Jak skutecznie zadbać o swoją sylwetkę? Poza regularną aktywnością fizyczną należy również wdrożyć zdrową, zbilansowaną dietę. Jednym z jej elementów są różnego rodzaju niskokaloryczne, smaczne przekąski.
Warzywa z dipem – warzywa stanowią nieodłączny element zdrowego jadłospisu. Zawierają szereg witamin składników mineralnych. Warzywa są nie tylko zdrowe, ale też smaczne. Jak na ich bazie w zaledwie kilka chwil przygotować zdrową przekąskę? Wystarczy pokroić warzywa w słupki i serwować w towarzystwie własnoręcznie przyrządzonego dipu na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem kilku ząbków czosnku. Równie zdrowym dodatkiem do warzyw będzie hummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy. Jakie warzywa wybrać? Możemy sięgnąć po seler naciowy, marchewkę czy batata serwując je na surowo lub w formie frytek. Wystarczy włożyć warzywa do piekarnika na 15-20 minut i posypać ulubionymi przyprawami.
Suszona wołowina – to znakomita przekąska dla wszystkich osób prowadzących aktywny styl życia. Nie tylko dostarcza szereg składników odżywczych, lecz jest również niezwykle smaczna. Porcja suszonej wołowiny zawiera średnio aż 40% białka i jest pozbawiona sztucznych barwników, fosforanów oraz glutaminianów. Przysmak ten można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować go samemu z wysokiej jakości mięsa z dodatkiem marynaty na bazie sosu Worcestershire, sosu sojowego, sosu teriyaki, pieprzu, czosnku oraz miodu.
Koktajl na bazie owoców i warzyw – jak skutecznie dodać sobie energii w ciągu dnia? Zamiast sięgać po gazowany napój energetyczny czy kolejną filiżankę kawy, warto przygotować zdrowy, smaczny, sycący koktajl na bazie owoców i warzyw, który dodatkowo zaspokoi głód na kilka godzin. Do zalet takiego napoju zaliczyć można również wysoką zawartość błonnika, który w pozytywny sposób wpływa na procesy metaboliczne, jakie zachodzą w naszym organizmie. Do przygotowania koktajlu można wykorzystać między innymi banany, jabłka, gruszki, kiwi, mango, awokado, szpinak, jarmuż, buraki oraz seler naciowy.
Minimalna ilość warzyw i owoców to 5 porcji dziennie, z czego większość powinny stanowić warzywa.
Zalecana dzienna…
Opublikowany przez Dietetyk Katarzyna Królik Poniedziałek, 31 sierpnia 2020
Orzechy – orzechy stanowią nieodłączny element zbilansowanej diety, ponieważ są źródłem wartościowych tłuszczy. Orzechy bogate są między innymi w nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu i ponoszą frakcję dobrego. Zapobiegają również przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Dodatkowo zawarte w orzechach nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają pracę układu nerwowego, wzmacniają układ odpornościowy, stanowią jeden z budulców błon komórkowych i są nośnikiem witamin A, D, E oraz K. Orzechy są także bogate w białko, węglowodany, błonnik, kwas foliowy, aminokwasy, antyoksydanty, magnez, wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, potas oraz selen. Najzdrowsze są orzechy włoskie, laskowe oraz brazylijskie. Można je jeść solo lub dodatkiem jogurtu naturalnego. Ich optymalna ilość to 1 garść dziennie.
Suszone owoce – to kolejna zdrowa, szybka i niskokaloryczna przekąska idealna dla aktywnych osób. Dlaczego warto po nie sięgać? Suszone owoce zawierają dużą ilość błonnika, witaminy A i C, potasu oraz miedzi. Do najpopularniejszych przysmaków tego typu zaliczają się suszone śliwki, daktyle, morele, figi oraz żurawina. Suszone owoce to znakomity zamiennik słodyczy. Znakomicie smakują jako dodatek do jogurtu, koktajlu, płatków śniadaniowych lub owsianki.