rodzajów, w zależności od:
– rodzaju orzechów użytych do produkcji,
– konsystencji kremu,
– dodatków,
– innych właściwości masła orzechowego.
Na maśle orzechowym bazują też niektóre produkty gotowe, może być na przykład podstawowym składnikiem deserów.
Głównym składnikiem, z którego powstaje najlepsze masło orzechowe, powinny być orzechy. Są to najczęściej orzechy ziemne, ale wytwarza się także masło z:
– orzechów laskowych,
– orzechów nerkowców,
– orzechów brazylijskich,
– orzechów włoskich,
– migdałów.
Naturalnych dodatków często spotykanych w masłach orzechowych jest także sporo, należą do nich miód, kakao, kokos, bakalie czy wanilia.
Domowe masło orzechowe można dość prosto przygotować, wykorzystując orzeszki ziemne i blender. Aby było crunchy, z kawałkami orzechów ziemnych czy innych można dodać je po zblendowaniu. Jednak masło orzechowe dostępne na sklepowych półkach bywa smaczniejsze i zdrowsze, z uwagi na starannie dobrane składniki jak w przypadku produktów OstroVit, które znajdziemy pod tym adresem: https://ostrovit.com/pl/menu/masla-orzechowe-18782.html. Dobre masło orzechowe nie zawiera oleju palmowego, zbędnych dodatków, cukru czy sztucznych konserwantów i barwników.
Choć gładkie masło orzechowe jest najpopularniejsze, chętnie wybierane jest także masło orzechowe crunchy. To krem z kawałkami orzeszków ziemnych lub innych. Są one urozmaiceniem struktury przekąsek.
Masło orzechowe, podobnie jak same orzechy, jest wysokokaloryczne. Najczęściej w temperaturze pokojowej ma strukturę lepkiej masy o różnej gęstości w zależności od właściwości orzechów. Dostarcza jednak wielu cennych składników odżywczych takich jak:
– witaminy z grupy B, E i inne,
– antyoksydanty,
– zdrowe tłuszcze nienasycone,
– błonnik pokarmowy,
– białko,
– składniki mineralne.
Udział poszczególnych składników zależny jest od rodzaju orzechów użytych do produkcji, a także sposobu przygotowywania masła orzechowego.
Masła orzechowe w diecie mogą być źródłem witamin i minerałów, dostarczają także lekkostrawne białko roślinne. Jest ono ważne w szczególności w diecie wegańskiej lub dla innych osób niejedzących mięsa. Masłem orzechowym można także zaspokoić częściowo zapotrzebowanie organizmu na zdrowe tłuszcze oraz błonnik.
Masło orzechowe może mieć wyjątkowy smak, zwłaszcza w połączeniu ze zdrowymi dodatkami. Z powodzeniem posłuży do smarowania pieczywa, przygotowywania przekąsek, uzupełni zdrowe kanapki. Jest dobrym dodatkiem do lodów i deserów, świetnie sprawdza się także przy przygotowywaniu wybranych ciast.
Fot.: materiał prasowy Klienta.