Odżywki białkowe mogą być szkodliwe dla wciąż rozwijającego się młodego organizmu. Czy i w jaki sposób warto dostarczać nastoletnim zawodnikom dodatkową porcję białka?
Białko to składnik odżywczy, który jest podstawowym elementem budulcowym w organizmie. Jego najważniejsza funkcja nazywana jest również anaboliczną. Dzięki zawartym w nim aminokwasach organizm może prawidłowo się rozwijać, mięśnie i kości rosnąć, a zawodnik mieć energię do działania.
Białko najlepiej pozyskiwać z naturalnych źródeł, szczególnie z jedzenia. Najbardziej wartościowe jest białko zwierzęce pochodzące z mięsa czy ryb oraz produktów przygotowywanych na ich bazie. Wegetarianie białko powinni uzupełniać z takich warzyw i owoców jak groszek zielony, ziemniaki, fasolka szparagowa, soczewica, maliny, banany porzeczki czy awokado.
Odżywki białkowe to syntetyczne białko, które również może pomagać w uzupełnieniu występujących deficytów. Jest ono jednak przeznaczone przede wszystkim dla osób, które nie są w stanie uzupełnić dziennego zapotrzebowania organizmu zbilansowaną dietą. Trening fizyczny zwiększa potrzebę podaży białka w organizmie, nawet dwukrotnie niż standardowo. Odżywki pomagają wypełnić zalecane limity i poprawić wchłanialność składnika w organizmie sportowca.
Jak pokazały liczne badania naukowe, odżywki białkowe nie są szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Większość z nich przygotowywana jest na bazie białka pochodzenia zwierzęcego, które wchłania się znacznie lepiej niż białko roślinne. Nie zmienia to jednak faktu, że większość zalecanych zapotrzebowań organizmu na białko można uzupełnić zbilansowana dietą.
W przypadku osób dorosłych odżywki białkowe sprawdzają się znacznie lepiej. Pomagają zwiększyć tkankę mięśniową, dostarczają potrzebnych kalorii, a także wzmacniają budulec kostny. Jeśli chodzi o nastolatków-zawodników, to specjaliści przekonują, że odżywki białkowe są zbędne. Zmieniający się i dojrzewający organizm bardziej potrzebuje białka, witamin, minerałów i składników odżywczych z naturalnych źródeł pokarmowych niż z syntetycznego białka serwatkowego. Osoby poniżej 15. roku życia bezwzględnie nie powinny przyjmować odżywek, natomiast starsza młodzież może znaleźć w żywności o wiele lepsze alternatywy, które uzupełnią ich białkowe zapotrzebowanie.
Pierwszym elementem, który doskonale wypełnia dzienne zapotrzebowanie białka w organizmie, są wyroby mięsne. Najwięcej białka można znaleźć w drobiu, szczególnie w mięsie z indyka, kaczce, cielęcinie, mięsie z kurczaka, wątróbce wieprzowej oraz polędwicy wieprzowej. W przypadku ryb najbardziej efektywne są łosoś, tuńczyk, dorsz oraz halibut.
Doskonałym źródłem białka jest również nabiał i wszystkie produkty mleczne. Jeśli odżywka białkowa miałaby być dodatkiem do koktajli czy smoothie, to lepiej zamiast nich dołożyć porcję chudego twarogu czy jogurtu naturalnego. Tak przygotowany posiłek będzie dla nastoletniego sportowca zdecydowanie bardziej pożywny i zdrowy.
Zdj. główne: Emma-Jane Hobden/unsplash.com